«Πρέπει να προβληματίζει και προβληματίζει γενικά και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο τον είχε προβληματίσει γιατί ένας κληρικός- αλλά δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό- θέλει ουσιαστικά να δημιουργήσει έναν οργανισμό τον οποίο θα διοικεί ο ίδιος και ο ίδιος θα διαχειρίζεται δωρεές, επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις. Νομίζω είμαι σαφής».
Αυτή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχετικά με την υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου».
«Γιατί κάποιος λοιπόν, δεν δέχεται να ελεγχθεί, να θέσει εαυτόν και τις δομές τις οποίες ελέγχει κάτω ουσιαστικά από την εποπτεία είτε της Εκκλησίας, πολλώ δε μάλλον της Πολιτείας. Γιατί δηλαδή επιθυμεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» διερωτήθη ο κ. Κονιδάρης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αρχιεπισκοπή δεν είχε καμία πληροφορία μέχρι πρότινος σχετικά με το εάν συνέβαινε κάτι στις δομές της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
«Δεν είχαμε καμία εικόνα, γιατί ουδέποτε ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου ούτε επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ούτε επί των ημερών του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δέχθηκε ή θέλησε να εντάξει την ΜΚΟ του και τις δομές αυτής υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τα επιτελικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης» επισήμανε.
Ερωτηθείς, εάν θα έπρεπε λόγω της ιδιότητας του ιδρυτή της ΜΚΟ, να είχε η Εκκλησία έστω μια διακριτική εποπτεία στις δομές, ο κ. Κονιδάρης απάντησε πως «αφενός μεν ήταν ξεκάθαρο και γνωστό, σε όσους τουλάχιστον ρωτούσαν να μάθουν, ότι ο πατέρας Αντώνιος και η συγκεκριμένη ΜΚΟ του ουδεμία σχέση είχαν με την Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή, απλώς αντιλαμβάνομαι ότι το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον για το που υπάγεται ο πατέρας Αντώνιος, όταν δεν υπήρχαν οι καταγγελίες, ήταν από ελάχιστο ως μειωμένο, γιατί εντός εισαγωγικών γοήτευε το πανελλήνιο με το έργο του».
«Αφετέρου δε», συνέχισε, «η Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει δικαίωμα να τον ελέγξει ουσιαστικά ως προς τα καθήκοντά του ως κληρικού. Δεν μπορεί να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε, ακόμη και σε έναν κληρικό της, να προχωρήσει στην ίδρυση μιας ΜΚΟ, όπως και η πολιτεία η ίδια δεν μπορεί να το απαγορεύσει στον οποιονδήποτε πολίτη».
«Αυτό ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση πολιτική για το θέμα της προστασίας της παιδικής ηλικίας, το οποίο ουσιαστικά είναι υποχρέωση εκ του Συντάγματος της ίδιας της Πολιτείας» υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης.
«Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το αν η προστασία της παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι έργο οποιασδήποτε ιδιωτικής ΜΚΟ, οποιουδήποτε χορηγού, οποιουδήποτε επιχειρηματία ή εάν πρέπει να είναι έργο της ίδιας της πολιτείας και της ίδιας της Εκκλησίας που έχουν θεσμική υπόσταση στην πατρίδα μας, ή η ίδια η Εκκλησία, η ίδια η Πολιτεία, με τους μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας και με τις εγγυήσεις που αυτοί οι μηχανισμοί προσφέρουν να ελέγχει, με την καλή έννοια του λόγου, αυτό το έργο που παράγουν οι ΜΚΟ» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την αιχμηρή χθεσινή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Κονιδάρης, κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο ευσταθούν τα σχόλια ότι ο Αρχιεπίσκοπος βιάστηκε να «καταδικάσει» τον πατέρα Αντώνιο, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.
«Ο Αρχιεπίσκοπος, εάν προσέξετε την τελευταία παράγραφο της δήλωσής του, σημειώνει ότι εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδεται στο συγκεκριμένο κληρικό, ο ίδιος προσωπικά και η Εκκλησία θα αποδώσουν στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη.
Και το σημειώνει ξεκάθαρα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί να κλείσει τα μάτια όταν αυτή τη στιγμή ολόκληρο το πανελλήνιο είναι συγκλονισμένο και οι καταγγελίες που έχουν γίνει ενώπιον των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας είναι ξεκάθαρες και επώνυμες» ανέφερε χαρακτηριστικά.