Κύκλωμα πολεοδομίας Ρόδου: Xρήση ψηφιακών εργαλείων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αλλοιώσεις και πλαστογραφίες

Κύκλωμα πολεοδομίας Ρόδου: Xρήση ψηφιακών εργαλείων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αλλοιώσεις και πλαστογραφίες

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία της Ρόδου, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Δημοκρατική», νέα στοιχεία φέρνουν στο φως τη μεθοδευμένη χρήση των ψηφιακών εργαλείων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για πλαστογραφίες και αλλοιώσεις δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες.

Πρόκειται, όπως αποκαλύπτεται, για μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αυθαίρετη δόμηση, αλλά επεκτείνεται μέχρι και στην ευθεία παραποίηση στοιχείων μέσα από το επίσημο πληροφοριακό περιβάλλον του ΤΕΕ. Εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι πολιτικοί μηχανικοί, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης και επιχειρηματίες, που συγκρότησαν οργανωμένο δίκτυο με οικονομικά κίνητρα εις βάρος της νομιμότητας και του Δημοσίου συμφέροντος.

Μεταξύ των πρακτικών που εξετάζονται βρίσκεται η παράνομη ένταξη αυθαίρετων κατασκευών σε νομοθεσίες τακτοποίησης, μέσα από παραποιήσεις φακέλων, μεταφορά πρωτοκόλλων από τον έναν νόμο στον άλλον, αλλαγές στους δικαιούχους και υποβολή ψευδών δηλώσεων για κατασκευές που δεν πληρούσαν βασικές προϋποθέσεις.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις παρεμβάσεις στο σύστημα e-Άδειες, όπου, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, οι ίδιοι οι πολιτικοί μηχανικοί, μέσω των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης, προχωρούσαν σε αλλοιώσεις υπαρχόντων οικοδομικών φακέλων. Οι τροποποιήσεις αυτές, ωστόσο, αφήνουν ίχνη, καθώς το σύστημα διατηρεί το αρχικό ιστορικό εγγράφων και αλλαγών, γεγονός που επιτρέπει στις αρχές να ανιχνεύσουν την έκταση της παρέμβασης.

Οι πρώτες ενδείξεις παρατυπιών έχουν ήδη εντοπιστεί σε καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ κατηγορουμένων και πελατών, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν στη δεύτερη φάση της ανακριτικής διαδικασίας.

Σε μία από τις χαρακτηριστικές τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., φερόμενοι εμπλεκόμενοι συζητούν ανοιχτά πώς θα στήσουν ψευδή δήλωση αυθαιρέτου για παράνομη κατασκευή. Ο ένας συνομιλητής προτείνει να αξιοποιηθεί ο νόμος 4178, με τρόπο που να φαίνεται ότι η δήλωση είναι παλιά, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα χρήσης άλλων νομοθετικών πλαισίων, όπως του 3843, του 720/1977 ή του 1337/1983.

Σε ένα από τα πιο αποκαλυπτικά αποσπάσματα, ακούγεται ο εξής διάλογος:

«Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις με τον 4495 ή 4178; Κάνεις μία δήλωση εκεί πέρα να είναι εμφανής πως είχε δηλωθεί από παλιά και απλώς έγινε μία επισκευή που δεν ήθελε άδεια», λέει ο ένας, με τον άλλον να απαντά: «Ναι, έχω κάτι παλιές εκεί πέρα που τη στείλανε».

Η συνομιλία συνεχίζεται με τον σχεδιασμό ενός σεναρίου στο οποίο η κατασκευή εμφανίζεται ως παλιά, υποτίθεται ότι υπέστη «ζημιές από φωτιά», και παρουσιάζεται ως «απλή επισκευή».

Οι αποκαλύψεις αυτές φωτίζουν τη σκόπιμη και οργανωμένη παραποίηση στοιχείων μέσω κατάχρησης νομικών εργαλείων, τα οποία είχαν θεσπιστεί για την τακτοποίηση πραγματικών περιπτώσεων αυθαιρεσίας και όχι για τη νομιμοποίηση εκτεταμένων κατασκευαστικών παρανομιών.

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν πλέον το πλήρες εύρος του σκανδάλου, με τον έλεγχο της βάσης δεδομένων του e-Άδειες να θεωρείται καθοριστικός για την εξέλιξη της υπόθεσης.