Νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 09:38 το πρωί στη Λέσβο, τρεις ημέρες μετά τη δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα παράλια της Τουρκίας με τους κατοίκους εκεί να ανεβάζουν βίντεο από την ώρα της δόνησης.
Eyewitnesses are reporting 29 km S of #Ayvacık. Felt the #earthquake (#deprem) too? Please share located pics & videos🙏 DO NOT PUT YOURSELF or OTHER PEOPLE in DANGER❗OBEY NATIONAL LAWS❗
— EMSC (@LastQuake) January 10, 2023
📱https://t.co/LBaVNedgF9
🌐https://t.co/Q6RoAAP5o7 pic.twitter.com/3GbnJZhJcf
Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο έκανε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής 'Ακης Τσελέντης.
Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, "δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα".
Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Επιφυλακτικός δήλωσε και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
“Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις” τόνισε.
“Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Δεν είναι βέβαιο. Μπορεί από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία” πρόσθεσε.
Όσο για τους υπόκωφους κρότους, τόνισε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. “Είναι ένα φαινόμενο αρκετά τρομακτικό, όπως ακριβώς το περιγράφουν και οι κάτοικοι, αλλά οι υπόκωφοι κρότοι δεν είναι βλαβεροί” τόνισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867. “Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι σε χερσαίο περιβάλλον δημιουργεί μια ξεκάθαρη επικινδυνότητα για τους γύρω οικισμούς, κωμοπόλεις και χωριά που είναι γύρω - γύρω από το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί” κατέληξε.
«Κίτρινα» σπίτια
Σημειώνεται ότι εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.
Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν σήμερα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, 'Αργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.