Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.44 της Δευτέρας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Η δόνηση σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος τα 11,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 27 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Γ. Παπαδόπουλος για Σαντορίνη: Δεν υπάρχει ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας
Παράλληλα, στη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σεισμοί είναι καθαρά τεκτονικοί και δεν υπάρχει ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Βλέπουμε τα σεισμογραφήματα στα οποία αφήνει το αποτύπωμά του ο σεισμός. Κανένα αποτύπωμα και κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας δεν υπάρχει».
Ξεκαθάρισε δε ότι «είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί πάνω σε ένα συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είναι γνωστό και χαρτογραφημένο στον βυθό και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλα ρήγματα της χώρας. Δηλαδή, αυτοί οι σεισμοί θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας».
«Το μάγμα υπάρχει κάτω από τον στερεό φλοιό της Γης. Αν μετακινείται προς μία κατεύθυνση, είναι μια επιστημονική υπόθεση εργασίας, δεν είναι κάτι καταγεγραμμένο. Και μένει να αποδειχτεί στο μέλλον», συμπλήρωσε.
«Οι μετατοπίσεις των νησιών είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό, μετρημένο με δορυφορικές μεθόδους ακριβείας. Προς στιγμήν δεν προκαλεί ανησυχία. Η Σαντορίνη μετατοπίζεται σταδιακά. Πριν από λίγα χρόνια είχαμε εντοπίσει ανάλογες μετατοπίσεις στην Αμοργό και τα Κύθηρα. Δεν σημαίνει πως είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται μέχρι στιγμής, το οποίο θα οδηγήσει σε μία ηφαιστειακή έκρηξη», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, μέχρι τον ισχυρότερο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, υπήρχε μια επιθετική σεισμική ακολουθία που κορυφώθηκε. Μετά από αυτόν βλέπουμε μια σταδιακή ύφεση. Μέχρι τον σημερινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ χάλασε εν μέρει η εικόνα της ύφεσης, ξαναδημιούργησε στον κόσμο μια ανησυχία, αλλά η συνολική σεισμική εικόνα της ύφεσης δεν έχει αλλάξει.
Επεσήμανε ότι «θέλει προσοχή. Η ύφεση μπορεί να είναι πραγματική και να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου, μπορεί και να είναι αυτό που διεθνώς ονομάζεται σεισμική ησυχία που προδικάζει ισχυρότερο σεισμό. Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με 100% βεβαιότητα ποια από τις δύο εκδοχές θα ισχύσει».