Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωθέντων - Σπαρακτικές εικόνες στην αναγνώριση θυμάτων
Eurokinissi
Eurokinissi
Τραγωδία στα Τέμπη

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωθέντων - Σπαρακτικές εικόνες στην αναγνώριση θυμάτων

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από τους διασωθέντες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε άσχημη ψυχολογική βρίσκονται οι συγγενείς των αγνοουμένων, με το υπουργείο Υγείας να αποφασίζει ότι όλες οι ταυτοποιήσεις θα γίνουν με λήψη DNA, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σοροί.

Για 57 νεκρούς κάνει λόγο η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής να μιλά για 46 νεκρούς.

Διέσωσαν 16 συνεπιβάτες τους

Ο Άγγελος Τσιαμούρας κατάφερε μαζί με ένα ακόμα παλικάρι και την ΕΜΑΚ να σώσουν 16 άτομα από τα βαγόνια.

Συγκεκριμένα, ο Άγγελος, ο οποίος ταξίδευε στο έκτο βαγόνι του μοιραίου δρομολογίου, περιέγραψε με λεπτομέρειες στο Mega το πώς αψήφησε τον κίνδυνο και, με την αδρεναλίνη του στα ύψη, βοήθησε να σωθούν 16 ακόμα συνεπιβάτες του.

«Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι 6 και εκεί το χτύπημα ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όταν βγήκαμε όλοι από το βαγόνι, μετακινήθηκα στο βαγόνι 5 και στο βαγόνι 4, ώστε να βοηθήσω να βγουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γινόταν. Έπειτα, μαζί με ένα ακόμη παιδί, τον Γιώργο, που ήταν πραγματικός ήρωας, πήγαμε στο πιο δύσκολο βαγόνι, το βαγόνι 3», περιέγραψε ο νεαρός.

Όπως είπε, από το βαγόνι 3, με βοήθεια της ΕΜΑΚ, «σώσαμε τουλάχιστον πέντε άτομα που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση», με τον ίδιο να υποδεικνύει στους άνδρες της ΕΜΑΚ τα σημεία όπου έπρεπε να επιχειρήσουν.

«Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση. Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα. Έπρεπε όσο πιο γρήγορα να βγάλουμε τους ανθρώπους από το βαγόνι 3, αλλά χωρίς ψαλίδια και μηχανισμούς που είχαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ παίζαμε με τον χρόνο. Εν τέλει, τα καταφέραμε», είπε μεταξύ άλλων ο νεαρός.

Έσπασε το παράθυρο και έσωσε 10 παιδιά

Συγκινεί ο 20χρονος Αντρέας, ο οποίος βγήκε αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι, σπάζοντας το τζάμι και στη συνέχεια έσωσε 10 επιβάτες με κίνδυνο της ζωής του. Με δύναμη ψυχής, ο Αντρέας έσωσε δέκα νέα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- την ώρα που στο σημείο οι φλόγες κατέκαιγαν τα πάντα.

Με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη έγραψε για την ηρωική πράξη του φοιτητή, που αψήφησε τον κίνδυνο και κατάφερε να σώσει ανθρώπους.

Η ανάρτηση της γιατρού για τον ήρωα Αντρέα:

Η τύχη με έσωσε από την τραγωδία

Μέσα στις ανατριχιαστικές ιστορίες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν και αυτές που δείχνουν πως η τύχη έσωσε επιβάτες την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το verianet.gr, η υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων δεν έκανε δεκτό το φοιτητικό πάσο της 22χρονης Ελένης από τη Βέροια, η οποία τελικά ταξίδεψε στο έβδομο βαγόνι, αντί του δεύτερου. Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν δέχθηκε το φοιτητικό πάσο της 22χρονης φαίνεται πως ήταν σημάδι ζωής.

Η 22χρονη από τη Βέροια έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο αεροπορικώς. Λόγω καθυστέρησης της πτήσης, δεν πρόλαβε το απογευματινό τρένο για Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επιβιβαστεί στο βραδινό.

Αρχικά, ζήτησε να ταξιδέψει σε καμπίνα στο δεύτερο βαγόνι, ωστόσο, για καλή της τύχη, βρέθηκε στο έβδομο.

«Σταματήσαμε Παλαιοφάρσαλα. Μας είπαν ότι υπάρχει φόρτος στις γραμμές. Δεν ανησυχήσαμε. Απλά, περιμέναμε. Μετά, το τρένο ξεκίνησε. Φτάσαμε Λάρισα. Διάβαζα ένα βιβλίο. Ο νεαρός που καθόταν δίπλα μου μου είπε: ''Ο ελεγκτής, μιλώντας στον ασύρματο, έλεγε ''μήπως είναι καλύτερα να βάλουμε τον κόσμο σε λεωφορεία''. Δεν το εκλάβαμε σαν κάτι ανησυχητικό. Θεωρήσαμε πως αφορούσε τη διαχείριση του πλήθους των επιβατών», ανέφερε η 22χρονη.

«Περίπου 10 λεπτά αργότερα νιώσαμε το πρώτο τράνταγμα… Και μετά ένα δεύτερο, ακόμη πιο έντονο. Ένας νεαρός -δεν ξέρω πώς- βρέθηκε να κυλιέται στο πάτωμα… από τη μια άκρη του βαγονιού στην άλλη. Άλλοι χτυπήσανε στα τραπεζάκια, πάνω στα καθίσματα… Εμένα με κράτησε μια γυναίκα… Την ευχαριστώ…» ανέφερε η Ελένη, περιγράφοντας το σοκ που υπέστη.

«Ευτυχώς, το βαγόνι είχε ηλεκτροδότηση. Άνοιξαν οι πόρτες… κατεβήκαμε. Με τους φακούς των κινητών τηλεφώνων ψάχναμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Σκαρφαλώναμε μέχρι να ανεβούμε στον δρόμο. Απ’ την αρχή του τρένου ακούστηκαν εκρήξεις. Τα μπροστινά βαγόνια είχαν πάρει φωτιά», είπε η 22χρονη στο verianet.gr.

Βλέπαμε ακρωτηριασμένα σώματα

Ένας 20χρονος φοιτητής από τα Χανιά περιέγραψε στο flashnews.gr τις στιγμές που βίωσε την ώρα της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων, εξηγώντας πως ο ίδιος σώθηκε από καθαρή τύχη, αφού πέντε λεπτά πριν βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι.

Ο Παντελής Ν. ήταν επιβάτης του τρίτου βαγονιού, το οποίο εκτροχιάστηκε, και περιέγραψε τις στιγμές πριν από το δυστύχημα, λέγοντας πως 5 λεπτά πριν είχε πάει στο πρώτο βαγόνι, όπου βρισκόταν το κυλικείο.

«Πήγα να αγοράσω μια σοκολάτα και μάλιστα μίλησα για λίγη ώρα με την ταμία, χαιρετηθήκαμε και έφυγα» είπε, και περιέγραψε τη στιγμή του δυστυχήματος.

«Εκεί που ήμουν ξαπλωμένος στο κάθισμα, ξαφνικά άρχισε η ανατάραξη. Ο οδηγός πάτησε φρένα και έβγαιναν σπίθες. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα νιώσαμε να φεύγει το τρένο από τις ράγες! Πέφτω στα καθίσματα. Αυτά, ευτυχώς, με απορρόφησαν, καθώς δεν υπήρχαν άτομα (σ.σ.: δίπλα του). Το τρένο πήγε εκτός και ξαφνικά ακούστηκε ένα "μπαμ". Εκεί το τρένο σταμάτησε».

«Πηδήξαμε από παράθυρο να σωθούμε, είδαμε ακρωτηριασμένη γυναίκα»

Ο 20χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, με γρατζουνιές στο πρόσωπο και μώλωπες στα πόδια, συνέχισε:

«Έμπαιναν καπνοί! Μόνο γκρι χρώμα έβλεπα. Έβλεπα κόσμο τραυματισμένο, να κλαίει. Ήμουν τυχερός γιατί καθόμουν στην αριστερή πλευρά και δεν έπεσαν πάνω μου πράγματα, αφού αυτά, δυστυχώς, έπεσαν πάνω σε επιβάτες που κάθονταν δεξιά και τους τραυμάτισαν».

Ο 20χρονος φοιτητής περιέγραψε και τη στιγμή που αυτός και άλλοι επιβάτες έψαχναν μια έξοδο για να βγουν από το βαγόνι.

«Δεν άνοιγαν οι πόρτες! Βρήκα ένα παράθυρο με σπασμένο το τζάμι. Ήταν ολότελα σπασμένο. Φώναξα και άλλους για να βγούμε από κει. Ήταν όμως μεγάλο το ύψος. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Πηδήξαμε έξω να σωθούμε. Βγαίνοντας, είδα μια γυναίκα ακρωτηριασμένη. Σοκ», είπε.

Δραματικές εικόνες στην αναγνώριση σορών

Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου από χθες οι συγγενείς των αγνοουμένων στα συντρίμμια του τρομακτικού δυστυχήματος στα Τέμπη αναζητούν τους δικούς τους.

Οι οικείοι των αγνοουμένων έχουν υποβληθεί σε τεστ DNA και αναμένουν να τους ειδοποιήσουν, εάν βρέθηκε ο άνθρωπός τους ανάμεσα στα θύματα.

Οι στιγμές είναι σπαρακτικές, καθώς οι σοροί που βρίσκονται στο νοσοκομείο είναι διαμελισμένες, απανθρακωμένες και το έργο της αναγνώρισης καθίσταται πολύ δύσκολο έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Γονείς και συγγενείς σε συντριβή, αφού έψαξαν εναγωνίως τα παιδιά και τους οικείους τους παντού και δεν τους βρήκαν, περιμένουν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Λάρισας για τα διαδικαστικά της εξέτασης DNA.

Πλήρωσαν εισιτήρια θανάτου

Ξεχειλίζει η οργή και ο πόνος των συγγενών που ζητούν απαντήσεις για να μάθουν τι έχει συμβεί με τους ανθρώπους τους που βρίσκονταν στην τραγωδία στα Τέμπη.

«Πλήρωσαν εισιτήρια θανάτου και κανείς δεν έχει κάνει κάτι γι αυτό. Νέα παιδιά. Ο αδερφός μου ήταν 15 χρονών. Είχε την ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν λέει τίποτα γι αυτό», αναφέρει μιλώντας στον ΣΚΑΙ νεαρός συγγενής επιβατών που αγνοούνται μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για τους συγγενείς του.

Μέσα στο τρένο βρίσκονταν ο πατέρας και ο αδερφός του

Ο ίδιος αναφέρει πως τόσο το εισιτήριο του αδερφού του όσο και του πατέρα του κλείστηκαν ηλεκτρονικά, ωστόσο μέχρι και σήμερα η εταιρία δεν τον έχει ενημερώσει σε ποιο βαγόνι κάθονταν.  

«Έρχεται χθες εδώ ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας. Για ποιο λόγο; Να κάνουν τι; Να δώσουν εξηγήσεις σε ποιον; Σήμερα που είναι; Έφεραν την υφυπουργό Υγείας σήμερα; Να μου πει τι; Δεν μας έχει ενημερώσει κάνεις. Κανείς δεν μας έχει πει πόσα άτομα ήταν μέσα στο τρένο. Κανείς», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Ο αυτόματος τηλεφωνητής της εταιρίας μιλάει για το ασφαλέστερο ταξίδι στην Ελλάδα. Τέσσερις φορές κατέγραψαν το όνομά μου και ακόμα δεν έχει πάρει κανείς τηλέφωνο πίσω. Προφανώς οι δικοί μου άνθρωποι και οι δύο είναι νεκροί αυτή την στιγμή. Έχω χάσει τον αδερφό μου. Έχω χάσει τον πατέρα μου. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό. Το γνωρίζω. Το θέμα είναι να γίνει κάτι για να μην υπάρξει ξανά κάτι τέτοιο».

Τονίζει πως δεν θέλει κάποιος να πάει να του δώσει στήριξη. «Θα στηριχθώ μόνος μου».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως δεν μπορούμε να τα φορτώνουμε όλα σε έναν άνθρωπο επειδή έκανε ένα λάθος και να πεθαίνουν τόσοι.

«Που είναι όλοι τους. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’όλα», καταλήγει ο ίδιος.