Στην πλειοψηφία των καμένων κατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση, οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν δηλώσει το οικόπεδο ως καθαρισμένο, με αποτέλεσμα η φωτιά να κάνει μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τα καθαρισμένα οικόπεδα.
Αυτό προκύπτει από τα συγκρινόμενα στοιχεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. σε σύγκριση με τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων για το 2024, τα οποία και αποτυπώνονται σε χάρτες καταδεικνύοντας και τους λόγους, βάσει των οποίων οφείλεται η κατεύθυνση που κινήθηκε η φωτιά.
Οι δήμαρχοι Ωρωπού και Βριλησσίων τόνισαν σε δηλώσεις τους ότι βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό πρώτον οι καθαρισμοί οικοπέδων, δεύτερον οι έμφορτες περιπολίες των εναέριων που γίνονται πλέον, και τρίτον το υπό εξέλιξη πρόγραμμα προστασίας δασών AntiNero.
Επιπλέον, ο δήμαρχος των Βριλησσίων πρόσθεσε το γεγονός ότι πετούσαν συνεχώς τα εναέρια. «Βλέπαμε τα Erickson που επιχειρούσαν», επισήμανε.
Όσον αφορά τα συγκρίσιμα στοιχεία για τα καμένα κτίρια και τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων αναφέρονται τα εξής:
Υποβλήθηκαν συνολικά 83.243 δηλώσεις καθαρισμού από τις οποίες προκύπτει πως:
- Εκεί που είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά σταμάτησε στα όρια των οικοπέδων
- Αντίθετα, εκεί που δεν είχε γίνει δήλωση καθαρισμένων οικοπέδων έχουμε καταγραφές καμένων κατοικιών στις αυτοψίες.
Στο Διόνυσο στον Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη υπήρξαν πολυάριθμες δηλώσεις καθαρισμού και η φωτιά σταμάτησε στα όρια του οικισμού.
Στη Διώνη αν και υπήρξαν πολυάριθµες δηλώσεις καθαρισμού η φωτιά μπήκε στον οικισμό. Σχετικά λίγες ήταν οι δηλώσεις από
την αυτοψία σε οικίες.
Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Πάτημα υπήρξαν πολυάριθμες δηλώσεις καθαρισμού και αρκετές οι δηλώσεις από την αυτοψία σε οικίες.
Σύμφωνα με την παρουσία που έκανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό στην Πεντέλη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τo Ελληνικό Κτηματολόγιο, αναφέρει ότι συμβάλλουν με δορυφορικά γεωχωρικά δεδομένα και τεχνολογίες αιχμής στην παρακολούθηση της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών, αλλά και την αποτίμηση των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων τους, όπως αυτή που πρόσφατα έπληξε την Αττική στην Πεντέλη στις 11 και 12 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια και την εξέλιξη της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων (tasking) από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) με καθημερινές λήψεις δεδομένων από διαφορετικά δορυφορικά συστήματα, ενώ στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η συλλογή πολύ υψηλής ανάλυσης πολυφασματικών δεδομένων για την χαρτογράφηση και αποτίμηση των ζημιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των Ακαθάριστων Οικοπέδων, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, αξιοποιώντας χρήσιμα δεδομένα από το Κτηματολόγιο, είναι μια καίριας σημασίας πρωτοβουλία που αναδεικνύει την αξία του καθαρισμού των οικοπέδων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε και ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων για το αστικό και περιαστικό κομμάτι της πυρκαγιάς.
Η ανάλυση των πολύτιμων δεδομένων συμβάλλει στη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών πολιτικής προστασίας για άλση, ρέματα, αστικές και περιαστικές περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δεδομένων και αντιπαραβολή με τις 83.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού.
Από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση αυτή είναι ότι στις περιοχές που είχαμε πολυάριθμες και χωρικά πυκνές δηλώσεις καθαρισμού, η φωτιά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχώρησε στο εσωτερικό τους, ενώ εκεί που δεν είχαμε δηλώσεις η φωτιά εξαπλώθηκε πιο μαζικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικισμός της «Διώνης» στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου (slide 2). Στη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε μαζικούς καθαρισμούς οικοπέδων, είχαν γίνει 300 δηλώσεις καθαρισμού και ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συντονίζει τα κλιμάκια που πραγματοποιούν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές στις πυρόπληκτες περιοχές, πραγματοποιήθηκε ανάλυση και σύγκριση των δορυφορικών δεδομένων με αυτά από τις αυτοψίες και τις δηλώσεις καθαρισμών οικοπέδων.
Συγκεκριμένα, σε περιοχές που δεν είχαν γίνει δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις που καταγράφηκαν στις αυτοψίες καμένες κατοικίες ακατάλληλες και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση.
Συγκεκριμένα από τις 146 κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν μέχρι σήμερα ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση («κίτρινες»), το 80% δεν είχε δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, ενώ στο 20% των περιπτώσεων που αυτό είχε συμβεί, οι ζημιές ήταν ως επί το πλείστον πιο περιορισμένες.
Στόχος του συστήματος καταγραφής των καθαρισμένων οικοπέδων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, είναι να ενισχυθεί περαιτέρω, να συνδεθεί σταδιακά με τα συστήματα διαχείρισης δορυφορικών δεδομένων και να συμβάλλει σημαντικά στην προετοιμασία πανελλαδικά των ιδιοκτησιών για την αντιπυρική περίοδο, τον έλεγχο των καθαρισμών και την απομάκρυνσης της φυτικής ύλης από τα οικόπεδα.