Παπαδόπουλος για Εύβοια: Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Παπαδόπουλος για Εύβοια: Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Αβεβαιότητα στους επιστήμονες και ανησυχία στους κατοίκους προκαλεί ο σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τρίτης στις 22:00 με επίκεντρο την Εύβοια, ωστόσο έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος  επισημαίνει πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο χθεσινός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ενώ όπως είπε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είχε ξεκινήσει από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν την αξιολόγησαν όπως έπρεπε. 

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους» σημείωσε στο ΣΚΑΙ και τους εξήγησε ως εξής:

- Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις.

- Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης.

«Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν» ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος και υπογράμμισε πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ακόμα αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Χρειάζεται πολύ προσοχή» είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να δούμε όλα τα στοιχεία από τις 25 Οκτωβρίου και μετά... νομίζω ότι θα συνεννοηθούμε και με τους υπολοίπους με τρόπο που να είναι επωφελής για την κοινωνία πρώτα για την πολιτεία και τελικά για την επιστήμη.

«Έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει και ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελής γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. 

«Αχαρτογράφητο» ρήγμα – Τι λένε οι ειδικοί

Οι επιστήμονες μιλούν για «άγνωστο ρήγμα». «Δυστυχώς η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο» επισημαίνει στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. 

Οι σεισμολόγοι συστήνουν ψυχραιμία και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα 5 Ρίχτερ είναι και ο κύριος σεισμός.

«Στα θετικά είναι οι μεγάλοι σεισμοί που έγιναν, οι μεγάλοι σχετικά σεισμοί, των 5 και 4,7 καθώς και τα γεγονότα που είχαν μέγεθος πάνω από τέσσερα που έχουν εκτονώσει μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας» σημειώνει ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς.

Ζημιές σε σπίτια 

Μέχρι το απόγευμα είχαν καταγραφεί περισσότερες από 120 δονήσεις στην περιοχή αυτή και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίρια και όσα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ,  έχουν εντοπιστέι ζημιές σε περίπου 10 κτίρια.

Στο χωριό Ζάρακες, το νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, έχει υποστεί ρωγμές μετά τις σεισμικές δονήσεις. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος» είπε η προϊσταμένη νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια του ΠΕΧΩΔΕ.