Νέα ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ - Έγινε αισθητός και στην Αθήνα
Eurokinissi
Eurokinissi

Νέα ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ - Έγινε αισθητός και στην Αθήνα

Νέος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα 21χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η δόνηση καταγράφηκε στις 21:05.  

Είχε προηγηθεί μια ακόμα ισχυρή δόνηση 4,7 Ρίχτερ στις 20:53, ενώ στις 20:41 σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ.Δύο νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχσν καταγραφεί το μεσημέρι της Κυριακής, στις 13:54 και στις 13:59 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επιστήμονες που παρατηρούν το φαινόμενο με τις σεισμικές ακολουθίες που εδώ και δέκα ημέρες ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω νησιών. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, παρουσιάζεται σταθεροποίηση της συχνότητας των δονήσεων και σταδιακή ύφεση της έντασής τους, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο για χτύπημα του εγκέλαδου άνω των 6 Ρίχτερ.

Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα έως και σήμερα μέχρι στιγμής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. 

Όπως εξηγεί, οι χαμηλότεροι αυτοί ρυθμοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή και συνεχίζονται έως και την Κυριακή. «Είχαμε διαπιστώσει την αλλαγή αυτή αμέσως, αλλά κρατήσαμε μια επιφύλαξη ως προς το ότι θα πρέπει να παγιωθεί αυτή κατάσταση, για να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της προοπτικής της εξέλιξης. Διευκρινίζω ότι τέτοιου τύπου ακολουθίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στον ρυθμό τις σεισμικότητας, άλλοτε με μικροαυξήσεις ή με μικρομειώσεις και γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται σε σχετικά μεγάλα χρονικά περιθώρια, ας πούμε κάποιων ημερών.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες η σεισμικότητα. Θέλουμε να πέφτει σταδιακά ο ρυθμός. Δεν μπορεί, δεν είναι φυσιολογικό, να σταματήσει απότομα», σημειώνει.

Αναφορικά με τους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «οι νέοι σεισμολογικοί σταθμοί που εγκαταστάθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μαζί με τους νέους σταθμούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνέβαλαν τα μέγιστα στη βελτίωση της ακρίβειας του προσδιορισμού των σεισμικών εστιών καθώς και στην αξιολόγηση των στατιστικών παραμέτρων που αφορούν την εξέλιξη της ακολουθίας», και προσθέτει ότι αναμένεται να εγκατασταθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας ακόμη στην Αστυπάλαια.

Σχετικά με τον ρυθμό συχνότητας των τελευταίων ημερών ο κ. Καραστάθης επισημαίνει ότι τις πρώτες μέρες του φαινομένου δηλαδή μετά την τρίτη μέρα υπήρχε αυτή η κατακόρυφη αύξηση. «Την πρώτη μέρα είχαμε 2, μετά είχαμε 15, μετά 26, και μετά 28. Από την τρίτη μέρα μέχρι την έκτη είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω του 4, στην τάξη των 26 με 28 σεισμών ανά ημέρα. Την 7η του μηνός και την 8η έπεσε αυτός ο ρυθμός, στις 7 του μηνός είχαμε 8 και στις 8 του μηνός είχαμε 13. Μένει να δούμε πώς θα κυμανθεί. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους σεισμούς όλους πάνω από 3.

Είναι καλύτερο βέβαια πάντα να παρακολουθούμε ενσωματώνοντας μεγαλύτερα δείγματα. Όπως είναι τώρα η ακολουθία με τα μεγέθη πάνω του 3 δείχνει την πτώση αυτή στη συχνότητα. Τις πρώτες μέρες που συζητάμε από την 3η Φεβρουαρίου μέχρι την 6η είχαμε πολύ υψηλές τιμές σεισμών με μεγέθη άνω του 3. Από της τάξης του 130 μέχρι 146 σεισμούς ανά ημέρα. Ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες ο ρυθμός έχει πέσει σε 100, 68 και σήμερα βλέπουμε», υπογραμμίζει .

«Πάλι θα έχουμε σεισμούς, 4,9 4,7 4,6 δεν συζητάμε ότι θα μειώνονται σταδιακά τα μεγέθη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συχνότητα. Το ενδεχόμενο 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί, απομακρύνεται σταδιακά».  

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε «Συνεχίζεται η σμηνοσειρά δηλαδή μεγέθη σεισμών τα οποία δεν θα ξεπεράσουν το 5,, 1 – 5,2 Παρατηρούμε μικρές τάσεις σταθεροποίησης. Δεν θα συνεχίσουμε με τους ρυθμούς αυτούς. Θα αλλάξει ο ρυθμός».

Στο μεταξύ οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, αποφάσισαν χθες τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
 
Για την ανθεκτικότητα των κτιρίων στις πιέσεις που έχουν δεχτεί από τους αλλεπάλληλους σεισμούς μίλησε στο EΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ. « Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί επίπτωση, εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα κτίρια και αυτό έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες, τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις. Δεν υπάρχει επίπτωση στον δομημένο ιστό προς το παρόν» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σταδιακή, μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών καταγράφει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, βάσει των στοιχείων καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.

Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.  

Υπενθυμίζεται, ότι έχει αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη, ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης και είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: http://www.geophysics.geol.uoa.gr

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια, του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκη, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, των Δημάρχων των Κυκλάδων, του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητή Ε. Λέκκα και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινού.

Στα τέσσερα (4) νησιά των Κυκλάδων, Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με απόφαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και έχουν αναλάβει την ανάλυση του γεωλογικού φαινομένου. Για τους υπόλοιπους δεκαπέντε (15) Δήμους των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη Νομοθεσία κατόπιν των διευκρινίσεων που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, η απόφαση αναστολής ή μη της λειτουργίας των σχολείων θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί από τους Δημάρχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Νοτίου Αιγαίου:

Κατόπιν της προχθεσινής επίσκεψης στη Σαντορίνη των Δημάρχων Σύρου Ερμούπολης, Τήνου και Μυκόνου ζητήθηκε ενώπιον του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, να πραγματοποιηθεί ενδελεχής επιστημονική ενημέρωση των Δημάρχων σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Θήρας και Αμοργού και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Η ενημέρωση των 19 Δημάρχων του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 09 Φεβρουαρίου 2025 μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία οι έγκριτοι σεισμολόγοι κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος των επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στα νησιά, με την παρουσία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργου Στασινού και του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΤΥΠ κ. Αθανάσιου Γιάνναρη, ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί με βάση την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Το ρήγμα της Ανύδρου δεν επηρεάζει τα δύο ηφαίστεια, λένε οι σεισμολόγοι

Το ρήγμα, όπως ανέφεραν, δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα νησιά παρά μόνον τμήματα των νησιών της Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου & Ανάφης και βάσει της ανάλυσής τους το ρήγμα της Ανύδρου δεν επηρεάζει τα δύο ηφαίστεια. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα νησιά της Θήρας, Ανάφης, Αμοργού και Ίου, τα οποία είναι πιο κοντά στο ρήγμα, για τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια δεν προβλέπονται ιδιαίτερες συνέπειες.

Ακόμη και τσουνάμι (παλιρροιακό κύμα) να δημιουργηθεί, στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να είναι μικρού ύψους.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Κατόπιν των ανωτέρω, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Τοπικού παραρτήματος ΠΕΔ Κυκλάδων με την ολομέλεια των Δημάρχων και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Στη Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται από τη Δευτέρα 10 έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, βάσει απόφασης του αρμοδίου Υπουργείου.

2. Στη Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Στη Σίφνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά πλην του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου “Νικόλαος Προμπονάς” του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025.

3. Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά! Οι 19 Δήμαρχοι των Κυκλάδων προχωράμε ενωμένοι, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για το καλό των κοινωνιών μας. Γραφείο Τύπου ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου