Μεγέθους 4,8 και 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν λίγα λεπτά μετά τις 09:00 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Οίας και νότια της Αμοργού, αντίστοιχα. Νωρίτερα, κατά τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, είχαν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις 4,3 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους όλων των Κυκλάδων.
Στο μεταξύ, στη Σαντορίνη μεταβαίνουν την Παρασκευή (07/02) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να συναντηθούν με τις τοπικές αρχές και τους ειδικούς που παρακολουθούν την κατάσταση στο νησί το οποίο δοκιμάζεται από αλλεπάλληλους σεισμούς. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι επιπτώσεις της έντονης σεισμικής δραστηριότητας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των κατοίκων και των υποδομών.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί έως τις 3 Μαρτίου ο Δήμος Θήρας. Στο νησί βρίσκονται από την Πέμπτη (06/02) κλιμάκια Στρατού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και ΔΕΔΔΗΕ για να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης.
Σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής
Μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας το οποίο και χαρακτήρισε τον σεισμό «ασθενή».
Ενώ, νέα σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:56, σε απόσταση 227 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Πάνω από 7.700 σεισμοί σε 10 ημέρες σε Σαντορίνη και Αμοργό
Συνολικά πάνω από 7,700 σεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), βάσει των καταγραφών που έχει γίνει από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του.
Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται πλησίον της Ανύδρου. Εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση συνοδών των σεισμών γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις.
Η καλδέρα της Σαντορίνης έχει υποστεί κατολισθητικά φαινόμενα που έχουν πυροδοτηθεί από τη σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά του νησιού.
«Οι ζώνες αυτές περιλαμβάνουν τον Παλαιό Λιμένα Φηρών και τα ανάντη πρανή της διαδρομής του τελεφερίκ, όπου διέρχονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, την περιοχή του οικισμού Κόρφου στη Θηρασιά και το ανάντη μονοπάτι, το λιμάνι του Αθηνιού και τα πρανή του Όρμου Αθηνιού, τις περιοχές Αρμένης και Αμμούδι στη βάση των πρανών κάτω από την Οία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή διακινδύνευση. Τονίζεται ότι το επίπεδο του κατολισθητικού κινδύνου διατηρείται υψηλό σε μεγάλο τμήμα της καλδέρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αναφορικά με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού.
Στη Σαντορίνη κλιμάκια Στρατού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και ΔΕΔΔΗΕ
Στη Σαντορίνη έφτασαν από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Παράλληλα, δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας.
Οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 52 πυροσβέστες και 7 οχήματα και 6 βοηθητικά VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ, και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.
Ακόμη, πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σταλεί και σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη. Συγκεκριμένα στην Αμοργό έχουν σταλεί 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.
Σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης έχει προβεί και το ΕΚΑΒ. Ειδικότερα στη Σαντορίνη έχει μεταβεί η εξειδικευμένη Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από 1 ιατρό με 5 διασώστες και 2 οχήματα με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και 1 ασθενοφόρο. Παράλληλα στην Αμοργό βρίσκονται 2 διασώστες και 1 ασθενοφόρο ενώ στην Ίο 3 διασώστες με 1 ασθενοφόρο.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Σ.Σ.) στέλνει ειδικά κλιμάκια στη Σαντορίνη, τα οποία θα φτάσουν την Παρασκευή στο νησί. Συγκεκριμένα, μεταβαίνει πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών της ειδικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ε.Ε.Σ. αλλά και κλιμάκιο Κοινωνικών Λειτουργών - Ψυχολόγων, προς ενίσχυση των κατοίκων του νησιού.
Τα ανωτέρω κλιμάκια, θα αποβιβαστούν στο νησί, με διασωστικά οχήματα και επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.α.), αλλά και δύο ειδικά εκπαιδευμένα διασωστικά σκυλιά της ειδικής Κυνοφιλικής ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) του Ε.Ε.Σ.
Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., έχοντας την αναγκαία εκπαίδευση, τεχνογνωσία, εμπειρία και εξοπλισμό θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τις Αρχές.
Ταυτόχρονα, οι έμπειροι Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγοι του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων του νησιού που δοκιμάζονται ψυχολογικά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μοναχικούς ηλικιωμένους, στους χρόνια πάσχοντες, στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά.
Τα τρία σενάρια - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ευ. Λέκκας: Άγνωστο πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση - Τα ενδεχόμενα
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη των φαινομένων στη Σαντορίνη. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε»(…), είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια που υπάρχουν λέγοντας πως, «το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 5.5 – 5.6, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στο σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο βεβαίως δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό», τόνισε.
Και το τρίτο σενάριο, είναι «το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στην Σαντορίνη», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις», εξήγησε.
Το σενάριο της σμηνοσειράς είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Για το αν ένας σεισμός 6 Ρίχτερ θα είχε ζημιές για την Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως, «σύμφωνα με προσομοιώσεις στις οποίες κάνουμε, τα προβλήματα τα οποία θα υπήρχαν στη Σαντορίνη είναι καταρρεύσεις παλιών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών, βλάβες οι οποίες θα υπήρχαν σε σπίτια με τοιχοποιία και ίσως βλάβες σε κατασκευές με οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχουμε αποτυπώσει πλήρως το σενάριο των έξι βαθμών και σε προηγούμενες ερευνητικές εργασίες που έχουν γίνει.
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με επιπτώσεις στις κατασκευές, οι οποίες δεν θα είναι πολλές, περισσότερες θα είναι στα παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια που δεν έχουν συντηρηθεί, που δεν είναι δομημένα με αντισεισμικό κανονισμό και επίσης, εκείνο το σενάριο το οποίο περιλαμβάνει και κάποιο μικρό τσουνάμι που δεν θα υπερβεί τα δύο μέτρα και βεβαίως σημαντικές κατολισθήσεις μέσα στο χώρο της Καλντέρας, εκεί όπου οι μορφολογικές κλίσεις είναι πολύ μεγάλες, τα ηφαιστειακά χαλαρά πετρώματα εναλλάσσονται με τους βραχώδεις σχηματισμούς της λάβας και εκεί δημιουργούνται ιδιαίτερες συνθήκες αστάθειας. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κόκκινη Παραλία».
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως, «αυτό είναι το σενάριο των έξι βαθμών, το οποίο πιστεύω ότι σαν μέγεθος μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των δύο επιτροπών, έτσι ώστε να δούμε πόσο μπορεί να μειωθεί αυτό το έξι προς τα κάτω, σενάριο, με πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει, αλλά οφείλουμε να σχεδιάσουμε με βάση αυτό το σενάριο».
Για το αν υπάρχει πιθανότητα ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ να ήταν η κορύφωση του φαινομένου, ο κ. Λέκκας είπε πως «ναι υπάρχει αλλά πρέπει να διακρίνουμε ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός των 5,2», καθώς όπως είπε σε αυτές τις ακολουθίες, «δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Δεν υπάρχει ο κύριος σεισμός».
Για το πότε μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας είπε πως, «νομίζω αυτό είναι ο άγνωστος “Χ” αυτή τη στιγμή. Δηλαδή όλοι θέλουμε να προσδιορίσουμε ποια θα είναι η λήξη του φαινομένου. Η λήξη του φαινομένου θα ήταν πιο γρήγορη και πιο σίγουρη, αν είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 5,9 – 5,6.
Τότε πραγματικά θα πηγαίναμε σε μία ταχεία απομείωση της σεισμικής ενέργειας. Όμως, εάν έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς, δεν μπορούμε να υποθέσουμε πότε θα τελειώσει η σεισμική ακολουθία. Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα και να κινηθούμε με αυτό το ρυθμό. Όμως εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλες περιπτώσεις σμηνοσειρών(…)».
Όσο για το αν από την διεθνή εμπειρία έχουμε κάποιο δίδαγμα αντίστοιχη περίσταση με αυτή της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας τόνισε πως, «έχω κάνει περίπου 60 αποστολές σε όλο τον κόσμο και σε περιοχές οι οποίες είναι αντίστοιχες της Σαντορίνης, δηλαδή έχουν και ηφαιστειακά κέντρα.
Γιατί γίνεται και λόγος για την έκρηξη του ηφαιστείου κλπ. Λοιπόν, στη Χαβάη, στη Λα Πάλμα, στην Ινδονησία, στα τρία ηφαίστεια, στην Ιαπωνία., στην κάθε περίπτωση έχουμε και διαφορετική εξέλιξη. Και βεβαίως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε γεγονότα όταν είναι σε διαφορετικό γεωτεκτονικό περιβάλλον. Δεν ισχύει αυτό που γίνεται στην στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Νότιο ή στη Χιλή ή στο Περού ή στη Νέα Ζηλανδία με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, ούτε καν να συγκρίνουμε μέσα στην Ελλάδα σεισμικές ακολουθίες. Η κάθε μία θέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά».
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα επηρεάζουν η μία την άλλη. Αυτό που λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο. Μπορεί να συμβεί μετά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά την παρούσα περίοδο αποκλείεται να συμβεί».
Τέλος, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες, καθώς όπως ανέφερε, «ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξή μας», ωστόσο είπε πως «θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν βάση στις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας, στα επίσημα όργανα, στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Μεγάλο κακό κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ο καθένας εκφράζεται για θέματα τα οποία δεν γνωρίζει, αλλά πολλές φορές υπάρχουν και σκόπιμες διαδικασίες και απόψεις οι οποίες θέτουν σε ανησυχία τον κόσμο».
Κ. Συνολάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Διαφορετική εκτίμηση κατέθεσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, αναλύοντας τα τρία σενάρια για τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί.
«Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Είναι ενεργό και μας χτυπάει καμπανάκια, έχει να κάνει έκρηξη από το 1950... άρα, τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε στο σημείο που... δίνει έκρηξη περίπου κάθε 50 χρόνια» τόνισε.
Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα σενάρια γιια το σεισμό στις κυκλάδες λέγοντας πως το πρώτο σενάριο είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα σταματήσει, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011».
Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου». «Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη», υπογράμμισε, η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια.
Το θέμα είναι, συνέχισε ο κ. Συνολάκης, ότι η Σαντορίνη έχει αρχίσει και μας χτυπάει «καμπανάκια». Αναφέρθηκε στο φαινόμενο του 2011 στο νησί, με ανάλογη σεισμική δραστηριότητα, που κράτησε περί τους 14 μήνες, και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «εφιάλτης».
«Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Είναι ενεργό και μας χτυπάει καμπανάκια, έχει να κάνει έκρηξη από το 1950... άρα, τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε στο σημείο που... δίνει έκρηξη περίπου κάθε 50 χρόνια» συνέχισε. «Το θέμα είναι, είτε γίνει σεισμός είτε γίνει σεισμός με τσουνάμι είτε υποθαλάσσια έκρηξη με τσουνάμι, η Πολιτεία να είναι έτοιμη. Αν γίνει έκρηξη με τσουνάμι, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι σαν αυτή του 1956, δεν φαντάζομαι κάτι πιο ακραίο» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο σενάριο μιας ηφαιστειακής έκρηξης με τσουνάμι, είπε ότι οι άνθρωποι το 1956 επιβίωσαν, γιατί ήξεραν να απομακρυνθούν. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο, τόνισε, επειδή το φαινόμενο είναι πολύ γρήγορο, κάθονται και το βλέπουν και τραβάνε φωτογραφίες με την κάμερα ή με το κινητό και νομίζουν ότι έρχεται πολύ αργά και θα τρέξουν πιο γρήγορα. «Μόλις φτάσει στην ακτογραμμή, το τσουνάμι επιταχύνει» πρόσθεσε.
Δ. Παπανικολάου: Περιμένουμε ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ
Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε την Πέμπτη (06/02) στο MEGA και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο σεισμός της Τετάρτης (05/02) εντάσεως 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος και ότι «περιμένουμε ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου είτε της Ίου, και τα δύο αυτά ρήγματα έχουν τέτοιες διαστάσεις, ιστορικό και μετατόπιση, που μπορούν να δώσουν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος». Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, περισσότερη ανησυχία προκαλεί το ρήγμα της Ίου.
Γ. Παπαδόπουλος: Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη μάλλον δεν ήταν ο κύριος
Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί έως τώρα στη Σαντορίνη, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, το βράδυ της Τετάρτης, δεν είναι ο κύριος, εξέφρασε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλο χαρακτηρίζοντας την περίπτωση του νησιού ως «πολύ δύσκολη».
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «δεν έχουμε κλείσει ακόμα 24 ώρες, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, δεν μπορούμε όμως να καταλήξουμε ακόμα με οριστικό τρόπο» και επικαλούμενος τις πρώτες ενδείξεις είπε ότι «μάλλον συνεχίζεται η προσεισμική ακολουθία», χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη περίπτωση της Σαντορίνης «πολύ δύσκολη».
Προσέθεσε πως την Παρασκευή, έχοντας οι επιστήμονες στοιχεία 58 περίπου ωρών θα μπορούν να μιλήσουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, θα μας τα δώσει η ίδια η φύση. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αύριο, κλείνοντας σχεδόν 48 ώρες από τον σεισμό αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάλογος για τους σεισμούς γίνεται πλέον δημόσια, χωρίς οι επιστήμονες να φοβούνται τυχόν παρεμβάσεις.
«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γίνεται ανοιχτά η εκτίμηση, δημόσια ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία και για το ενδεχόμενο ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ να μην ήταν ο κύριος σεισμός ή να είναι ο κύριος σεισμός», είπε για να συμπληρώσει: «Σε άλλες εποχές θα έβαζαν κάποιοι ακόμα και εισαγγελείς να μας κυνηγούν».