Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Πού οφείλονται τα ιστορικά ρεκόρ σε χρυσό και ασήμι

Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Πού οφείλονται τα ιστορικά ρεκόρ σε χρυσό και ασήμι

Ο χρυσός σήμερα κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 2.444 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ξεπέρασε τα 33 δολάρια με άλμα άνω του 3%. Οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό, ασήμι υπό τον φόβο αναταραχών στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν. Οι αναλυτές Σπύρος Αλεξόπουλος και Μαίρη Βενέτη αναλύουν τους λόγους πίσω από το ράλι στα πολύτιμα μέταλλα. 

Μαίρη Βενέτη, επενδυτική σύμβουλος και διαχειρίστρια

«Δυνατό break για τον χρυσό και το ασήμι στο ξεκίνημα της εβδομάδας, αφήνοντας πίσω τους τα υψηλά της 12ης Απριλίου.

Μετά την άψογη επιβεβαίωση των 2276 δολαρίων/ουγγιά στις 3 Μαίου, ο χρυσός έδωσε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά σήμερα στα 2450 δολάρια/ουγγιά.

Το ασήμι στη διόρθωση του στα μέσα του Απρίλη δεν άγγιξε καν τη στήριξη των 25,80 δολαρίων/ουγγιά,  " τιμώντας" την ψυχολογική στήριξη των 26 δολαρίων/ουγγιά, έσπασε ήδη από την Παρασκευή το φράγμα των 30 δολαρίων για να δώσει σήμερα νέα υψηλά στα 32,50 δολάρια/ουγγιά.

Η αγορά των πολύτιμων μετάλλων μετά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας προφανώς και  συνεχίζει να κρατάει μικρό καλάθι όσον αφορά τη διατήρηση της προόδου στον έλεγχο των τιμών,  ενώ την ίδια στιγμή το ατύχημα με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν δημιουργεί «υπόγειες» γεωπολιτικές ανησυχίες και δεύτερες σκέψεις.

Με λίγα λόγια ο χρυσός και το ασήμι σήμερα προεξοφλούν μια πιο αργή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και ταυτόχρονα υποδηλώνουν τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες».

Σπύρος Αλεξόπουλος, χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, συνδεδεμένος αντιπρόσωπος Fast FinanceΑ.Ε.Π.Ε.Υ.

«Μετά από ένα μικρό - όπως φαίνεται - διάλειμμα, ο χρυσός βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και χτυπάει την πόρτα των 2.450 δολαρίων/ουγγιά. Είναι δύσκολο να πούμε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πίσω από την νέα κίνηση του πολύτιμου μετάλλου ή αν απλώς ολοκληρώθηκε μία τεχνικής φύσεως διόρθωση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να έχει σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, δηλαδή τον θάνατο του Ιρανού προέδρου και την αιφνίδια ασθένεια του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Και τα δύο αυτά σίγουρα εντείνουν την γεωπολιτική αβεβαιότητα την ίδια στιγμή που οι αγορές χρυσού από την πλευρά πολλών κεντρικών τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτο σχεδόν ρυθμό, με την Κίνα να παίζει συνεχώς πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτά προστίθενται στο σαφώς υποστηρικτικό υπόβαθρο για τον χρυσό, δηλαδή την προσπάθεια πολλών προσώπων, φυσικών και νομικών, ανά τον κόσμο να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο.

Η ουσιαστική αποσύνδεση των κινήσεων του χρυσού από την βραχυπρόθεσμη πορεία των επιτοκίων και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύει την εκτίμηση πως η κίνηση των πολύτιμων  μετάλλων είναι αυτή την περίοδο κάπως «αυτόνομη».

Όσον αφορά στο ασήμι, η τιμή του οποίου ξεπέρασε άνετα τα 32 δολάρια, πέρα από την έλξη που του ασκεί ο χρυσός μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός πως για τέταρτη κατά σειρά χρονιά η παγκόσμια αγορά θα παρουσιάσει έλλειμμα προσφοράς όπως επίσης και το ότι η παγκόσμια βιομηχανική ζήτηση αυξάνεται λόγω και της στροφής στην πράσινη ενέργεια. Καθώς απέχει περισσότερο από 50% από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του, οι πιθανότητες να αποδώσει καλύτερα από τον χρυσό τους επόμενους μήνες είναι αρκετά σημαντικές».

Διαβάστε Περισσότερα