Γιατί καμία πετρελαϊκή εταιρεία δεν πολιορκεί τα τεράστια αποθέματα του Πακιστάν

Γιατί καμία πετρελαϊκή εταιρεία δεν πολιορκεί τα τεράστια αποθέματα του Πακιστάν

Μια τριετής έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Πακιστάν, ένα απόθεμα τόσο μεγάλο που λέγεται ότι θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική πορεία της χώρας. Όμως, κανένας μεγάλος πετρελαϊκός κολοσσός δεν σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτά τα αποθέματα ούτε βιάζεται να κάνει γεωτρήσεις στο Πακιστάν.

Ενώ δυνητικά η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εκμετάλλευση θα απαιτήσει χρόνια και σημαντικές επενδύσεις. Το γεγονός αυτό μαζί με τις ανησυχίες για την ασφάλεια και το υψηλό κόστος αποτρέπουν τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες από το να επιδιώξουν γεωτρήσεις στη χώρα, αφήνοντας την Κίνα ως τον πιο πιθανό εταίρο για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Μάλιστα, παρά τα τεράστια αποθέματα καυσίμων που μπορεί να αποκτήσει το Πακιστάν, εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπο με την ενεργειακή κρίση, ενώ το Ιράν περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς λέγεται ότι εισάγει λαθραία καύσιμα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Πακιστάν κάθε χρόνο, μιας και η κρίση πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας ενθαρρύνει το εμπόριο στη μαύρη αγορά.

Η ανακάλυψη

Σύμφωνα με το DawnNews, πραγματοποιήθηκε τριετής έρευνα για να εξακριβωθεί η παρουσία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Εάν πρόκειται για αποθέματα φυσικού αερίου, μπορούν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και εάν πρόκειται για αποθέματα πετρελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο πετρέλαιο», δήλωσε στο DawnTv το πρώην μέλος της Ogra (Ρυθμιστική Αρχή Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου) Muhammad Arif.

Ωστόσο, ο Arif προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνια προτού η χώρα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τους νεοαποκτηθέντες πόρους ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας ότι μόνο η εξερεύνηση απαιτεί μια γερή επένδυση ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να χρειαστούν τέσσερα έως πέντε χρόνια για την εξόρυξη αποθεμάτων από μια υπεράκτια τοποθεσία.

Η νέα ανακάλυψη είναι αναμφίβολα μια μεγάλη «ευλογία» για την προβληματική οικονομία. Από το 2021, το Πακιστάν έχει πληγεί από το αυξανόμενο χρέος και τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, με τον πληθωρισμό να αγγίζει σχεδόν το 30%. Εν τω μεταξύ, η οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 2,4% το 2023, χάνοντας τον στόχο του 3,5%. Αυτό έχει αναγκάσει τη χώρα να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη βοήθεια, η οποία είναι συχνά «άπιαστη». Τον Ιανουάριο του 2024, το Πακιστάν ζήτησε 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσει τον λογαριασμό εισαγωγής καυσίμων.

Το Πακιστάν καλύπτει το 29% του φυσικού αερίου, το 85% του πετρελαίου, το 50% του υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) και το 20% των αναγκών σε άνθρακα μέσω εισαγωγών, σύμφωνα με τους Economic Times. Ο συνολικός λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας του Πακιστάν το 2023 ανήλθε σε 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που προβλέπεται να αυξηθεί σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Express Tribune.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Πακιστάν Μοχάμαντ Άλι, η χώρα διαθέτει 235 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) αποθεμάτων φυσικού αερίου και μια επένδυση 25 -30 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν αρκετή για την εξόρυξη του 10% των αποθεμάτων αυτών κατά την επόμενη δεκαετία, ώστε να αντιστραφεί η τρέχουσα φθίνουσα παραγωγή φυσικού αερίου και να αντικατασταθεί η εισαγωγή ενέργειας.

Αν και οι πόροι υδρογονανθράκων του Πακιστάν δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί, ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ενδεχομένως τα δεδομένα στις ενεργειακές ροές της περιοχής.

Κι όμως. Κανένας πετρελαϊκός κολοσσός δεν σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτά τα αποθέματα. Τουναντίον, η Shell ανακοίνωσε ότι πουλάει το μερίδιο της στο Πακιστάν στη Saudi Aramco τον περασμένο Ιούνιο, ενώ μια δημοπρασία για 18 τεμάχια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ίδια περίοδο πέρυσι είχε στην καλύτερη περίπτωση μια υποτονική ανταπόκριση από τους διεθνείς πλειοδότες. Καμία διεθνής εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά για 15 από τα τεμάχια, σύμφωνα με την εφημερίδα The Nation.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Musadik Malik, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι καμία διεθνή εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για υπεράκτιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Πακιστάν και ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα έχουν ως επί το πλείστον στο μυαλό τους «την πόρτα της εξόδου».

Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον ίδιο στα υψηλά κόστη και στα ζητήματα ασφάλειας, με τον Malik να εξηγεί στην επιτροπή ότι το κόστος της ασφάλειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει τη συμφωνία, διότι «στις περιοχές όπου οι εταιρείες αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρέπει να δαπανήσουν ένα σημαντικό ποσό για να διατηρήσουν την ασφάλεια των εργαζομένων και των περιουσιακών τους στοιχείων». Και η ασφάλεια παρέχεται από το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει ανταποκριθεί στο καθήκον. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα περιστατικά επιθέσεων που έχουν λάβει χώρα στο Πακιστάν σε έργα στην περιοχή.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι το Πακιστάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον «συνήθη ύποπτο», την Κίνα, καθώς οι κρατικές κινεζικές εταιρείες εξερεύνησης έχουν πολύ διαφορετική διάθεση για ρίσκο.