Εν αναμονή της έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η ενίσχυση του δολαρίου και η άνοδος των κρατικών ομολόγων προκαλούν πτώση στις τιμές του χρυσού.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη spot αγορά η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,7% στα 2.895 δολάρια ανά ουγγιά ενώ τα futures καταγράφουν μείωση 0,72% στα 2.908 δολάρια ανά ουγγιά.
Το δολάριο κερδίζει 0,2% καθώς οι ασαφείς δεσμεύσεις του Τραμπ για επιβολή δασμών στην Ευρώπη και οι περαιτέρω καθυστερήσεις στους δασμούς που σχεδιάζονται για τον Καναδά και το Μεξικό φουντώνουν την αβεβαιότητα.
Στο μεταξύ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου ανακάμπτουν επίσης από προηγούμενη πτώση, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό.
Οι αγορές αναμένουν και τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, που αναμένεται την Παρασκευή, για περαιτέρω επιβεβαίωση της πορείας των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Η πρόβλεψη κάνει λόγο για 0,3%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ενώ ο βασικός δείκτης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,3%, από 0,2% τον Δεκέμβριο.
Ο χρυσός θεωρείται εγγύηση έναντι των πολιτικών κινδύνων και του πληθωρισμού, αλλά τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του.
Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, στη spot αγορά το ασήμι υποχωρεί ελαφρά στα 31,67 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο σημειώνει πτώση 0,55% στα 908 δολάρια ενώ ο λευκόχρυσος υποχωρεί 0,62% στα 962 δολάρια.