Οι παγκόσμιες αγορές βασικών εμπορευμάτων βρίσκονται σε «υπερσυμπίεση» εν μέσω διαταραχών της προσφοράς και έλλειψης επενδύσεων - και η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς οι γεωπολιτικοί και κλιματικοί κίνδυνοι επιδεινώνουν την κατάσταση, δήλωσε η HSBC.
«Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε περιγράψει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων ως σε "σούπερ συμπίεση"», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Πολ Μπλόξχαμ στο CNBC.
Μια «υπερσυμπίεση» εμπορευμάτων δηλώνεται από υψηλότερες τιμές που οδηγούνται περισσότερο από περιορισμούς στην προσφορά σε σχέση από μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης.
«Εάν είναι ένας περιορισμός της προσφοράς που οδηγεί τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε μέσω του Zoom. Οι υψηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα μιας σούπερ συμπίεσης δεν είναι «τόσο θετικές».
«Βλέπουμε ότι οι βαθύτεροι παράγοντες υπερσυμπίεσης από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα», είπε, περιγράφοντας παράγοντες όπως οι πολιτικές αβεβαιότητες, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη επενδύσεων για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν παρεμποδίσει το παγκόσμιο εμπόριο, όπως φαίνεται από τις ναυτιλιακές διαταραχές από τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ένας άλλος λόγος είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και την προμήθεια εμπορευμάτων, ιδίως στον αγροτικό χώρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδίωξη του κόσμου για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα τροφοδοτεί τη ζήτηση για μέταλλα ενεργειακής μετάβασης, όπως ο χαλκός και το νικέλιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις που διατίθενται για την προμήθεια αυτών των κρίσιμων ορυκτών, οδηγώντας σε εντονότερη συμπίεση της προσφοράς στα ενεργειακά μέταλλα μετάβασης - ιδίως στο χαλκό, το αλουμίνιο και το νικέλιο.
«Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, οι αγορές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε μια σειρά από μέταλλα όπως ο γραφίτης, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το λίθιο την επόμενη δεκαετία», ανέφερε η Επιτροπή Ενεργειακών Μεταβάσεων σε έκθεσή της τον περασμένο Ιούλιο.