Κάμψη παρουσιάζουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, παρ' όλα αυτά παραμένουν κοντά σε υψηλά 4μήνου, καθώς ο αντίκτυπος των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο παραμένει στο επίκεντρο.
Το Brent κινείται με πτώση 0,64% στα 80,49 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει επίσης πτώση 0,55% στα 78,40 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές σημείωσαν άλμα 2% τη Δευτέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή στη Gazprom Neft και στη Surgutneftegas, καθώς και σε 183 πλοία που εμπορεύονται πετρέλαιο ως μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» τάνκερ της Ρωσίας.
«Ένα μεγάλο μέρος του σκιώδους στόλου των ρωσικών δεξαμενόπλοιων έχει υποστεί κυρώσεις, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τη Ρωσία και τους αγοραστές να παρακάμψουν το πλαφόν της G7. Αυτές οι κυρώσεις έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν έως και 700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από την προσφορά στην αγορά, γεγονός που θα εξαλείψει το πλεόνασμα που αναμένουμε για φέτος», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.
Πάντως, οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα είναι πιθανώς μικρότερος, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα βρουν τρόπους να συνεχίσουν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.
Αναλυτής σημείωσε πως οι τιμές του Brent μπορούν να πλησιάσουν τα 85 δολάρια ανά βαρέλι, επισημαίνοντας επίσης την παράταση των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+.
Η Goldman Sachs είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 85 δολάρια ανά βαρέλι βραχυπρόθεσμα και τα 90 δολάρια εάν η μείωση της ρωσικής παραγωγής συμπέσει με τη μείωση της ιρανικής παραγωγής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν μετά τις κυρώσεις και ότι δεν επρόκειτο να επηρεάσουν τις τσέπες των Αμερικανών καταναλωτών.
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν επίσης τη Δευτέρα την ΕΕ να μειώσει το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης, μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο φυσικό αέριο το πρωί της Τρίτης η τιμή υποχωρεί 0,67% και κυμαίνεται στα 47,93 ευρώ τη μεγαβατώρα.