Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Τρίτη, ακολουθώντας την ήπια αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές τελούν εν αναμονή της δημοσίευσης μιας σειράς από βασικές οικονομικές μετρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο 1% με φόντο τις αναφορές ότι η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζει περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των τοπικών αγορών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο και αποτελεί βασικό σημείο πόνου για τις τιμές του χαλκού.
Οι επενδυτές αναζητούσαν τώρα περισσότερες ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία, εν μέσω εξασθένησης των προβλέψεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η αντίληψη είχε επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον χρυσό νωρίτερα τον Ιανουάριο, ωθώντας τις τιμές του κίτρινου μετάλλου μέχρι και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.
Όμως ο χρυσός ανέκαμψε από τα χαμηλά του 2024, καθώς η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή ώθησε την αγορά ασφαλών καταφυγίων. Οι τιμές των ράβδων υποστηρίχθηκαν επίσης από τα στοιχήματα ότι η Fed θα χαλαρώσει τελικά τη νομισματική πολιτική φέτος.
Κατά τα λοιπά, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,4% στα 2.029,53 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 2.030,70 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 00:34 ώρα Ελλάδας.
Άλμα 1% στις τιμές του χαλκού με φόντο τις ανακοινώσεις της Κίνας
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1%. Ειδικότερα Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού που λήγουν τον Μάρτιο αυξήθηκαν σχεδόν 1% στα 3,7823 δολάρια, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχουν σημειώσει φέτος.
Τα κέρδη του χαλκού ακολούθησαν μια ευρύτερη άνοδο στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι το Πεκίνο εξετάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους 2 τρισ. γιουάν (278 δισ. δολαρίων) για τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Η έκθεση ενίσχυσε την αισιοδοξία για περισσότερη στήριξη της κινεζικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει ισχυρή τη ζήτηση χαλκού στη χώρα τους επόμενους μήνες.
Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα αποτέλεσε σημαντικό βάρος για τις τιμές του χαλκού τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι αγορές έγιναν επιφυλακτικές για πιθανή αδυναμία στην όρεξη της χώρας για το κόκκινο μέταλλο.