Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουνν κέρδη τη Δευτέρα, ενώ νωρίτερα κατέγραφαν απώλειες, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων υπερίσχυσαν της στήριξης από την προοπτική πιο στενών προμηθειών λόγω των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.
Το Brent κινείται ανοδικά 1,24% στα 82,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είναι στα 78,79 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 1,18%.
Τα futures σε Brent και αμερικανικό αργό υποχώρησαν περισσότερο από 5% την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και πέντε εβδομάδες, καθώς η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ύφεση.
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη από τον τομέα της τεχνολογίας πυροδότησαν ανησυχίες για την ανάπτυξη, σύμφωνα με αναλυτές.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Η ανώμαλη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά το COVID-19 χαμηλώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο έφερε ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο.
Οι εισαγωγές της Κίνας από τους κορυφαίους προμηθευτές, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ξεπέρασαν τα 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως (bpd) έκαστη.
Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές και οι έμποροι παρέμειναν αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων της Κίνας προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Σε σταθερά επίπεδα κινείται το φυσικό αέριο τη Δευτέρα, στα 40,19 ευρώ.