«Πόδι» θέλει να βάλει η Cenergy Holdings στην αγορά της Αμερικής μέσω της mega επένδυσης στο Μέριλαντ, κάνοντας ένα νέο βήμα, το οποίο... κοστίζει συνολικά 200 εκατ. δολάρια. Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση της Cenergy Holdings προχωρά στα επόμενα βήματα και με σκοπό τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας και ειδικότερα της πρώτης φάσης του project που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων, ανακοίνωσε πως προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση μετοχών έως 200 εκατ. ευρώ.
Το βιβλίο άνοιξε χθες, κλείνει αύριο και η τιμολόγηση θα γίνει την Παρασκευή, με μέγιστη τιμή 9,86€. Ανάδοχοι στην αύξηση είναι η Goldman και η HSBC, ενώ από την Ελλάδα επικεφαλής είναι η Alpha Bank. Μετά την ΑΜΚ, το free float της μετοχής θα ανέλθει στο 30%. Θα προτιμηθούν παλαιότεροι μέτοχοι Ελλάδας στον βαθμό που τους αναλογεί το μέρος της αύξησης ενώ δεν υπάρχει δικαίωμα προτίμησης ούτε συμμετέχει η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Η Αμερική έχει «αγκαλιάσει» και με το παραπάνω το άλμα της εταιρείας και το απέδειξε έμπρακτα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει δώσει ήδη 58 εκατ. δολάρια φορολογική απαλλαγή για το νέο εργοστάσιο, ενώ έχει εξασφαλίσει τη γενικότερη στήριξη και αποδοχή από την πολιτεία του Μέριλαντ. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα «προσφέρει» το εργοστάσιο στην περιοχή άλλωστε θα είναι πάρα πολλές ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος αναμένεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2027. Κι όλα αυτά σε μια αγορά με μεγάλα περιθώρια κέρδους, διπλάσια από αυτά της Ευρώπης, στην οποία εγκρίνεται μόνο το 10% των αιτημάτων και η Cenergy είναι μέσα σε αυτά.
Η εταιρεία καλεί τώρα το επενδυτικό κοινό με τις προοπτικές που διανοίγονται να είναι μεγάλες, σε κάτι που έχει συμβάλει και η αυξανόμενη ανάγκη των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το καλά μελετημένο business plan της και η στενή παρακολούθηση της αγοράς από την εταιρεία πριν κάνει το επόμενο βήμα, έχουν «κερδίσει» ήδη τους Αμερικανούς, οι οποίοι υποδέχονται με «ανοιχτές αγκάλες» το νέο εγχείρημα της Cenergy. Μάλιστα, οι Αμερικανοί πελάτες ζητούν από σήμερα κιόλας να κλείσουν παραγγελίες, πριν ακόμα να είναι έτοιμο το εργοστάσιο στην Αμερική.
Η ευελιξία του νέου εργοστασίου
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι το πόσο ευέλικτο και διαφοροποιημένο θα είναι το νέο εργοστάσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί ανταγωνιστές για την αμερικανική αγορά είναι η Premian και η SouthWire.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το νέο εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2027, ίσως και λίγο νωρίτερα. Συνεπώς, από το 2028 το εργοστάσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό και έτοιμο να «βγει» στις πραγματικές πωλήσεις. Η επένδυση θα γίνει σε φάσεις, με την πρώτη φάση να αφορά τα χερσαία καλώδια στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, για την οποία προορίζεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ήδη πληρώσει προς το παρόν 30 εκατ. δολάρια για την αγορά του οικοπέδου.
«Είμαστε αισιόδοξοι για γρήγορη εργοστασιακή εξέλιξη, με τη λογική ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά των ΗΠΑ. Πριν κάνουμε ένα βήμα, είμαστε σίγουροι, μελετάμε και ξέρουμε την αγορά, όπως κάναμε με αυτήν της Αμερικής. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η αποδοχή και η υποδοχή που είχαμε στις ΗΠΑ. Ο στόχος μας δεν είναι να πάρουμε μερίδιο στην αγορά, αλλά να «βάλουμε» ένα πόδι στην Αμερική, να κάνουμε ένα βήμα που να είναι σίγουρο και επιτυχημένο και μελλοντικά να μπορούμε να το επεκτείνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, Α. Αλεξίου κατά την ενημέρωση προς τον Τύπο.
Τι προσφέρει η Αμερική
Το έδαφος που επικρατεί στην αγορά της Αμερικής είναι «πρόσφορο». Τα δίκτυα στη συγκεκριμένη αγορά είναι απαρχαιωμένα και η ζήτηση σημαντική με αρκετές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες, τουλάχιστον ενός έτους. Συνεπώς, η επένδυση της Cenergy κρίθηκε αναγκαία.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια αγορά με άλλα μεγέθη που καλείσαι να ανταγωνιστείς τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Είναι μια άλλη αγορά που είτε εξάγεις αλλά έχεις τον κίνδυνο των δασμών, είτε βάζεις ένα «πόδι», όπως έκαναν οι ανταγωνιστές, Premian και η SouthWire», δήλωσε ο CFO του ομίλου κ. Αλέξανδρος Μπένος κατά την ίδια ενημέρωση.
Η δυναμικότητα της μονάδας του Μέριλαντ θα είναι αντίστοιχη με αυτή της μονάδας στη Θήβα ενώ υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει ήδη 5 εργοστάσια παραγωγής σε 3 χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία) που παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας και τα διαθέτουν σε εξειδικευμένες εφαρμογές του κλάδου της ενέργειας σε πάνω από 70 χώρες.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το εργοστάσιο στην Κόρινθο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο κατασκευάστηκε το 2011 ενώ το 2023 έγινε μια νέα επέκταση, η οποία διπλασιάζει την παραγωγική δυνατότητα. Μάλιστα, τα καλώδια που θα βγάλει η Κόρινθος για τα επόμενα 4 χρόνια είναι ήδη πουλημένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, εξίσου καλά πάει και το εργοστάσιο στη Θήβα, το οποίο στο τέλος του '25 θα «βγάζει» επίσης διπλάσια χερσαία καλώδια.
Όπως φαίνεται, ο όμιλος κάνει πράξη τους τρεις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, την περαιτέρω γεωφυσική εξάπλωση αλλά και τη λειτουργία εργοστασίων με νέες τεχνολογίες, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτοματισμούς κ.α., ώστε να γίνουν τα εργοστάσια ακόμα πιο αξιόπιστα και λειτουργικά με τον πιο σύγχρονο τρόπο.