ΔΕΗ: Οι mega επενδύσεις στα data centers και τα deal με διεθνείς ομίλους

ΔΕΗ: Οι mega επενδύσεις στα data centers και τα deal με διεθνείς ομίλους

«Γκάζι» πατάει η ΔΕΗ στην ψηφιακή τεχνολογία, κάνοντας πράξη έναν εκ των βασικών πυλώνων της στρατηγικής της, μπαίνοντας παράλληλα για τα καλά στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Απόδειξη αυτού η «Data in Scale», η νέα εταιρεία της ΔΕΗ που θα υλοποιήσει το πρώτο data center της στην Ελλάδα. Μαζί με την εμιρατινή DAMAC θα δημιουργήσει στα Σπάτα ένα data center, ισχύος 25 MW, το μεγαλύτερο data center στα Μεσόγεια.

Υπενθυμίζεται ότι την κατασκευή αυτή είχε ανακοινώσει την άνοιξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Ο Όμιλος Damac είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους ομίλους στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων παγκοσμίως. Έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι αλλά έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του σε πολλές χώρες, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, επενδύοντας στην αγορά ακινήτων και την κατασκευή κέντρων δεδομένων. 

Η «Data in Scale» συστάθηκε τώρα με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ και ανήκει κατά 55% στη CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα το Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση. Αυτά τα κέντρα δεδομένων δεν θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της ΔΕΗ, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες συνεγκατάστασης (colocation), θα μπορούν να εκμισθώνονται δηλαδή σε έναν ή περισσότερους ενεργειακούς ομίλους. Το επόμενο βήμα αφορά τώρα το κομμάτι της αδειοδότησης και της εξασφάλισης άδειας δόμησης για το νέο αυτό κέντρο δεδομένων της ΔΕΗ.

To «άνοιγμα» στον κόσμο της ψηφιακής οικονομίας

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, καθώς σκοπός της ΔΕΗ είναι να συμμετέχει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας. Πρώτοι «κρίκοι» είναι το δίκτυο TTH που αναπτύσσει μέσω της Fibergrid, καθώς και η συμμετοχή της στην κατασκευή του EMC (East To Med Data Corridor) για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη. Το ιδιωτικό αυτό έργο είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας και υλοποιείται με τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, θα προσφέρει για πρώτη φορά εναλλακτική όδευση για μεταφορά δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο, όπου διέρχονται όλα τα σχετικά υποθαλάσσια καλώδια, γεγονός που μειώνει τις καθυστερήσεις και αυξάνει τα εμπορικά οφέλη. Ταυτόχρονα, το έργο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την ψηφιακή ατζέντα συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υποθαλάσσιο αυτό καλώδιο θα φέρει τον όμιλο αρκετά βήματα πιο κοντά προς την εξέλιξή του σε «πράσινο ηγέτη» στην ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα σημαντική εναλλακτική πύλη μεταφοράς δεδομένων.

Βλέποντας τη «μεγάλη εικόνα» και «παντρεύοντας» τα data centers με την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε προχωρήσει πρόσφατα και στην ίδρυση της θυγατρικής «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη» («Οlympus ΑΙ»), με αντικείμενο την υλοποίηση εφαρμογών με Τεχνητή Νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές.

Η Μακεδονία και το πρόσφορο έδαφός της

Επιβεβαιώνονται τα όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, για τις εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων της Δ. Μακεδονίας, οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των data centers. Κι αυτό γιατί διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις και διασυνδέσεις, τοπικά παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια για τον ανεφοδιασμό των data centers, καθώς και νερό για την ψύξη τους, το οποίο χρησιμοποιείτο παλαιότερα για τους λιγνιτικούς σταθμούς. Η γη εκεί, λοιπόν, ενδείκνυται για μια τέτοια ανάπτυξη, μιας και είναι ήδη «έτοιμη», καθώς υπάρχουν οι υποδομές, οι διασυνδέσεις αλλά και η παραγωγή ενέργειας για τον ανεφοδιασμό των data centers.  

Μάλιστα, λόγω του πρόσφορου αυτού εδάφους της περιοχής, ο όμιλος δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε άλλα παρόμοια τέτοια deal, συνδυαστικά πάλι με ξένους «δυνατούς» παίκτες, με την προοπτική ανάπτυξης ενός data center, μεγέθους μεγαλύτερου από κάθε άλλο μέχρι στιγμής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. 

Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data centers αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Σπάτα υλοποιεί και η Microsoft το δικό της data center, στο Κορωπί η αμερικανική Digital Realty δρομολογεί αντίστοιχες επενδύσεις, ενώ στην Παιανία η γαλλική Data 4 προχωράει στην κατασκευή του δικού της κέντρου δεδομένων.

Σύμφωνα με έκθεση ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία της εγχώριας αγοράς data centers εκτιμάται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να είναι 9,91%.