ΔΕΣΦΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης των ελληνικών τραπεζών στο business plan

ΔΕΣΦΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης των ελληνικών τραπεζών στο business plan

Έμπρακτα αναγνώρισαν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες τον κομβικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ στη διαμόρφωση της χώρας ως ενεργειακό hub, υπογράφοντας κοινό ομολογιακό δάνειο 810 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη έργων που έχουν ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του (2024-2033).

Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank, αξιοποιώντας κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στήριξή τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), για την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου. Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα αναλάβουν από κοινού τον ρόλο του Mandated Lead Arranger, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να λειτουργούν επιπλέον ως Συντονιστές και την Alpha Bank ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων.

Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ορίζεται στα δεκαπέντε (15) έτη και θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων, εκ των οποίων 627 εκατ. ευρώ είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και αποτελούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν το ΕΣΦΑ, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα του δικτύου να υποδεχθεί υδρογόνο, ενώ προάγουν παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Το σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης του Διαχειριστή 2024-2033 αποτελείται από 72 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 69 με προϋπολογισμό 1,34 δισ. ευρώ εντάσσονται στην τριετή περίοδο ανάπτυξης. Ο ΔΕΣΦΑ έχει, μάλιστα, υπογραμμίσει την πρόθεσή του να υλοποιήσει εντός των επόμενων τριών ετών σχεδόν το σύνολο των έργων, «πατώντας γκάζι» στην υλοποίηση των περισσότερων εξ' αυτών. 

Ο χάρτης των έργων και το focus στο υδρογόνο

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνει τρία νέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 18,98 εκατ. ευρώ, ενώ ενσωματώνει projects που είχαν ενταχθεί στο περσινό 10ετές ΠΑ και επανεντάσσονται στο νέο με επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο έχει αφαιρεθεί το έργο «Σύνδεσης ΕΣΜΦΑ με την Κοιλάδα Πράσινου H2 στη Δυτική Μακεδονία», επειδή δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon.

Η μεταφορά ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου φαίνεται τελικά πως θα εξυπηρετηθεί από τον αγωγό Αμυνταίου – Κόμνημα, ύψους 13 εκατ. ευρώ, διατομής 8’’ και μήκους περίπου 9,05 χιλιομέτρων. Ο αγωγός αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την έγχυση πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στο Αμύνταιο και θα αναμειγνύεται με φυσικό αέριο για την τροφοδότηση μονάδας τηλεθέρμανσης ΣΗΘΥΑ. Επιπλέον, τονίζεται ότι η πρόταση του Διαχειριστή για το έργο βασίζεται στα σχέδια της Hellenic Hydrogen να αναπτύξει Μονάδα Παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου, αρχικής ισχύος 50 MW που μπορεί να επεκταθεί στα 200 MW, στις εγκαταστάσεις του πρώην ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα.

Το υδρογόνο έχει μπει γενικότερα στο «μικροσκόπιο» του ΔΕΣΦΑ, καθώς τα επόμενα χρόνια, προβλέπονται και άλλα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου για την ίδια περιοχή. Ένα ακόμη έργο αφορά στην εγκατάσταση έγχυσης πράσινου υδρογόνου στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 768.000 ευρώ. Το έργο αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σημείου έγχυσης 100% Η2 σε πιλοτική κλίμακα, στην εγκατάσταση προσομοίωσης του Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του ΔΕΣΦΑ, στη Νέα Μεσημβρία. Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην ανάμειξη του Η2 με το φυσικό αέριο στα διάφορα επίπεδα πίεσης λειτουργίας των δικτύων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνονται έργα σύνδεσης χρηστών, διασύνδεσης με άλλα συστήματα φυσικού αερίου, επεκτάσεις σε νέες αγορές, αύξηση δυναμικότητας και ασφάλειας εφοδιασμού, έργα βελτίωσης-εκσυγχρονισμού και συντήρησης, έργα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, απανθρακοποίηση και καινοτομία και έργα επαύξησης δυναμικότητας, σύμφωνα με τον CAM NC.

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο υπό διαβούλευση Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή, για την περίοδο 2024-2033, συμπληρώνει η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ (ΑΡΚΑΤ) με προϋπολογισμό στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες ανάγκες του ΔΕΣΦΑ, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα, σύμφωνα με το σχέδιο καθαρών μηδενικών εκπομπών, η εταιρεία προχώρησε σε ενδελεχή ανάλυση της δυνατότητας μετεγκατάστασης της έδρας της.