Διχάζει τους συμμετέχοντες η πυρηνική ενέργεια ως ΑΠΕ
Shutterstock
Shutterstock
COP28

Διχάζει τους συμμετέχοντες η πυρηνική ενέργεια ως ΑΠΕ

Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας θα αποτελέσει το πιο «καυτό» ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, η οποία αρχίζει αυτή την εβδομάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι  θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια να υποστηριχθεί μια μεγάλη αύξηση της πυρηνικής ισχύος από τώρα έως το 2050.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια υπουργική εκδήλωση με την ονομασία «Atoms4NetZero» στις 5 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και την προεδρία της COP28, θα «γνωστοποιήσει τη δήλωση του ΔΟΑΕ για την πυρηνική ενέργεια», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της COP28, που αντικατοπτρίζει τον «κρίσιμο ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια (net zero)».

Το «Atoms4NetZero» έγινε γνωστό από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε την έναρξη μιας πρωτοβουλίας με την ονομασία «Net Zero Nuclear», η οποία στοχεύει στον τριπλασιασμό της πυρηνικής ικανότητας του πλανήτη μέχρι το 2050.

«Φουντώνει» η συζήτηση

Ενδεικτικό του πόση ένταση μπορεί να προκαλέσει η συζήτηση γύρω από το θέμα, πρόσφατα ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας εξέφρασε το παράπονο του για την απεξάρτηση της χώρας του από την πυρηνική ενέργεια μετά το κλείσιμο των τριών τελευταίων εργοστασίων τον Απρίλιο του 2023.

«Η γερμανική κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που κατά την άποψή μας ήταν απολύτως λανθασμένη, ένα στρατηγικό λάθος να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Friedrich Merz στο CNBC, αν και υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμερίζονται την άποψη του.

Την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση, συμμερίζονται περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace.

«Η πυρηνική ενέργεια διαφημίζεται ως λύση στα ενεργειακά μας προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και εξαιρετικά δαπανηρή στην κατασκευή της», αναφέρει η ιστοσελίδα της.

Ενώ η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- απεξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια, άλλες χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Βρετανία, το οποίο λέει ότι θέλει να παραδώσει έως και 24 γιγαβάτ έως το 2050, και η Σουηδία, η οποία εξετάζει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Η Γαλλία, σημαντικός παίκτης στην πυρηνική ενέργεια, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των αντιδραστήρων της.