Δυτική Ελλάδα: Μπαράζ επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας

Δυτική Ελλάδα: Μπαράζ επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας

Αυξημένη είναι η ζήτηση για την αξιοποίηση χώρων για υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα. Οι περιοχές εκεί ενδείκνυνται για ανάπτυξη αντίστοιχων έργων καθώς και άλλων project που αφορούν στη δημιουργία έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, υδρογόνου και φυσικού αερίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στον αέρα η Υπουργική Απόφαση που θα θα δώσει το πράσινο φως για την διεξαγωγή του τρίτου διαγωνισμού αποθήκευσης με μπαταρία. Πρόκειται για τον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό αυτού του κύκλου και η διεξαγωγή του από την ΡΑΑΕΥ θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Ο διαγωνισμός θα αφορά μονάδες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) που προορίζονται για εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία αλλά και περιοχές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης.

Νέα συμφωνία για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας 

Μάλιστα, μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες για την υποστήριξη των προσπαθειών ανάδειξης και αξιοποίησης χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Δυτική Ελλάδα «εξετάζεται» αυτήν τη στιγμή από τους αρμόδιους φορείς και αναμένεται ότι από του χρόνου θα έχουν βγει τα βασικά πορίσματα. Έχει προηγηθεί μια προκαταρκτική μελέτη με χρήσιμα συμπεράσματα και τώρα μελετώνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί που μπορούν να υποστηρίξουν τα συγκεκριμένα project. Η συνεργασία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο φορέων για την από κοινού έρευνα και εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών σχετιζόμενων με τους υδρογονάνθρακες, τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, τη γεωθερμία και την υπόγεια αποθήκευση γεωενέργειας, καθώς και σε γενικότερες δράσεις ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος ανέφερε, χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια συμφωνία που θα συμβάλλει στη διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης για την επίτευξη του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου σε ό,τι αφορά την αποθήκευση CO2. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς έχουμε ήδη ωριμάσει το πρώτο έργο CCS στη χώρα. Οι ανάγκες, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερες και για το λόγο αυτό προσβλέπουμε στη συνεργασία με την ΕΑΓΜΕ, ώστε να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν επιπλέον χώροι, κατάλληλοι για τη γεωλογική αποθήκευση CO2.

Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί επίσης την αρχή της προσπάθειας μας να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν σχετικά δεδομένα πυθμένα, χρήσιμα για τον σχεδιασμό έργων ΥΑΠ. Παράλληλα, μέσω αυτής της συνεργασίας, θα εξετασθούν και εναλλακτικοί τρόποι φύλαξης των πυρήνων γεωτρήσεων από τις ερευνητικές γεωτρήσεις για Υδρογονάνθρακες, που αποτελούν τμήμα του Αρχείου Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η κατά το δυνατόν επιστημονική αξιοποίησή τους».

Πάντως, η μελέτη από τους αρμόδιους φορείς δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος διάφορα ζητήματα. Θα πρέπει να ερευνηθεί η εγγύτητα των έργων με βιομηχανικές μονάδες, το αν υπάρχουν αγωγοί για τα έργα υδρογόνου ή φυσικού αερίου, και τι γίνεται εάν πρόκειται για χώρους αποθήκευσης C02.

Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τόσο για το ίδιο το σύστημα όσο και για τους καταναλωτές είναι πολλά. Η αποθήκευση ενέργειας συνιστά το επόμενο μεγάλο βήμα στον κύκλο επενδύσεων στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα και δικαίως βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ενεργειακής επικαιρότητας με την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας να έχει μπει στο «μικροσκόπιο».

Διαβάστε Περισσότερα