H πλειονότητα των παραβατών προέρχεται από τον χώρο της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων.
Ενέργεια: «Νάρκη» στην αγορά οι ρευματοκλοπές
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Ενέργεια: «Νάρκη» στην αγορά οι ρευματοκλοπές

H πλειονότητα των παραβατών προέρχεται από τον χώρο της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων.

Εξακολουθεί να μαστίζει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών τον κλάδο της ενέργειας, ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Η «μάστιγα» των ρευματοκλοπών όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά το φαινόμενο αυτό συνεχίζει να επικρατεί με ραγδαίους ρυθμούς, κάτι που τώρα αποτυπώνεται έντονα στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς προσαυξήσεων.

Τη λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δώσουν οι «έξυπνες μετρητές», στην εγκατάσταση των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ πατάει «γκάζι». Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης τού, εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 800.000 και 1 εκατομμύριο smart meters κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2030.

Ως τότε όμως και υπό το «βάρος» των συνεχιζόμενων ρευματοκλοπών η αγορά ψάχνει να βρει μια λύση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες επιβαρύνονται οι προμηθευτές. Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου από 4,9% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% το 2022, έναντι στόχου για μείωση κατά 2% που έχει τεθεί από τη ΡΑΑΕΥ. Οι καταναλωτές, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, έχουν ήδη πληρώσει για τη διετία 2021 -2022 μέσω των λογαριασμών ρεύματος περί τα 800 εκατ. ευρώ ενώ από τον Απρίλη του 2024, άρχισαν να πληρώνουν και την προσαύξησή τους κατά 500 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και του κόστους των τεχνικών απωλειών του δικτύου).

Ενδιαφέρον προξενούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τα οποία «μαρτυρούν» ότι η πλειονότητα των παραβατών προέρχεται από τον χώρο της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων αλλά και από οικιακούς καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις σε προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 παραβάσεις ρευματοκλοπών το χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός, έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000.

Η επιστολή των προμηθευτών

Τούτων δοθέντων, Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» μέσω επιστολής του προς το υπουργείο Ενέργειας την οποία απέστειλε προ ολίγων ημερών. Ειδικότερα, προκειμένου μπει ένα τέλος στις επιβαρύνσεις που επωμίζονται και οι συνεπείς καταναλωτές, αναφέρει πως θα πρέπει να προσδιοριστεί άμεσα ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου καθώς και σχετικά μέτρα, όπως η ενσωμάτωση του κόστους των απωλειών στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή. Τονίζει, επιπλέον, πως ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να επιταχύνει την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.

Επικαλείται, επίσης, μια μελέτη του ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), στην οποία η Ελλάδα παραμένει από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε, όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας.

«Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει και των νέων προκλήσεων που θέτει η ενεργειακή μετάβαση, ως προς την ανάπτυξη και τη λειτουργία των δικτύων, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, να αντιμετωπιστεί από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. το θεμελιώδες και χρόνιο ζήτημα της αδυναμίας επακριβούς καταλογισμού της καταναλισκόμενης ενέργειας που αντιστοιχεί σε κάθε Εκπρόσωπο Φορτίου (βλ. έλλειψη έξυπνων μετρητών, μη αποδοτική αντιμετώπιση τεχνικών και μη τεχνικών απωλειών, μη πληρότητα μετρητικών δεδομένων κτλ.)», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή.