Έρχεται ο μηχανισμός αποζημίωσης για τις περικοπές των ΑΠΕ

Έρχεται ο μηχανισμός αποζημίωσης για τις περικοπές των ΑΠΕ

Οι περικοπές της διαθέσιμης παραγωγής είναι από τα πιο «καυτά» ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο κλάδος των ΑΠΕ, καθώς μειώνουν την αποδοτικότητα των έργων ενώ εγείρουν θέματα αποζημιώσεων. Τη λύση έρχεται να δώσει σε αυτό ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος την άνοιξη του 2025. Ο Μηχανισμός θα αφορά κυρίως μεγάλα έργα ΑΠΕ που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για απομακρυσμένη περικοπή της παραγωγής τους όταν απαιτείται.  

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νοσμοσχέδιο είχε ψηφιστεί από την περασμένη άνοιξη και στόχο έχει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο βάσει του οποίου, τα έργα ΑΠΕ που δεν θα υφίστανται περικοπές λόγω τεχνικών δυσκολιών, να αποζημιώνουν άλλα που υπόκεινται, ώστε να εφαρμόζεται καλύτερος και αναλογικότερος επιμερισμός των περιορισμών.

Στη φάση αυτή, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην τελική εισήγηση από την Ομάδα Διοίκησης Έργου, που έχει συστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον σκοπό αυτόν. Αναμένεται, ύστερα, η απόφαση του υπουργού του ΥΠΕΝ, η οποία και θα σηματοδοτήσει την έναρξη του μέτρου «βάζοντας» μια τάξη στο φαινόμενο των περικοπών.

Απώτερος σκοπός είναι να ανακτώνται έσοδα από μονάδες στις οποίες δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί «ψαλίδι», ώστε με τα ποσά αυτά να αποζημιώνονται οι σταθμοί που για αυτό τον λόγο υπέστησαν παραπάνω περικοπές. 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ο Μηχανισμός δεν θα κάνει το «ντεμπούτο» του πριν την άνοιξη του 2025, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο μέτρο ως προς την υλοποίησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε κιλοβατώρα που εγχέεται στο σύστημα, ή περικόπτεται, αμείβεται με διαφορετική τιμή – με βάση την «ταρίφα» κάθε έργου.  

Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) θα είναι αυτός που θα αναλάβει τον μηχανισμό ως αρμόδιος φορέας, μέσω ενός ειδικού λογαριασμού. Κομβικός θα είναι και ο ρόλος των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, από τους οποίους ο ΔΑΠΕΕΠ θα λαμβάνει μηνιαίως τα απαραίτητα στοιχεία για τους υπολογισμούς των χρεώσεων και πιστώσεων.

Το έργο των Διαχειριστών δεν είναι καθόλου εύκολο, μιας και οι δύο θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα ηλεκτρονικά συστήματα, στα οποία θα καταγράφονται οι τιμές στις οποίες εκκαθαρίζονται οι «πράσινες» μεγαβατώρες που εγχέονται στο σύστημα, αλλά και αυτές στις οποίες θα εκκαθαριζόταν η παραγωγή ΑΠΕ που περικόπηκε. Συνεπώς, οι αποζημιώσεις και η ανάκτηση των εσόδων, θα υπολογίζονται στη βάση της «ταρίφας» που έχει κάθε έργο.

Επιπλέον, προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων στους παραγωγούς σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις περικοπές. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την αυστηροποίηση των οικονομικών «πέναλτι» που ισχύουν στους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης, όταν εγχέουν στο σύστημα ενέργεια από τα χαρτοφυλάκια που εκπροσωπούν, η οποία δεν έχει πωληθεί στη χονδρεμπορική αγορά.

Ερχόμαστε, λοιπόν, ένα βήμα πιο κοντά στο «πολυπόθητο» αυτό μέτρο, μέσω του οποίου θα θεσμοθετηθεί ένα μόνιμο πλαίσιο, βάζοντας ένα τέλος στη μέχρι τώρα «σύγχυση» που ίσχυε γύρω από τους περιορισμούς. Ο Μηχανισμός θα αποτελέσει το πρώτο παραδοτέο της Ομάδας Διοίκησης Έργου που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια κάνοντας πιο δίκαιη την κατανομή στις ΑΠΕ.