Στη Λευκωσία στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, καθώς συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη προκειμένου να εγκριθούν τα βασικά σημεία της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει την Πέμπτη στην Αθήνα η επίσκεψη Χριστοδουλίδη και το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να «κλείσουν» όλες οι οικονομικοτεχνικές εκκρεμότητες. Τη μέρα εκείνη είναι και η καταληκτική ημερομηνία για το τελεσίγραφο που έχει δώσει η Nexans, η γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει στη Νορβηγία το καλώδιο, βάση συμβολαίου που διατηρεί με τον ΑΔΜΗΕ, συνολικής αξίας 1,4 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Αθήνα, το επόμενο ταξίδι του Προέδρου της Κύπρου είναι στις ΗΠΑ, η θετική παρέμβαση της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της συνέχισης του έργου. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ στήριξαν «ανοιχτά» το έργο, όπως επίσης και το Ισραήλ.
Αραβικά κεφάλαια στο έργο
Το παζλ έρχονται να συμπληρώσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς πριν λίγα 24ωρα ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε το κράτος και τον Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η συμμετοχή της εμιρετιανής εταιρείας TAQA στο έργο της διασύνδεσης. Μέσω του ΑΔΜΗΕ, Ελλάδα και Κύπρος είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την TAQA τον περασμένο Δεκέμβριο έτσι ώστε η εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι να μετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα διαχείρισης της διασύνδεσης όπου σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικός μέτοχος. Τώρα, η κυπριακή πλευρά επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της εθνικής εταιρείας ενέργειας του Άμπου Ντάμπι στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή του αγωγού.
Ο Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επενδύσουν στο έργο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν τυχαίο το ταξίδι μου», και αναφέροντας ότι στη συνάντησή του με τον Σεΐχη συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα όσο και για το συγκεκριμένο έργο. «Όντως βρίσκεται στο τραπέζι συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή στο έργο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Η συνάντηση αυτή μαζί με την παρέμβαση του αμερικάνικου και ισραηλινού παράγοντα, αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μοιράσει 50-50 το γεωπολιτικό ρίσκο σε περίπτωση ανωτέρας βίας (αντί για 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα που ήταν αρχικά), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη στάση των Κυπρίων. Οι τελευταίοι φαίνεται πως έλαβαν όλες αυτές τις παρεμβάσεις σοβαρά στα υπόψιν και πλέον είναι αποφασισμένοι να συμφωνήσουν για το έργο.
Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, χρονοτριβές και καθυστερήσεις, η κατασκευή του καλωδίου μπαίνει στην τελική ευθεία και Ελλάδα και Κύπρος βρίσκουν τη «χρυσή τομή» για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το πολυθρύλητο αυτό έργο, αν έχουμε, όπως όλα δείχνουν, μια θετική απόφαση στο σημερινό υπουργικό στην Κύπρο.