Η ώρα της ΔΕΗ
Eurokinissi
Eurokinissi

Η ώρα της ΔΕΗ

Η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά ΔΕΗ. Η κρίση δείχνει να έχει τελειώσει και η ρευστότητα που η επιχείρηση κρατούσε τόσα χρόνια δεσμευμένη για αγορές ενέργειας από τα χρηματιστήρια, έχει απελευθερωθεί. Το ταμείο έχει πλέον πολλά χρήματα για επενδύσεις. Η αγορά το βλέπει γι’ αυτό και η μετοχή της σκαρφάλωσε χθες στο υψηλό 10ετίας των 12 ευρώ.

Στις 23 Ιανουαρίου το μάνατζμεντ του ομίλου και ο CEO Γιώργος Στάσσης ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να παρουσιάσουν στους αναλυτές το νέο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό του σχέδιο για την τετραετία 2024- 2027, με νέους στόχους, για Βαλκάνια, ΑΠΕ, οπτικές ίνες, και να εξηγήσουν πώς θα αξιοποιηθούν τα assets που έχει αποκτήσει. Τουλάχιστον αυτά είναι όσα ξέρουμε ότι θα πει. Είναι πιθανό να πει κι άλλα, καινούργια πλάνα.

Η αγορά προεξοφλεί πολύ καλά νέα από το Capital Markets Day του Λονδίνου. Και τα θετικά νέα, όταν μεταφραστούν σε προβλέψεις, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση των τιμών - στόχων που σήμερα παίζουν μεταξύ 13,20 και 15,30 ευρώ. Το δείχνουν οι συνεχείς τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, το positioning των επενδυτών και οι αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων ενόψει της νέας χρονιάς, καθώς βλέπουν ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της.

Το ισχυρό της story της, κυρίως όμως οι κινήσεις που το αποδεικνύουν, αφού μετά τις εξαγορές των Enel Romania και Κωτσόβολος, ήρθαν η συμφωνίες με Ιντρακατ στις ΑΠΕ και όμιλο Κοπελούζου για το offshore της Αλεξανδρούπολης, εκλαμβάνονται από την αγορά ως σήμα ότι φέτος η ΔΕΗ των 4,7 δισ ευρώ κεφαλαιοποίησης θα βάλει τις βάσεις για μια εξωστρεφή ανάπτυξη διαρκείας.

Μοιάζει με κακόγουστο αστείο ότι αυτός ο όμιλος πριν από τρισίμισι χρόνια, τον Απρίλιο του 2019 είχε αξία στο ταμπλό 278 εκατ. ευρώ, όσο μια… μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου! Ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η μετοχή βολόδερνε στα 1,28 ευρώ, φέρνοντας τη ΔΕΗ στην 33η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου! Τέτοια ανατροπή στον επιχειρηματικό κόσμο, όχι στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει.

Το πώς ένα επιχειρηματικό «ζόμπι» μετατράπηκε σε διεθνή παίκτη θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Ούτε είναι τυχαίο που ο υπ. Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης εξετάζει να εφαρμόσει μοντέλο ΔΕΗ σε μια σειρά από προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου, φιλοδοξώντας να επαναληφθεί το παράδειγμα της επιχείρησης που απέκτησε μεγαλύτερη ευελιξία, μακριά από τοξικές και συνδικαλιστικές εξαρτήσεις, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το 2019, όντας ο ίδιος υπουργός Ενέργειας.

Σήμερα είναι μια από τις δέκα κορυφαίες εισηγμένες σε κεφαλαιοποίηση που σημειωτέον θα τραβήξουν πρώτες το βλέμμα των ξένων θεσμικών, όταν από το 2025 και μετά, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπει για τα καλά στα σαλόνια των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών.

Δικαιολογημένα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 23 Ιανουαρίου και στα όσα θα ανακοινώσει στους ξένους αναλυτές ο μάνατζερ της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης. Τι θα τους πει;

Καταρχήν, για το πώς θα κινηθεί ως διεθνοποιημένος πλέον όμιλος στη ΝΑ Ευρώπη, πως θα εκμεταλλευτεί τα νέα assets στη Ρουμανία που τον καθιστούν τον μεγαλύτερο παίκτη στην περιοχή με 9 εκατομμύρια πελάτες, 14 GW πράσινων έργων και 340.000 χλμ δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Και για νέες εξαγορές στις ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδας; Προφανώς, θα μιλήσει και γι' αυτές, αν και η διοίκηση δεν πρόκειται να διαρρεύσει το παραμικρό πριν τις 23 Ιανουαρίου. Η Βουλγαρία πάντως είναι ένας στόχος από τον οποίο μπορεί να έχουμε νέα για τη ΔΕΗ μέσα στο πρώτο τρίμηνο. 

Εννοείται ότι ο μάνατζερ της ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος, θα ξεδιπλώσει στο Λονδίνο το όραμα του για το νέο κόσμο των συνδυασμένων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών μέσα στο ίδιο κατάστημα, όπως όλα τα μεγάλα utilities διεθνώς. Και θα βάλει στόχους για το ενεργειακό retail, μιλώντας για τις ευκαιρίες που δημιουργεί για την επιχείρηση η πρόβλεψη του νέου ΕΣΕΚ ότι έως το 2030 αναμένεται να δαπανηθούν 42 δισ ευρώ στην Ελλάδα για αγορά νέων λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, όπως αντλίες θερμότητας. 

Ειδήσεις μπορεί να βγουν και από τους νέους τομείς στους οποίους θα μπει το 2024 η ΔΕΗ, με πιο σημαντικό τα telecoms. Τις οπτικές ίνες για τις οποίες έχει ήδη συστήσει θυγατρική. Ένα πλάνο που σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς θα απαιτήσει επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες η επιχείρηση, θα υλοποιεί σταδιακά, νοικιάζοντας αρχικά, μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, οι οποίοι και θα μεταφέρουν την τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία στους τελικούς καταναλωτές. Όσο χρονοβόρα κι αν ακούγεται, η τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας, δηλαδή πάνω στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ (η ΔΕΗ έχει το 51%), είναι λιγότερο περίπλοκη απ’ ότι η υπόγεια.

Συμμαχία με τηλεπικοινωνιακό πάροχο θα δούμε; Στο σενάριο που επιλεγεί οι οπτικές ίνες να φιλοξενούν και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, τότε ναι, η επένδυση αυτή απαιτεί συμμαχία με κάποιον από τους μεγάλους του χώρου.

Έχουμε να ακούσουμε πολλά στο Capital Markets Day που θα πραγματοποιήσει στο Λονδίνο η ΔΕΗ. Ένα event που γίνεται μόνο όταν μια εισηγμένη έχει να ανακοινώσει νέα πράγματα και που στην περίπτωση της επιχείρησης έχει να συμβεί από το 2020, καθώς μεσολάβησαν η αύξηση κεφαλαίου και μετά η διετής ενεργειακή κρίση.

Έκτοτε έχει μετατραπεί από μια εταιρεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, δραστηριοποιείται εκτός από την ενέργεια σε παροχή χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών μέσω της Κωτσόβολος, σκοπεύει να μπει στον τομέα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, καθώς και στα ΣΔΙΤ.

Ετοιμάζεται δηλαδή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια γκάμα νέων δραστηριοτήτων, που μπορούν να τροφοδοτήσουν και να μεγαλώσουν τις προσδοκίες για τον όμιλο, την κερδοφορία και τις προοπτικές του. Και απ' ότι φαίνεται η επιχείρηση έχει να μας πει πολλά πράγματα για τα νέα επενδυτικά της ανοίγματα.