Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου: Το πόκερ με την Άγκυρα και η επανέναρξη των ερευνών

Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου: Το πόκερ με την Άγκυρα και η επανέναρξη των ερευνών

Την ώρα που η Αθήνα σχεδίαζε την έκδοση Navtex στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου και τη συνέχιση των ερευνών  για την πόντιση του καλωδίου, η Τουρκία σπεύδει με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

Η Άγκυρα αντέδρασε ανοιχτά με την εφημερίδα Gumhuriyet να επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα ότι «προκαλεί εντύπωση πως οι ισχυρισμοί έρχονται μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Γεραπετρίτη στο περιθώριο των συναντήσεων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη»

Η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, έγραψε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία «τετελεσμένων», υποστηρίζοντας ότι τα «μονομερή βήματα της Ελλάδας είναι προκλητικά» επειδή δεν έχουν καθοριστεί τα όρια της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα, αναφορικά με τις έρευνες στα διεθνή χωρικά ύδατα, υποστηρίζει πως παραβιάζονται τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα, στη βάση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου. Έτσι, αξιώνει από τα ερευνητικά πλοία να ζητήσουν την έκδοση navtex από τις τουρκικές αρχές, γεγονός το οποίο θα σήμαινε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το μνημόνιο.

Για τον λόγο αυτό, τόσο το καλοκαίρι όσο και πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε προκλητική παρέμβαση της Τουρκίας με αποστολή πολεμικών πλοίων στις περιοχές έρευνας εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παράληλλα, την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΕΕΥ και ΡΑΕΚ) άνοιξαν τον δρόμο για το «ξεπάγωμα» των πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ προς τη Nexans ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των ερευνητικών πλοίων.

Προκειμένου να εκδοθεί η ΝΑVTEX που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «στα σκαριά» από το υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει τα δύο ερευνητικά πλοία να βρίσκονται εδώ γι αυτό και ήταν κρίσιμης σημασίας η πληρωμή της Nexans. Η γαλλική εταιρία φέρεται να έλαβε δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την επέκταση των ερευνών στα διεθνή ύδατα προκειμένου να προχωρήσει σε εκ νέου ναύλωση των ερευνητικών σκαφών, κάνοντας σαφές ότι δεν έχει κανένα νόημα να τα φέρει πίσω για να αγκυροβολήσουν σε κάποιο ελληνικό λιμάνι.

Τούτου δοθέντων, πηγές με γνώση των εξελίξεων εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών η μετακίνηση των πλοίων προς τα ελληνικά ύδατα. Χθες πάντως το πλοίο «Ievoli Relume» μετακινήθηκε από το λιμάνι Den Helder της Ολλανδίας με προορισμό το λιμάνι Hull στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακό λιμάνι επιχειρήσεων που πλέον υποστηρίζουν υπεράκτια αιολικά. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το πλοίο κατευθύνεται προς τα εκεί στο πλαίσιο εκτέλεσης κάποιου άλλου συμβολαίου ή για συντήρηση πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Το δεύτερο πλοίο βρίσκεται στο ιταλικό λιμάνι Μεσσήνα, χωρίς να έχει μετακινηθεί επί του παρόντος.

Μένει να φανεί αν οι τουρκικές αντιδράσεις και η αμετακίνητη στάσης της με πρακτικές των απειλών, θα εμποδίσουν το έργο. Για την ελληνική πλευρά, πάντως, η απόφαση για συνέχιση των ερευνών είναι δύσκολο να αναβληθεί επ’ αόριστον, καθώς το έργο έχει ιδιαίτερη οικονομική και ενεργειακή σημασία ενώ πιθανή υποχώρηση θα σήμαινε ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εξαρτάται από τις διαθέσεις της Τουρκίας.

Η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει μια «φόρμουλα» με επαφές υψηλότατου επιπέδου τόσο με το Παρίσι όσο και με το Τελ Αβίβ, ώστε το έργο του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου να θωρακιστεί από γεωπολιτικούς κινδύνους που το περιβάλλουν. Πληροφορίες θέλουν, παρά τις τουρκικές αμφισβητήσεις ,τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αλλά και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, να έχει διασφαλίσει διαβεβαιώσεις για την πολιτική στήριξη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ο χρόνος έναρξης των ερευνών, πάντως, εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα των πλοίων και, σύμφωνα, με πληροφορίες, αν όλα κινηθούν με βάση το σύνηθες χρονοδιάγραμμα, αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.