Κίνα: Συνεχίζει τον πρωταθλητισμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Κίνα: Συνεχίζει τον πρωταθλητισμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το χρυσό της μετάλλιο εξακολουθεί να κρατά η Κίνα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι το χαρτοφυλάκιο έργων της είναι σχεδόν τον διπλάσιο από αυτό του υπόλοιπου κόσμου μαζί. Η έγκαιρη επένδυση της Κίνας στις ΑΠΕ, που υποστηρίζεται από το κράτος και τις βιομηχανίες, την καθιστά σταθερά παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα.

«Ασιατικός γίγαντας»

Ειδικότερα, η Κίνα κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στον κλάδο των ΑΠΕ, με την κυβέρνηση να επενδύει στην αύξηση του δυναμικού πράσινης ενέργειας της χώρας αρκετές δεκαετίες τώρα. Είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και ο μεγαλύτερος εξορύκτης λιθίου στον κόσμο, και τα σχέδια επέκτασής της δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης.

Τουναντίον, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα στοχεύει στην επίτευξη 1.200 GW εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής ισχύος μέχρι το τέλος του έτους, υπερβαίνοντας  ακόμη και τους κυβερνητικούς στόχους. Μάλιστα, αυξάνει χρόνο με το χρόνο την ισχύ της εγκαθιστώντας μεταξύ 2023 και 2024 περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό,τι τα τρία προηγούμενα χρόνια μαζί, και περισσότερη από τη συνολική παγκόσμια ισχύ που εγκαταστάθηκε το 2023.

Στο μεταξύ, η ενεργειακή ζήτηση της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς λόγω της επέκτασης διαφόρων βιομηχανιών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την ταχεία επέκταση της δυναμικότητας της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά παράλληλα συνεχίζει να βασίζεται στον άνθρακα για την κάλυψη αυτής της ζήτησης. Βέβαια, οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εξακολουθεί να εκπέμπει η Κίνα έχουν πέσει σημαντικά. Τον Μάϊο του 2024, το 53% της ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκε από άνθρακα, μία μείωση της τάξεως του 60% συγκριτικά με τον Μάϊο του 2023. Η ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ έχει σημάνει και τη μείωση της χρήσης άνθρακα, από τη χώρα που αποτελούσε τον μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως.

Οι εξαγωγές

Η πρωτιά της Κίνας απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κινεζική κυριαρχία στην πράσινη ενέργεια. Κι αυτό γιατί η κυριαρχία της Κίνας εξαπλώνεται παντού στην αγορά ενέργειας. Δεν είναι μόνο στην κορυφή όσον αφορά την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά και στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών. Πρωτοστατεί,  επίσης, στην παραγωγή μικροτσίπ, επιτρέποντάς της να κυριαρχεί σε πολλές από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια και την καθαρή τεχνολογία.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον «αντιπληθωριστικό νόμο» για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείών και αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια. Αποτελεί, εξάλλου, την πιο σημαντική κλιματική συμφωνία μετά τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού το 2015.

Περισσότερα από 760 δισ. δολάρια προέβλεπε ο σχετικός νόμος για κρατικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία, που υπογράφηκε στις 16 Αυγούστου του 2022 από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο νόμος αυτός είχε άμεση επίδραση στην ιστορία της ενέργειας και του κλίματος. Τώρα, η Ουάσινγκτον πρέπει να παλέψει με την εφαρμογή του και να κατανείμει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της, ενώ ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αναζητά νέες τάσεις και τεχνολογίες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έντονη είναι κι η εξαγωγική δραστηριότητα της Κίνας. Οι εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 35% μεταξύ 2019 και 2023, καθώς προσέφερε πολύ ανταγωνιστικές τιμές χάρη στο υψηλό επίπεδο κρατικής οικονομικής στήριξης στον τομέα.

Στις μεγαλύτερες εξαγωγές της χώρας περιλαμβάνονται οι μπαταρίες και οι ηλιακές μονάδες. Οι χαμηλές τιμές και το υψηλό επίπεδο απόδοσης βοήθησαν τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας να προμηθεύουν πάνω από το 65% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης. Ο «ασιατικός γίγαντας» προχωράει χωρίς να βλέπει αντίπαλο, διατηρώντας τη σημαντική διαφορά της από τα υπόλοιπα κράτη.