Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν νέα ώθηση στα τερματικά LNG
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν νέα ώθηση στα τερματικά LNG

Οι ελληνικοί τερματικοί σταθμοί LNG κεντρίζουν όλο και περισσότερο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, μιας και «έρχονται» να δώσουν τη λύση στην ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη της Ευρώπης για εναλλακτικούς προμηθευτές στον τομέα του φυσικού αερίου. 

Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη αναμένεται να λειτουργήσουν σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς από αυτούς που είχαν συνηθίσει, καθώς, μέχρι στιγμής «δούλευαν» αρκετά πιο κάτω από την πλήρη δυναμικότητά τους. Ο κύριος «υπαίτιος» για αυτήν την αλλαγή σκηνικού δεν είναι άλλος από τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο στις βαλκανικές χώρες όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και η αυξανόμενη αβεβαιότητα κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή στις ενεργειακές αγορές για τον προσεχή χειμώνα. Οι προβλέψεις για τον τελευταίο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, κάνοντας λόγο για περισσότερο κρύο στην Ευρώπη το προσεχές διάστημα, κάτι που θα ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθεί να έχει «αντίκτυπο» στις αγορές ενέργειας. Η λήξη της συμφωνίας διέλευσης του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο τέλος του έτους απειλεί μια κρίσιμη διαδρομή που τροφοδοτεί το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, η Gazprom διέκοψε πριν λίγες ημέρες απροσδόκητα τις προμήθειες προς την Αυστρία, προκαλώντας ανησυχίες για ευρύτερες διαταραχές.

Οι διαταραχές που προκαλούνται εντόνως τελευταία μεταξύ προσφοράς και γεωπολιτικών εντάσεων, όσο και οι προβλέψεις για ακόμα ψυχρότερες καιρικές συνθήκες, υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή ευπάθεια της Ευρώπης μετά το … «διαζύγιο» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η εξαρτημένη χρήση​ ρωσικού φυσικού αερίου από​ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό την ανάγκη για εναλλακτικούς προμηθευτές, η οποία τώρα όμως έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ.

Παράλληλα, η μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει περιορίσει την προσφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν σε μονάδες φυσικού αερίου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για LNG και εναλλακτικές μορφές αερίου, με τις ελληνικές υποδομές να αναμένεται να αποτελέσουν σημείο «κλειδί» σε αυτό το νέο ενεργειακό σκηνικό. 

Η Ρεβυθούσα καθιστά ενεργειακό hub την Ελλάδα

Ενδεικτικό είναι ότι ο ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται τη Ρεβυθούσα, ανακοίνωσε μόλις λίγες ημέρες πριν το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς για δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης του σταθμού. Μάλιστα, όλες οι θέσεις του τερματικού δεσμεύτηκαν ήδη ως το 2030, εκτός από τέσσερις. Η Ρεβυθούσα μετεξελίσσεται σε «πόλο έλξης» για την αγορά, κάτι που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες του ΔΕΣΦΑ για αύξηση​ των εισαγωγών άνω των 35 TWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της ΝΑ Ευρώπης. 

Η αυξημένη χρήση της Ρεβυθούσας ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους του Κάθετου Διαδρόμου. 

Τούτων λεχθέντων, γεννάται ένα ερωτηματικό στο αν τελικά θα «φτάσουν» οι ελληνικοί τερματικοί σταθμοί και αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες μελλοντικές ανάγκες και στην ολοένα και πιο στρατηγική σημασία που «αποκτούν» οι εγκαταστάσεις LNG στη χώρα.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως υπάρχουν σχεδιασμοί για την κατασκευή κι άλλων εγχώριων τερματικών, με αυτόν στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade να προχωράει πιο δυναμικά, ενώ στα «σκαριά» είναι και ένας ακόμα στους Αγ. Θεοδώρους, από τη Motor Oil αλλά και στη Θεσσαλονίκη, από την Eledison. Οι τελικές αποφάσεις ανάπτυξης αναμένεται να ληφθούν βάσει των απαιτήσεων που θα διαμορφωθούν στον τομέα αυτόν τα επόμενα χρόνια.