Το Qatargate εξελίσσεται σε νέο ενεργειακό πονοκέφαλο για την ΕΕ
AP
AP

Το Qatargate εξελίσσεται σε νέο ενεργειακό πονοκέφαλο για την ΕΕ

«Το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που κατακλύζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε πιο άβολη στιγμή για τις φτωχές σε φυσικό αέριο χώρες της ΕΕ — και ειδικότερα για τη Γερμανία.», επισημαίνει το Politico που στέκεται στο πόσο αυτή η εξέλιξη και οι σχετικές κυρώσεις που έχουν προαναγγελθεί απέναντι στη Ντόχα θα επηρεάσουν τη δική της διάθεση να παρέχει το ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη LNG. 

Οι συνολικές εισαγωγές LNG του Κατάρ αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η σημασία του Κατάρ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί χάρη στη μεγάλη επέκταση της παραγωγικής ικανότητας LNG, με δύο μεγάλα έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027.

Η Γερμανία ήταν πρώτη στη σειρά που φρόντισε να επωφεληθεί από αυτό. Το Βερολίνο είναι μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ που θέλουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς εξαρτιόταν από τη Ρωσία για τουλάχιστον το 55% της προμήθειας της πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν 15ετές συμβόλαιο φυσικού αερίου με την κρατική QatarEnergy και την αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips, που εγγυάται 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το 2026. Αυτό είναι το έτος κατά το οποίο η πρώτη φάση της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας του Κατάρ - ένας Περσικός Κόλπος ανάπτυξη γνωστή ως North Field East — έρχεται σε ροή.

«Πολλές χώρες της ΕΕ - όπως η Ιταλία - έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το LNG του Κατάρ, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν συζητήσει συμφωνίες spot αγοράς» που θα προμήθευαν αμέσως φυσικό αέριο, δήλωσε ο Cinzia Bianco, ερευνητής για την Ευρώπη και τον Κόλπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Relations (ECFR) think tank. «Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει υπογράψει σημαντική μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με το Κατάρ».

Αυτό που φάνταζε ωστόσο ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο λόγω του σκανδάλου με τη Ντόχα να υπονοεί ότι η σκληρή απάντηση των Βρυξελλών μπορεί να έχει συνέπειες και σε αυτόν τον τομέα. 

Διπλωμάτης από την αποστολή του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι «προκαταλήψεις» οδήγησαν το κοινοβούλιο να ψηφίσει την Πέμπτη την αναστολή των εργασιών για τη νομοθεσία που αφορά το Κατάρ, απαγορεύοντας την είσοδο των  εκπροσώπων του Κατάρ στις εγκαταστάσεις.

Η αναστολή επηρεάζει τη νομοθεσία που συνδέεται με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ και ορισμένες προγραμματισμένες επισκέψεις μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ισχυρισμοί.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», σημείωσε ο Καταριανός διπλωμάτης.