Το ζήτημα των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και των απωλειών συστημάτων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, θα εξετάσει τον Σεπτέμβριο η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) θέτει τα δύο αυτά βασικά θέματα επί «τάπητος» με επιστολή του στη ΡΑΑΕΥ. Το ζήτημα των απωλειών στο σύστημα ηλεκτρισμού απασχολεί εντόνως την αγορά, «παίρνοντας» κι άλλες διαστάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα των απωλειών αφορά στην ουσία την ενέργεια που «χάνεται». Το δε κόστος της ενέργειας αυτής, που υπολογίζεται σε 500-700 εκατ. ευρώ, το επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές «αναγκάζονται» να το συνυπολογίσουν στα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έφτασαν στο 18% του συνόλου της ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο διανομής, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, ένα επίπεδο που αγγίζει στο «κόκκινο», αφού το ύψος των απωλειών που έχει εγκρίνει η Αρχή είναι 13,5%, ενώ σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν το 7-8%.
Τα αίτια
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τρεις είναι οι λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα των απωλειών. Πρωτίστως, η έντονη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, και κυρίως των μικρών φωτοβολταϊκών, τα οποία είναι είναι ανορθολογικά κατανεμημένα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις απώλειες.
Δευτερευόντως, η μη καταμέτρηση κατανάλωσης σε χιλιάδες ρολόγια, από εξοχικά, μέχρι κλειστά καταστήματα, εντείνουν το πρόβλημα. Εδώ, τη λύση θα μπορούσε να δώσει η «αναγκαστική» μηναία καταμέτρηση, στην οποία αναμένεται σύντομα να φτάσει το 100% των παροχών.
Η τρίτη και κυριότερη, ίσως, αιτία, είναι φυσικά το φαινόμενο των «ρευματοκλοπών». Οι ρευματοκλοπές, ένα ζήτημα που μαστίζει εδώ και δεκαετίες τον κλάδο, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά το φαινόμενο αυτό συνεχίζει να επικρατεί με ραγδαίους ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2024, οι έλεγχοι για ρευματοκλοπές έχουν αυξηθεί κατά 65%. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας για τους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, ειδικά στις επαγγελματικές χρήσεις, που παρουσιάζουν και τις περισσότερες ρευματοκλοπές.
Η επιστολή
Ο ΕΣΠΕΝ, προσπαθεί, λοιπόν εντόνως να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Με την επιστολή του στη ΡΑΕΕΥ τονίζει πως η μεθοδολογία επιμερισμού της περιοδικά μετρούμενης κατανάλωσης ανά περίοδο κατανομής χρήζει διερεύνησης. Ειδικότερα, στην επιστολή αυτή ανέφερε ότι «το ποσοστό των πραγματικών απωλειών του Δικτύου Διανομής (τεχνικές και μη), όπως αυτό αποτυπώνεται στον Συντελεστή Κανονικοποίησης κατά τη χρονική στιγμή της εκτέλεσης της Οριστικής Εκκαθάρισης, διαφαίνεται ότι αποκλίνει σημαντικά από τον Συντελεστή Απωλειών της περιόδου για την οποία διενεργείται η Οριστική Εκκαθάριση. Η ως άνω διαπίστωση οφείλεται τόσο στην μεθοδολογία της Μελέτης Απωλειών, όσο και στην προφανή αδυναμία του Διαχειριστή να περιορίσει την αύξηση των μη τεχνικών απωλειών».
Τέλος, επισήμανε πως «η χρόνια αδυναμία αποτελεσματικής εκτίμησης και αντιμετώπισης των συνολικών απωλειών του Δικτύου -από τον Διαχειριστή- είναι εξαιρετικά προβληματική και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς την ορθότητα των αποτελεσμάτων των περιοδικών εκκαθαρίσεων. Η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των απωλειών, προκαλεί σημαντική χρηματοοικονομική επισφάλεια στους εκπροσώπους φορτίου και έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη λειτουργία της αγοράς προμήθειας και τον ανταγωνισμό».