Στο πράσινο τιμολόγιο όσοι δεν δήλωσαν προτίμηση: Στα 13,6 ευρώ η κιλοβατώρα στη ΔΕΗ
Shutterstock
Shutterstock
Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο πράσινο τιμολόγιο όσοι δεν δήλωσαν προτίμηση: Στα 13,6 ευρώ η κιλοβατώρα στη ΔΕΗ

Αυτόματα μεταφέρθηκαν στο πράσινο τιμολόγιο από σήμερα (01/01) όλοι οι καταναλωτές, εκτός από εκείνους που δήλωσαν ότι προτιμούν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα.

Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου για τον Ιανουάριο είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν το 2023, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,155 σεντς ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 5 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, σε 13,635 σεντς ανέρχονται ανά κιλοβατώρα οι χρεώσεις για τον Ιανουάριο για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, ενώ σε 14,595 σεντς για υψηλότερη κατανάλωση.

Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι τιμές είναι χαμηλότερες. Στο Χρηματιστήριο η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στο επίπεδο των 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί, ότι οι λιανικές τιμές το 2023 με τις οριζόντιες επιδοτήσεις της Πολιτείας, διαμορφώνονταν στα 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα ή μέχρι αύριο από το σύνολο των προμηθευτών, οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη Ρυθμιστική Αρχή. Θα παρουσιάζονται συγκεντρωτικά προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν την ευχέρεια σύγκρισης και επιλογής.

Η Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε τιμή στα 14,2 η κιλοβατώρα, η Elpedison στα 17,06 λεπτά/KWh και η Volton στα 14,41.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά τιμολόγιο

Πράσινα τιμολόγια

Μετά το κλείδωμα της τιμής στα πράσινα τιμολόγια, στην πρώτη κατηγορία των νοικοκυριών που καταναλώνουν από 0 έως 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, ο ανταγωνισμός φαίνεται ότι «κλειδώνει» σε ένα εύρος από τα 13,6 λεπτά έως τα 18,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Κάπως υψηλότερο σε είναι οι τιμές από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Δεν έχουν όλοι οι πάροχοι διαφοροποίηση, αλλά θα πρέπει οι καταναλωτές να το λάβουν και αυτό υπόψη τους.

Από 14,6 έως 18,1 λεπτά στις καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα.

Στο νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή ξεκινάει από τα 11,2 λεπτά και καταλήγει στα 18,1 λεπτά.

Από εκεί και πέρα οι καταναλωτές θα πρέπει να διαλέξουν τον πάροχο με βάση και το πάγιο. Το εύρος είναι στενό, παίζει από τα 4 έως 5 ευρώ το μήνα.

Μπλε τιμολόγια

Θα συνεχιστούν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος που κυμαίνεται από τα 14,9 έως τα 17,9 λεπτά για το ημερήσιο και από τα 13,9 έως τα 17,9 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο. Χρειάζεται προσοχή και στο πάγιο, καθώς το εύρος είναι σημαντικό από τα 3 έως και τα 7,5 ευρώ ανά μήνα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν και άλλες ανακοινώσεις από τις εταιρείες.

Κίτρινα τιμολόγια

Η διαδικασία των γνωστοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά τουλάχιστον από τον πρώην κρατικό μονοπώλιο υπάρχει η σχετική ανακοίνωση.

Φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση ως εξής: Στα 12,6 λεπτά κυμαίνεται η τιμή για τις καταναλώσεις μέχρι τις 500 κιλοβατώρες, στα 17,1 λεπτά για 500 έως 1.000 κιλοβατώρες, το νυχτερινό στα 10,5 λεπτά και το πάγιο στα 5 ευρώ ανά μήνα.

Επισημαίνεται ότι η εικόνα θα διαμορφώνεται ανά μήνα με βάση την εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής και βεβαίως ανά μήνα έχουν και οι πάροχοι τη δυνατότητα να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων τους, εφόσον θέλουν να εισέλθουν πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών επιλογών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να επιλέξει τιμολόγιο ανάλογα με τις προτιμήσεις, το προφίλ της κατανάλωσης και το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

Κάθε επιλογή συγκεντρώνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που συνδέονται κυρίως με το μέγεθος του ρίσκου: μικρότερο ρίσκο, σημαίνει σχετικά υψηλότερες τιμές.

Το θετικό ωστόσο για όποια επιλογή και αν κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο γίνεται σε περίοδο που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν. Ενδεικτικά η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο το Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 110 το καλοκαίρι και 190 στην αρχή του 2023 ενώ το 2022 στην κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τα 430 ευρώ. Έτσι, εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο μπορεί να εκκινήσει το 2024 χαμηλότερα και από τα 14 λεπτά ανά κιλοβάτώρα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ παράγοντες της ενεργειακής αγοράς η επάρκεια εφοδιασμού και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον ήπιο έως τώρα χειμώνα προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση των τιμών χωρίς ωστόσο να μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κάποια αιτία που θα οδηγούσε σε άνοδο.

Ας δούμε αναλυτικά: 

  • Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο προκειμένου να προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσουν το σύνολο των καταναλωτών (εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει πρεμιέρα το «πράσινο» τιμολόγιο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνουν την Πρωτοχρονιά. Δεν αποκλείεται όμως όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου λόγω της αργίας αλλά και του γεγονότος ότι το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά ορισμένοι πάροχοι να ανακοινώσουν τις τιμές έως τις 2-3 Ιανουαρίου.
  • Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που ξεκινούν κάτω και από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.
  • Πορτοκαλί τιμολόγια με διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερηχωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα περάσει στο πράσινο τιμολόγιο (αν και διακρίνεται αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης) και πολλοί θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις αρχές του έτους έχοντας την πλήρη εικόνα των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές.