Τα mega ενεργειακά project που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ETEπ

Τα mega ενεργειακά project που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ETEπ

Ένα μεγάλο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, εξετάζει να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) ενώ στον επενδυτικό της «βραχίονα» μπαίνουν οι διασυνδέσεις, έργα του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, της Metlen αλλά και έργα αναφορικά με τη δέσμευση άνθρακα.

Με συνολικό προϋπολογισμό τα 2,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως που λαμβάνει η Ελλάδα από την Τράπεζα, η τελευταία επιδιώκει να εστιάσει τώρα στην πράσινη μετάβαση και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα έχει συνδέσει το όνομά της και με την πολυσυζητημένη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, την οποία και αξιολογεί στην παρούσα φάση. Πάντως, τα έργα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να ενισχυθούν από την ΕΤΕπ με 600 συνολικά εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόσφατη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο πράσινο ομόλογο της Metlen με 30 εκατ. ευρώ αλλά και η γενικότερη επένδυσή της στον όμιλο, η οποία φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε έκδοση πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε άλλες εκδόσεις πράσινων ομολόγων ελληνικών εταιρειών, με «όχημα» την ενίσχυση του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας. 

Σημαντική θα είναι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ σε έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, το οποίο θα αξιοποιήσει τα 25 εκ. αδιάθετα δικαιώματα ρύπων που έχει η Ελλάδα από το 2018 για επενδύσεις πράσινης μετάβασης και κλιματικής προσαρμογής στα νησιά. Σε συνέχεια αυτών, θα ακολουθήσει η στήριξη και σε ένα ακόμα αντίστοιχο πρόγραμμα, το «Modernization Fund», το οποίο θα αφορά την απανθρακοποίηση της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Είναι φανερό ότι το «βάρος» πέφτει στην κλιματική ουδετερότητα, η οποία αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα για την ΕΤΕπ. Στο «στόχαστρό» της όμως είναι και ο κλάδος της τεχνολογίας, καθώς οι μελλοντικές της κινήσεις αφορούν και εταιρείες του τομέα. Πέραν της πράσινης μετάβασης, η Τράπεζα στοχεύει να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική καινοτομία. Επιπλέον, «στρέφεται» προς την ασφάλεια και άμυνα, τη γεωργία και βιοοικονομία, τη σύγχρονη πολιτική συνοχής, τις κοινωνικές υποδομές αλλά και στις παγκόσμιες επενδύσεις με υψηλό αντίκτυπο και στην ένωση κεφαλαιαγορών.

Βασική στόχευση της ΕΤΕπ, σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρό της, Ιωάννη Τσακίρη, είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που έχουν αξία, δίνοντας έμφαση παράλληλα στην επένδυση σε εταιρείες καινοτομίας, με στόχο να παραμείνουν στην Ευρώπη. Απώτερος σκοπός είναι η ΕΕ να ανταγωνιστεί όσο καλύτερα μπορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα υπεγράφη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση με αντικείμενο την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της στρατηγικής εφαρμογής και του επενδυτικού σχεδίου για την ελληνική σιδηροδρομική υποδομή, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Ιωάννη Τσακίρη.