Τι σηματοδοτεί το νέο ρεκόρ των ΑΠΕ στην Ευρώπη

Τι σηματοδοτεί το νέο ρεκόρ των ΑΠΕ στην Ευρώπη

Η παραγωγή των ΑΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 όχι μόνο ήταν αυξημένη, αλλά ξεπέρασε αυτήν των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ για πρώτη φορά. Αυτό αποδίδεται στα μισά κράτη-μέλη της, τα οποία και πέτυχαν τον στόχο που έχει θέσει η τελευταία. Για αυτό και οδηγηθήκαμε τώρα σε μια σημαντική μείωση εκπομπών ρύπων, η οποία έφτασε το 31%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Παρά την επιτυχία αυτή και προκειμένου να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα, θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις σε αυτές.  

Ιστορικό χαμηλό παρατηρήθηκε, λοιπόν, στην παραγωγή των ορυκτών καυσίμων, παρόλο που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,7%, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Ember. Η τελευταία, μάλιστα, είχε να αυξηθεί δύο ολόκληρα χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα, κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης, κατά 7,8%, πίσω μόνο από τη Δανία (+10,4%). Ειδικότερα, δεκατρία κράτη μέλη παράγουν πλέον περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια απ' ό,τι από ορυκτά καύσιμα, με τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες να επιτυγχάνουν αυτό το ορόσημο για πρώτη φορά. 

Πάνω οι ΑΠΕ, κάτω τα ορυκτά

Τα ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν κατά 17%, από πέρυσι τέτοια περίοδο, με την παραγωγή άνθρακα να υποχωρεί κατά 24% και το φυσικό αέριο κατά 14%. Την ίδια στιγμή, φωτοβολταϊκά και αιολικά «γνώρισαν» πρωτόγνωρη αύξηση κερδίζοντας μερίδιο 30% στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, από 27% που ήταν πέρυσι. Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε κατά 20% και η αιολική κατά 9,5% συγκριτικά με πέρυσι, με συνδυασμένη άνοδο 13%.  Αν βάλουμε στην εξίσωση και τα υδροηλεκτρικά, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 21%, προκύπτει το νέο ρεκόρ των ΑΠΕ.

Συνολικά, λοιπόν, οι τελευταίες παρήγαγαν το 50% της ενέργειας στην ΕΕ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 44%. Η Ελλάδα είχε την 7η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή των αιολικών και την 6η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Η Γερμανία είχε τα «πρωτεία» και στις δύο τεχνολογίες, στις οποίες και πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο. Τούτων λεχθέντων, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν τώρα μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, την ίδια περίοδο το 2023 το ποσοστό τους ήταν στο 33%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ember, ο ήπιος καιρός και οι ισχυρές επιδόσεις των υδροηλεκτρικών έπαιξαν ναι μεν ρόλο στην πτώση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας, όμως, ήταν η ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μετά από τις προσθήκες δυναμικότητας ρεκόρ και για τις δύο τεχνολογίες το 2023. Μια συνεχής εστίαση στην επιτάχυνση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας από την ΕΕ μπορεί τώρα να αναμένεται μετά την επιβεβαίωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάηεν ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η Ember.

Ταυτόχρονα, πέρα από την έντονη διείσδυση, λοιπόν, της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αυξήθηκε και η πυρηνική παραγωγή κατά 3,1% σε ολόκληρη την ΕΕ, σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή αυτή τάση παρατηρείται και στην Ελλάδα, όπου οι ΑΠΕ κυριάρχησαν για τον μήνα Ιούνιο. Το μερίδιό τους έφτασε για τον μήνα αυτόν στη χώρα μας στο 54,9%. Η συνολική παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 33,23% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, με τις GWh να φτάνουν τις 4.745, σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.