Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σε σχέση με τις αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, με τους καταναλωτές ως επί το πλείστον να μην γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί αλλά και ποια είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει το καθεστώς που ισχύει για τα τιμολόγια του ρεύματος καθώς θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων.
Ο επιθεωρητής ενέργειας κ. Βαγγέλης Πάνος εξηγεί στους καταναλωτές τι συμβαίνει με τα χρωματιστά τιμολόγια και ποιο θα πρέπει να επιλέξουν.
Καταρχήν το μπλε χρώμα που αφορά μια σταθερή τιμή τιμολογίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εδώ θα είναι λογικά πιο υψηλή η τιμή από όλα τα υπόλοιπα τιμολόγια. Ενέχει όμως το ρίσκο μιας μελλοντικής αύξηση τιμών, έτσι ώστε ο προμηθευτής έχει βάλει και το ρίσκο του μέσα. Επομένως, όποιος επιλέξει αυτό το τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει με μια υψηλή τιμή. Αν ανέβει αρκετά η τιμή της ενέργειας θα βρεθεί κερδισμένος, είπε στην ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής.
Το κίτρινο χρώμα είναι αυτό το οποίο συνδέεται με την τιμή χονδρεμπορικής και ως αποτέλεσμα αυτού θα μεταβάλλεται κάθε μήνα και θα γίνεται εκκαθάριση τέλος του μήνα. Επομένως, ο πάροχος δίνει στην αρχή του μήνα μια τιμή αρχικά, στο τέλος του μήνα γίνεται εκκαθάριση, και ο ωφελούμενος θα πληρώσει πραγματικά το κόστος της ενέργειας βάσει χρηματιστηριακής τιμής.
Το πορτοκαλί χρώμα αφορά όσους έχουν τοποθετήσει «έξυπνους» μετρητές και η χρέωση γίνεται ανά ημέρα. Αφορά λίγους καταναλωτές, κυρίως αυτούς που έχουν βάλει φωτοβολταϊκά και όσους έχουν νέες κατοικίες και τους φέρνουν τώρα τις νέες παροχές. Είναι η πιο αντικειμενική μέτρηση, γιατί ο καταναλωτής μπορεί κάθε ώρα της ημέρας εκείνη ακριβώς τη στιγμή την τιμή της ενέργειας και να πράττει ανάλογα.
Τελευταίο είναι το πράσινο χρώμα. Εδώ ανακοινώνουν οι πάροχοι την τιμή της ενέργειας την πρώτη του μήνα, η τιμή παραμένει σταθερή όλο το μήνα, αλλά μπορεί τον επόμενο να αλλάξει. Οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν τις τιμές όλων των παρόχων και στο site της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να συγκρίνουν, και ανά μήνα αν θέλουν να κάνουν και κάποια αλλαγή σε πάροχο ή σε πρόγραμμα.