Με δύναμη πυρός τις κατασκευές και τη διατήρηση του ισχυρού DNA αυτών και της ιστορικής επωνυμίας της Άκτωρ, αλλά μέσα στο πλέγμα μιας Εταιρείας Συμμετοχών, ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός της τριανδρίας των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη και του διευθύνοντος συμβούλου, Αλέξανδρου Εξάρχου, για την Intrakat είναι πλέον πραγματικότητα.
Υπό την ομπρέλα της Holding εταιρείας AKTOR, η επιχειρηματική στρατηγική που ανέπτυξε χθες ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, έχει ως στόχευση το χτίσιμο ενός διαφοροποιημένου Ebitda, περνά από επενδύσεις συνολικού ύψους 2 δισ. και αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ και προσβλέπει σε τζίρο το 2030 στα 3,2 δισ. και λειτουργικά κέρδη στα 430 εκατ. ευρώ.
Στην AKTOR Group of Companies θα ενταχθούν πέντε θυγατρικές, στους τομείς των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των συμμετοχών, της διαχείρισης εγκαταστάσεων και των ακινήτων.
Ο κ. Εξάρχου, παρουσιάζοντας χθες βράδυ, ενώπιον στελεχών της αγοράς, πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματιών, τη στρατηγική του ομίλου και τον ολιστικό μετασχηματισμό, προϊδέασε για μπαράζ εξαγορών σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι επιδιώκει τη συμμετοχή σε δυο υφιστάμενες παραχωρήσεις αλλά και για ριζικές αλλαγές και νέα οργανωτική δομή.
Νωρίτερα από την παρουσίαση, στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξης του ομίλου, με σκοπό την ολοκλήρωση των εξαγορών και τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά, ενισχύοντας την οικονομική της απόδοση, η Άκτωρ ανακοίνωσε χθες την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης τα 4,60 ευρώ ανά μετοχή. O κ. Εξάρχου, αναφερθείς στην τιμή διάθεσης της αύξησης, έκανε λόγο για «μία τιμή που σέβεται τους μετόχους», η συμβολή των οποίων τα τελευταία δύο χρόνια θα ανέλθει συνολικά σε 300 εκατ. ευρώ. «Πιστεύω ότι η τιμή αυτή δικαιώνει και εμάς και εκείνους», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι το 2026 θα είναι σε θέση ο όμιλος να δώσει σημαντικό μέρισμα.
Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι, «Είμαστε αποφασισμένοι να τα αλλάξουμε όλα, όμως, δεν αρκεί το όνομα που φέρνει την ιστορία των κατασκευών στην Ελλάδα. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε την άλλη Άκτωρ, με μία ξεχωριστή δομή και λειτουργία, αλλά και με νέους επιχειρηματικούς στόχους» και συμπλήρωσε ότι «η Άκτωρ έγραψε μια ιστορία 70 ετών, στηριζόμενη στα δεδομένα μιας άλλης εποχής. Είναι καιρός τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν, χωρίς να χρειάζεται τα EBITDA να εξαρτώνται από τη μεταβλητότητα της κατασκευής».
Στόχος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, δεν είναι μόνο να αλλάξει το μείγμα της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για την επόμενη μέρα, που θα βγάλουν την τεχνική εταιρεία από το κλασικό μοντέλο των κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα και θα δημιουργήσουν ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό και αναλύοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εταιρείας, αναφέρθηκε σε αντίστοιχα παραδείγματα διεθνών εταιρειών, αναλύοντας ότι παρατηρείται η χρηματιστηριακή αξία εταιρειών όπως η Vinci, Acciona, Bouygues να είναι μεγαλύτερη από τις κλασικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς οι επενδυτές (τράπεζες, fund) διαπιστώνουν ότι είναι ασφαλέστερο να επενδύσουν σε εταιρείες που, όταν μία εκ των βασικών δραστηριοτήτων τους περνά μια δοκιμασία (π.χ κατασκευές), ο όμιλος μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες με άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η Άκτωρ σπάει σε εταιρεία Συμμετοχών και σε πέντε διαφορετικούς τομείς. Στόχος για το 2024 είναι ένα θετικό EBITDA στα επίπεδα των 60 εκατ. και στα 180 εκατ. το 2030, συνεισφέροντας το 40% του ομίλου.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, «η κατασκευή είναι και θα παραμείνει η κορωνίδα, το θεμέλιο του ομίλου», καθώς όλες οι άλλες δραστηριότητες κινούνται γύρω από αυτή. Ενδεικτικοί είναι οι στόχοι του ομίλου, που έχει σήμερα ένα ανεκτέλεστο της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ. Για το 2025, επιδιώκει τζίρο 1,6 δισ. ευρώ και EBITDA 109 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2030 βλέπει αντίστοιχα 2,9 δισ. και 180 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η AKTOR Κατασκευές θα σηκώσει το κατασκευαστικό αντικείμενο των υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και οποιοδήποτε capex απαιτηθεί για τα ακίνητα. Ειδικά, δε, στη Ρουμανία προσδοκάται ότι τα επόμενα χρόνια, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου θα αυξηθεί από το 1 δισ. σήμερα σε 3 δισ. ευρώ. Πάντως, για την ενίσχυση της τεχνικής εξειδίκευσης σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα υποδομών, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ελληνικής ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ, ενώ παράλληλα εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών και στη Ρουμανία.
«Εάν θέλουμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω, προκειμένου το 2030 να εκτελούμε ετησίως έργα 2,9-3 δισ. ευρώ, πρέπει να δημιουργήσουμε τις εταιρικές δομές, που θα επιτρέπουν την τεχνική δυνατότητα στο πεδίο, αλλά και τη διαχείριση των έργων και των αποδόσεων αυτών με συνεχή, αυτοματοποιημένο τρόπο», είπε ο κ. Εξάρχου.
Για να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές, έχει ήδη επιλεγεί ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σύμβουλος, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ώστε τα έργα να εκτελούνται με τις συνθήκες των ανταγωνιστών στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα τριετούς διάρκειας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να αποδώσει τους πρώτους καρπούς, στις αρχές του 2025. Η ολοκλήρωσή του σε τρία χρόνια, συμπίπτει με τον χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί για την επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου και πέρα από τη Ρουμανία.
Ο ρόλος των ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης έγινε σαφές ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή οι συμφωνίες έκλειναν η μία μετά την άλλη και ο δεύτερος ισχυρός πυλώνας του ομίλου θα είναι η AKTOR Ανανεώσιμες, η οποία θα προχωρήσει σε συνολικές επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των κεφαλαίων, ποσοστό 80% θα προέλθει από non-recourse bank debt, 10% υβριδικό δανεισμό και 10% από ίδια κεφάλαια. Η συμμετοχή από την ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 90 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το EBITDA της δραστηριότητας να είναι στα 22 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 130 εκατ. το 2030.
Ως προς το μείγμα, προχθές έκλεισε οριστικά η συμφωνία εξασφάλισης εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, ισχύος 200MW, με ταρίφες, με στόχο, ως το τέλος του έτους, να έχουν φτάσει τα συνολικά 500MW. Ως το τέλος του 2027, οι επενδύσεις αφορούν έργα ισχύος 1.300MW, μέσω υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή έργων αθροιστικής ισχύος 912MW, καθώς και από την υπό διερεύνηση εξαγορά περαιτέρω χαρτοφυλακίου, συνολικής ισχύος 390 MW. Επίσης, μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 1.300MW.
Επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500MW θα αφορά αποθήκευση ενέργειας, βάσει συμφωνιών που έχουν υπογραφεί για συνολικά έξι έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία θα υλοποιηθούν προοδευτικά.
Ο κ. Εξάρχου, έκανε ειδική αναφορά στις μπαταρίες, στις οποίες ο όμιλος έχει ήδη χαρτοφυλάκιο 50MW και προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω, θέτοντας ως προϋπόθεση να καταστούν οικονομικά ενδιαφέρουσες.
Το «μπάσιμο» στα ακίνητα
Η δεύτερη μεγάλη εξαγορά ήρθε από τον χώρο του real estate και αφορά σε μια μεγάλη συμφωνία που περιλαμβάνει την απόκτηση από την Prodea, χαρτοφυλακίου 56 ακινήτων, σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Βουλγαρία, τα οποία είναι μισθωμένα στο σύνολό τους σε prime ενοικιαστές. Η επένδυση ανέρχεται σε 582 εκατ., με στόχο να αποδίδει από το 2025 ένα σταθερό EBITDA, ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση θα γίνει, επίσης, με 75% τραπεζικό δανεισμό, 15% υβριδικό και ένα 10% equity, που θα προέλθει από την ΑΜΚ.
Η AKTOR Ακίνητα θα μετατρέψει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο σε μία πλατφόρμα που θα αγοράζει ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό σε prime location, θα τα ανακαινίζει και θα τα διαχειρίζεται, με σκοπό το 2030 να φτάσει το EBITDA στο επίπεδο των 55 εκατ. ευρώ.
Σε συνέργεια με τα παραπάνω, δημιουργείται η AKTOR Διαχείριση Εγκαταστάσεων ως μια ακόμη δεξαμενή παραγωγής EBITDA. Σε αυτό το κομμάτι έχει ήδη συμφωνηθεί η εξαγορά της Oceanic Security, η οποία έχει έναν κύκλο εργασιών 60 εκατ. και 1.250 εργαζόμενους, ενώ είναι πολύ κοντά το κλείσιμο μίας ακόμα συμφωνίας για την απόκτηση εταιρείας σίτισης, με τζίρο 20 εκατ. και 200 άτομα προσωπικό. Οι επενδύσεις, που θα ανέλθουν σε 21 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν από τις λειτουργικές ροές.
Η εν λόγω θυγατρική δίνει τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε δομές όπου τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ανάγκη και στη χώρα μας, όπως σχολεία, νοσοκομεία, μεταναστευτικές δομές και θα υποστηρίξει τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων και των ακινήτων του ομίλου. Στόχος είναι να επιτύχει EBITDA 12 εκατ. ευρώ το 2025 και 25 εκατ. το 2030.
Οι συμμετοχές και οι παραχωρήσεις
Μέσω της Άκτωρ Συμμετοχών, η εταιρεία θα επενδύσει στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ, ενώ εξετάζεται η εξαγορά υφιστάμενων λειτουργικών έργων παραχωρήσεων ή εταιρειών, που έχουν συμμετοχές σε έργα παραχωρήσεων. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Εξάρχου, οι συζητήσεις για δύο συμμετοχές σε υφιστάμενες παραχωρήσεις δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, για αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην παρούσα φάση, με στόχο, εκτός από την Ελλάδα, την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και στη Ρουμανία. Τονίστηκε δε πως «με δεδομένο ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν αποτελούσε προτεραιότητα για την Intrakat, σήμερα στα χέρια του ομίλου υπάρχουν εν εξελίξει συμβάσεις στη φάση της κατασκευής, άρα δεν αναμένεται να αποδώσουν άμεσα ροές».
Η εταιρεία προσβλέπει σε χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με ορίζοντα ωρίμασης το 2028 και στόχο να επιτύχει EBITDA της τάξης 40 εκατ. το 2030, με το ποσοστό συνεισφοράς στο EBITDA του ομίλου Άκτωρ να φτάνει το 9% την ίδια περίοδο.