Alter Ego Media: Κάτι περισσότερο από μια Δημόσια Εγγραφή

Alter Ego Media: Κάτι περισσότερο από μια Δημόσια Εγγραφή

Η ομολογουμένως ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για τις μετοχές του ομίλου Alter Ego αποτελεί μια καλή αρχή για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Η περυσινή χρονιά ήταν ενδεχομένως οριακή για τις δυνατότητες της εσωτερικής ρευστότητας, καθώς οι πολλές και σημαντικές σε μέγεθος προσφορές μετοχών δεν βοηθούσαν στο «χώνεμα» των νέων τίτλων που έβγαιναν σε κυκλοφορία.

Παράλληλα, η αγορά βίωσε με τραυματικό τρόπο την είσοδο νέων εταιριών: O κλάδος του real estate παρά τις υψηλές εκπτώσεις που δόθηκαν για την ευθυγράμμιση των αποτιμήσεων με τις ομοειδείς εταιρίες, που ήταν ήδη εισηγμένες, δεν διέψευσε απλώς τις προσδοκίες, αλλά απογοήτευσε το επενδυτικό κοινό. Το ζητούμενο της υποχρεωτικής παρουσίας σε μια οργανωμένη αγορά και η επίτευξη μιας αναγκαίας διασποράς ήρθαν σε βάρος των νέων επενδυτών, οι οποίοι με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών είδαν υποαξίες στο χαρτοφυλάκιο τους.

Στο μυαλό των μικροεπενδυτών, μετά από όσα έχουν συμβεί τη δύσκολη δεκαετία των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, η οποιαδήποτε ανάληψη ρίσκου στην ελληνική αγορά είναι το ισοδύναμο ενός άλματος στο κενό από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου.

Ακόμα και η επαγγελματική διαχείριση πέρυσι, έκλεισε με οριακές εισροές 11 εκατ. ευρώ. στα μετοχικά αμοιβαία του εσωτερικού, ένα ποσό που είναι μάλλον ντροπιαστικό για την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων. Πιο εύκολα θα συναντήσεις σήμερα έναν επενδυτή cryptoνομισμάτων, παρά έναν επενδυτή του ΧΑ και οι λόγοι έχουν να κάνουν και με το μέτριο έως επιπόλαιο μαρκετάρισμα των νέων ονομάτων που μπήκαν στο ΧΑ.

Πέρυσι η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στην αγορά άλλαξε κάπως τα δεδομένα, αφού σε αυτή συμμετείχαν περί τους 21.500 κωδικούς. Ο Ιανουάριος του 2024 είναι ο μήνας με τη δημιουργία των περισσότερων νέων κωδικών από το 2013 (5.891) και συνδέθηκε με την είσοδο του Ελ. Βενιζέλος στο ταμπλό του ΧΑ. Η Δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος, εκτός από τους νέους κωδικούς «ξύπνησε» το ΧΑ, καθώς στις εγγραφές προσήλθαν 21.472 ιδιώτες, ανάλογα νούμερα είχε να δει το ΧΑ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2013.

Παρόλα αυτά, η συμμετοχή στην πορεία της περυσινής χρονιάς έσβησε και έτσι σε άλλα εγχειρήματα είδαμε τους κωδικούς να μειώνονται σε 5.571 την άνοιξη (Τράπεζα Πειραιώς - πώληση μετοχών ΤΧΣ) και το Νοέμβριο να υποχωρούν σε 3.630 (Εθνική Τράπεζα (πώληση μετοχών ΤΧΣ). Είναι ενδεικτικό ακόμα, ότι το ελληνικό βιβλίο της Cenergy συγκέντρωσε 38,3 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και 58 εκατ. ευρώ από ειδικούς/θεσμικούς επενδυτές.

Τα στατιστικά κάλυψης της Δημόσιας Προσφοράς του Alter Ego Media είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν αντιστοιχούν σε 676,8 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας 11,9 φορές την προσφορά, ενώ η ζήτηση σε κωδικούς λιανικής αφορούσε 9.728 ιδιώτες επενδυτές, σχεδόν οι μισοί ενεργοί κωδικοί που δραστηριοποιούνται σε ένα μήνα σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα επίσημα μηνιαία δελτία των δεδομένων του ΧΑ.

Σε μια δύσκολη ημέρα για τις αγορές, η μετοχή χθες όχι μόνο κράτησε την τιμή της έκδοσης της προσφοράς αλλά έδωσε άνετη έξοδο σε όσους επιθυμούσαν ένα γρήγορο κέρδος. Η εμπιστοσύνη στο ΧΑ χτίζεται και από τέτοιες εμπειρίες, σίγουρα όχι από τις εμπειρίες εταιριών που από την πρώτη μέρα βυθίζονται σε υποαξίες.

Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι επόμενοι. Είναι προτιμότερο να αφήσουν κάποια χρήματα στο τραπέζι, παρά να εξαντλήσουν τα περιθώρια των αποτιμήσεων τους. Στο τέλος θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.