Έντονα ανοδική θα είναι η τάση για υπηρεσίες cloud την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στρέφονται όλο και περισσότερο στην φιλοσοφία του λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS).
Η στροφή προς τις υπηρεσίες public cloud στην Ευρώπη, η οποία θα ανεβάσει τις σχετικές δαπάνες στα 142 δισ. ευρώ και ως το 2027 στα 291 δισ.ευρώ αποτελεί, σύμφωνα με σχετική έρευνα της IDC επιτακτική ανάγκη, καθώς οι επιχειρήσεις προχωρούν στις υπηρεσίες αυτές, παρά το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί, αλλά και της τάσης περικοπής των δαπανών εταιρικών προϋπολογισμών.
Όπως, δε, παρατηρούν οι αναλυτές της IDC «…η Ευρώπη έχει πληγεί από μακροοικονομικές προκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, των φόβων για μεταφορά της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από τις ΗΠΑ και των μαζικών απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας».
«Ωστόσο», σημειώνεται, «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του δημόσιου cloud. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις που σχετίζονται με το cloud, θα παραμείνουν σχετικά αλώβητες από το γενικότερο κλίμα περικοπής των εταιρικών προϋπολογισμών πληροφορικής».
Ασφάλεια και βελτίωση της παραγωγικότητας
Ως το τέλος του 2023, πάνω από τις μισές ευρωπαϊκές εταιρείες και συγκεκριμένα το 55% δήλωσαν στην έρευνα ότι θα «μεταναστεύσουν» στο cloud, ως το τέλος του 2023. Η κίνηση αυτή οφείλεται σε τρείς βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας του προσωπικού πληροφορικής, ο δεύτερος είναι η ασφάλεια των δεδομένων και ο τρίτος είναι η προώθηση της αυτοματοποίησης ορισμένων διαδικασιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για μετάβαση στο public cloud μέσα στο 2023 οι κορυφαίες βιομηχανίες που θα επενδύσουν είναι οι τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες. Και οι τρεις αυτοί τομείς αντιπροσωπεύουν το 26% της συνολικής αξίας της αγοράς.
Ειδικά για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες οι αναλυτές της IDC σημειώνουν ότι …«έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας από άλλες βιομηχανίες. Επίσης, το κόστος που συνδέεται με υψηλότερα επιτόκια συγκρατείται, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αποδέσμευση προϋπολογισμών για την πληροφορική».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι δημόσιες επενδύσεις cloud στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να αυξηθούν δυναμικά το 2024, τοποθετώντας τον μεταξύ των βιομηχανιών με τις υψηλότερες δαπάνες, μαζί με τις βιοεπιστήμες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αυτές της υγειονομικής περίθαλψης.
Επενδύσεις πάνω από 1 δισ.ευρώ σε data centers στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, η οποία την τελευταία τετραετία εξελίσσεται σε ένα περιφερειακό hub για την ανάπτυξη data centers, αναμένεται εισροή κεφαλαίων άνω του 1,2 δισ.δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία λόγω των επενδύσεων για την ανάπτυξη των κέντρων αυτών. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης ως το 2028 εκτιμάται σε 8,8% ετησίως και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εγκατεστημένης βάσης με ισχύ 139 MW.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Research and Markets, η ανάπτυξη της Ελλάδας σε hub για data centers οφείλεται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, υπηρεσίες ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) καθώς και τεχνολογίες Internet of Things.
Η ίδια έρευνα ακόμη, κάνει αναφορά στις επενδύσεις σε data centers, που πραγματοποιούν οι Microsoft, Lamda Hellix, Google και Lancom. Οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην Ελλάδα, με την Κρήτη να αποκτά ενισχυμένο ρόλο στον πανελλαδικό χάρτη των κέντρων δεδομένων, καταλήγει η μελέτη.