Νέες κινήσεις στον κλάδο της εγχώριας αγοράς τροφίμων έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, περίπου ένα χρόνο μετά, από την τελευταία αναδιάρθρωση της αγοράς, με εξαγορές, συγχωνεύσεις και με την εμφάνιση τάσεων συγκεντρωτισμού.
Οι νέες κινήσεις, αφορούν deals όχι μόνο μεταξύ μεγαλύτερων ομίλων ή επενδυτικών σχημάτων και μικρότερων εταιρειών, αλλά και στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, παρά το πληθωριστικό περιβάλλον, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο τουρισμός, αλλά και οι καταναλωτικές συνήθειες που αλλάζουν καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τον τομέα των τροφίμων - ποτών.
Η τελευταία εξέλιξη, σε εγχώριο επίπεδο, είναι αυτή του Ομίλου Μπάρμπα Στάθης, που ενδιαφέρεται για την εταιρεία Χαλβατζή Μακεδονική, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα τυποποιημένων τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως λαχανικά στον ατμό, σαλάτες, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, χειροποίητο χαλβά, τοματοειδή και έτοιμα φαγητά.
Η εταιρεία Χαλβατζή Μακεδονική εκτός από την αυξητική πορεία των οικονομικών της μεγεθών και την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, είναι ελκυστική και για το γεγονός ότι δραστηριοποιείται και στην αγορά HORECA.
Με δεδομένο ότι η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης δραστηριοποιείται εκτός από τα κατεψυγμένα λαχανικά και στις φρέσκες σαλάτες και τις κατεψυγμένες ζύμες, είναι ευνόητο ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί η εξαγορά, θα δημιουργηθούν σημαντικές συνέργιες.
Από τον ίδιο όμιλο, αυτόν της Vivartia, λίγους μήνες πριν έγινε μια στρατηγική εξαγορά, η οποία αφορά την «οικογένεια» της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα.
Πρόκειται για την εξαγορά του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Κουρέλας ΑΕ, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι το 90% των πωλήσεων της εταιρείας αφορά εξαγωγές προς χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τις Αραβικές χώρες. Η εταιρεία διαθέτει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής τυριού στα Γρεβενά και εκτός των άλλων θα ενισχύσει σημαντικά τη γαλακτοβιομηχανία Δέλτα στον τομέα αυτό.
Άλλη μια εξέλιξη, η οποία ολοκληρώθηκε προ διμήνου είναι κι αυτή της εξαγοράς της «Παγωτά Δωδώνης» από την «Βενέτης», η οποία ταυτόχρονα έχει δρομολογήσει και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας παγωτού. Ο σχεδιασμός της «Βενέτης» προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 12 καταστημάτων με το σήμα «Δωδώνη», εκ των οποίων δύο θα είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising).
Συνολικά σε ορίζοντα τετραετίας, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς, προβλέπονται επενδύσεις, ειδικά για τα «Παγωτά Δωδώνη», ύψους 10 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη ακόμη, βρίσκεται και η εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες για την ρύθμιση των δανείων της Δωδώνη, τα οποία έφθασαν στα 36 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2021.
Ενδιαφέρον για τον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης αλλά και των κρεάτων έχει η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου, η οποία εδώ και τρία χρόνια διαχειρίζεται την Creta Farms.
Εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα της οινοποιϊας, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες της Μπουτάρης και βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης Premia έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επεκταθούν περαιτέρω στον κλάδο του κρασιού, αποκτώντας και άλλα οινοποιεία.
Κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών καταγράφηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με 9 επιχειρηματικές συμφωνίες να έχουν ολοκληρωθεί. Οι πιο σημαντικές από αυτές ήταν η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ από το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCAP με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, η απορρόφηση της Green Cola από τη Χήτος (Ζαγόρι), η απόκτηση του νερού Ιόλη από το σουηδικό fund Sterner Stenhus, που ελέγχεται από τον ομογενή επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, καθώς και η διεθνής εξαγορά της Brown-Forman Finland, στην οποία ανήκει η βότκα Finlandia, από την Coca-Cola HBC.