Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έχουν αρχίσει να την εφαρμόζουν.
Πρόσφατες έρευνες της ICAP αλλά και άλλων εταιρειών ερευνών έχουν καταδείξει ότι τουλάχιστον μέσα στην τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά τον τομέα των ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζόμενους έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 87%, των επιχειρήσεων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μετεξελίσσεται και πέραν της ισότητας των δύο φύλων αποτελεί πλέον τρόπο γεφυροποίησης μεταξύ των ιδιαιτεροτήτων διάφορων ομάδων, με φυλετικό και σεξουαλικό προσανατολισμό.
Παράλληλα, οι εταιρείες παρέχουν ίσες ευκαιρίες στους εργαζομένους τους και διατηρούν ποσόστωση γυναικών στην εκπροσώπηση του διοικητικού συμβουλίου και στις γενικές διεύθυνσης της ανώτερης ιεραρχίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη των ατομικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων, μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης, ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους και εμπλουτισμού των γνώσεων τεχνολογίας.
Ακόμη, απαγορεύουν τις διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, καθώς σε περίπτωση υποτιμητικών σχολίων τότε ο υπαίτιος μπορεί να έχει σημαντικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν έως και την απόλυση του.
Μια άλλη παράμετρος στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι και αυτή της στήριξης από τις σύγχρονες επιχειρήσεις των οργανώσεων που μάχονται κατά των κοινωνικών διακρίσεων, θέτοντας στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας το σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι -σε κάθε επίπεδο- ενθαρρύνονται κυρίως να συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ώστε να είναι «αξιόμαχοι», όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας που σήμερα κατέχουν, αλλά να είναι «απασχολήσιμοι» και με το βλέμμα προς το μέλλον.
Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία, από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει γίνει πλέον, νόμος του κράτους η ποσόστωση γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια. Το μέτρο της ποσόστωσης 25% για τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών αποτέλεσε μέρος του νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση που ψηφίστηκε στις 17 Ιουλίου 2020, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περαιτέρω προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
Μια και ο λόγος για το Χρηματιστήριο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην ατζέντα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΧΑΕ που καθορίζει το πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων περιλαμβάνονται:
- Επένδυση στη γνώση,
- Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας,
- Αναδιοργάνωση της λειτουργίας της εταιρίας με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο,
- Προστασία του περιβάλλοντος,
- Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα,
- Προσφορά σε ομάδες ανθρώπων κοινωνικά αποκλεισμένες,
- Συμβολή στην ανάπτυξη του πολιτισμού,
- Ενίσχυση της γνώσης και ανάπτυξη του θεσμού και των αξιών του Χρηματιστηρίου
Θα πρέπει, ακόμη, να τονιστεί ότι η στήριξη και η προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης παραμένει πρωταρχικός στόχος όλων των εταιρειών, όχι μόνο των εισηγμένων, οι οποίες δρουν πλέον με γνώμονα την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ενίσχυση της ισότητας αλλά και της αξιοκρατίας.
Θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση των ίσων ευκαιριών και της άρσης των κάθε είδους αποκλεισμών φανερώνουν και τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ICAP που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις προωθούν ένα 30% του προϋπολογισμού τους προς τις πολιτικές αυτές.