Την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει η τρίτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη θα δώσει στα επόμενα χρόνια η πλήρης επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold Ελλάδος κ. Χρήστος Μπαλάσκας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει και στην αυτάρκεια και στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, του οποίου η ζήτηση λόγω της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2035.
Αναφορικά με το αποτύπωμα του επιχειρησιακού και επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός, αναφέρθηκε ότι σε έναν ορίζοντα εικοσαετίας, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις, ύψους 1,9 δισ.ευρώ, έναντι 1,3 δισ.ευρώ που έχει επενδύσει μέχρι σήμερα.
Στόχος είναι οι εξαγωγές μετάλλων να υπερδεκαπλασιασθούν στο ίδιο διάστημα και να φθάσουν πάνω από 11 δισ.ευρώ έναντι ένα δισ.ευρώ που έχουν φτάσει ως σήμερα.
Οι περιβαλλοντικές επενδύσεις θα φθάσουν τα 120 εκατ.ευρώ, ενώ οι κοινωνικές επενδύσεις θα ανέλθουν σε 80 εκατ.ευρώ.
Στόχος όλων των παραπάνω επενδύσεων είναι να «ανέβει» η χώρα μας στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο παραγωγής χρυσού μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όταν όλα τα μεταλλεία φθάσουν σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μπορεί να φθάσει στην ετήσια παραγωγή 6,7 τόνων χρυσού, έναντι 1,6 που είναι σήμερα, ενώ η παραγωγή της Σουηδία ανέρχεται σε 8,1 τόνους και της Φινλανδία 7,7 τόνους. Ακόμη, η επένδυση μπορεί να συνεισφέρει στην επιδιωκόμενη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, προσθέτοντας παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Αναφερόμενος ο κ. Μπαλάσκας στο σκεπτικό της μακροχρόνιας, αυτής επένδυσης και στα οφέλη επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να περάσει σε παραγωγικές επενδύσεις και να αλλάξει παραγωγικό και επενδυτικό μοντέλο.
Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, όπως τονίστηκε , το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.
Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
Σε ό,τι αφορά το μεταλλείο Ολυμπιάδας, αυτό παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο αξιοποιώντας πρωτοποριακές για την ελληνική βιομηχανία τεχνολογίες και παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία.
Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.
Παράληλλα, η Ελληνικός Χρυσός, καθοδηγούμενη από την Καναδική μητρική της Eldorado Gold, εφαρμόζει παγκόσμια στάνταρντ στους τομείς ESG και μετρά συστηματικά τις επιδόσεις της σε αυτά, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας των ανθρώπων της, βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση και συστηματικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.