Ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής στην Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει το νέο εργοστάσιο της ΕΛΠΕΝ στη βιομηχανική περιοχή Κερατέας, μια επένδυση, ύψους 55 εκατ.ευρώ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, co CEO του ομίλου ΕΛΠΕΝ κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης - παρουσίασης των νέων εγκαταστάσεων, το εργοστάσιο αυτό είναι μια απόδειξη ότι αποφασίσαμε ως εταιρεία και ως όμιλος να «μείνουμε Ελλάδα» παρ΄όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε καθώς μέσα σε τρία χρόνια αναπτύχθηκαν φαρμακοτεχνικές δομές, εκεί που σε άλλες χώρες απέτυχαν. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι καλύπτουμε το 30% των ελλήνων ασθενών.
Ως το τέλος του 2024 με αρχές του 2025 το νέο εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Κερατέας, μαζί με το υφιστάμενο εργοστάσιο στο Πικέρμι θα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος ασθενών με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.
Παράλληλα, θα αυξηθεί και το εξαγωγικό αποτύπωμα του ομίλου, ο οποίος σήμερα εξάγει σε 50 χώρες του κόσμου σε 4 ηπείρους.
Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων, για το 2022 ο τζίρος της ΕΛΠΕΝ ήταν 170 εκατ.ευρώ και του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει και την ELPEN Pharma GmbH στη Γερμανία, 300 εκατ.ευρώ.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, όπως αναφέρθηκε, ένα 80% προέρχεται από τις εξαγωγές και το υπόλοιπο 20% από την ελληνική αγορά.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι 1.100 στην εταιρεία και 1.350, συνολικά, στον όμιλο. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας σήμερα βρίσκονται σε μια έκταση 26.000 τετραγωνισμών μέτρων, ενώ οι μονάδες έρευνας σε Πικέρμι, Κερατέα και Σπάτα καλύπτουν μία έκταση 5.200 τετραγωνικών μέτρων.
Συνολικά ως το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις ύψους 155 εκατ.ευρώσε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τετραγωνικών μέτρων.
Οι επενδύσεις για τις παραγωγικές και ερυνητικές μονάδες, ως το 2025, ανέρχονται σε 35 εκατ.ευρώ για το εργοστάσιο στο Πικέρμι, 55 ευρώ για τον νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και 30 εκατ.ευρώ για το εργοστάσιο που θα κατασκευασθεί στην Τρίπολη σε συνεργασία με την Win Medica. Ακόμη ένα ποσόν της τάξεως των 35 εκατ.ευρώ προορίζεται για την μονάδα έρευνας στα Σπάτα, του Athens Life Tech.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το 2025 το ερευνητικό και βιομηχανικό αποτύπωμα του ομίλου θα φθάνει τα 55.000 τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη, προβλέπεται ότι ο όμιλος θα απασχολεί περί τους 2.150 εργαζόμενους. Η παραγωγική του δυνατότητα θα είναι 110 εκατ.συσκευασίες, ετησίως σε φάρμακα πρώτης γραμμής για κάλυψη ασθενών.
Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, η λειτουργία του νέου εργοστασίου στην Κερατέα οδηγεί στη βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τρυφών κατά την παρουσίαση, η ΕΛΠΕΝ, σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ακόμη, ο κ. Τρύφων απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη και ούτε είναι στις προθέσεις της εταιρείας η εισαγωγή στο χρηματιστήριο για άντληση νέων κεφαλαίων, καθώς διαθέτει αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους για εξεύρεση νέων κεφαλαίων με στόχο την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
Αναφορικά με την προοπτική για εξαγωγές φαρμάκων στις ΗΠΑ, ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι οι πρώτες εξαγωγές στη μεγάλη, αυτή αγορά αναμένονται την περίοδο 2027 ως 2028. Στην επόμενη διετία, δηλαδή από το 2024 - 2025 αναμένεται η διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης από το FDA. Μάλιστα, όπως υπολογίζεται ένα ποσοστό, περίπου 30%, θα κατευθυνθεί στην αγορά των ΗΠΑ.