Σε ενδοοικογενειακό «εμφύλιο δικαστικό πόλεμο» οδήγησε η υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Μάρμαρα Παυλίδη μεταξύ του Χριστόφορου Παυλίδη και της Dolit Investments.
Σύμφωνα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τα εξώδικα που έχει αποστείλει η πλευρά των υπολοίπων πρώην μετόχων, ο νυν ιδιοκτήτης και μέτοχος του 100% της εταιρείας, κ. Χριστόφορος Παυλίδης επεξεργάστηκε ένα σχέδιο «έξωσής» τους από την εταιρεία.
Οι μέτοχοι, το 2018, άρχισαν να σκέπτονται την πιθανότητα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο ή εναλλακτικά την ανάθεση του management σε τρίτο ή ακόμη και την συντεταγμένη πώληση της, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος επενδυτής, ο οποίος υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία απορρίφθηκε καθώς το τίμημα κρίθηκε ως χαμηλό από τον Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος είχε θέσει ως τιμή - στόχο για την πώληση τα 600 εκατ.ευρώ.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2021 χρησιμοποιώντας αληθοφανή επιχειρήματα άρχισε να εμφανίζεται ανήσυχος για την πορεία της εταιρείας και ειδικά αυτή των λατομείων εξόρυξης μαρμάρου.
Όπως αναφέρει η πλευρά των πρώην μετόχων, στις αρχές του 2022 εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος επενδυτής ο οποίος ενδιαφερόταν, αρχικά, να εξαγοράσει το 40% των μετοχών, μετά από μία διετία ένα άλλο 40%, και το υπόλοιπο 20% σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε, καθώς δεν ήταν συμβατή με το αρχικό σχέδιο συντεταγμένης πώλησης. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε η York Capital Management που προσέφερε 300 εκατ.ευρώ - τίμημα που απορρίφθηκε ως χαμηλό - και περί τα τέλη Μαρτίου του 2022 εμφανίστηκε η Fidera Vecta Limited, η οποία προσέφερε 280 εκατ.ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διενεργούσε γεωλογικές έρευνες για να διαπιστώσει την κατάσταση και την παραγωγική δυναμικότητα των λατομείων.
Ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι υπόλοιποι πρώην μέτοχοι, δεν αποδέχθηκε την πρόταση και ειδικά τις γεωλογικές έρευνες, πιστεύοντας ότι θα δείξουν μια φθίνουσα πορεία του λατομείου.
Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει η ενάγουσα πλευρά, ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης τους έπεισε να πουλήσουν φθηνότερα - στα 250 εκατ.ευρώ - και μέσα από διαδικασία συντεταγμένης πώλησης.
Το συμφωνητικό πώλησης της Μάρμαρα Παυλίδης στην Dolit Investments υπεγράφη στις 12 Ιανουαρίου 2023, ενώ δυο μήνες αργότερα μεταβιβάστηκε το σύνολο των μετοχών έναντι συνολικού ποσού 252,82 εκατ.ευρώ. Επίσης η ενεργειακή εταιρεία του ομίλου, η ΑΠΕ Energarm 2 μεταβιβάστηκε στην Dolit έναντι 14 εκατ.ευρώ.
Σημειώνεται ότι πριν την πώληση ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης κατείχε το 35,42% των μετοχών, η αδελφή του, κυρία Χριστίνα Παυλίδου κατείχε το 30,02%, ο αδελφός του κ. Κυριάκος Παυλίδης το 14,56%. Από 10% κατείχαν τα συγγενικά του πρόσωπα εξ αγχιστείας κ.κ. Αχιλλέας Χατζόπουλος και Μακρίνα Αθανασιάδου.
Η Μάρμαρα Παυλίδης διαθέτει ένα εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων και ένα εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας γρανιτών στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας. Η εταιρεία παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ανά έτος και εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως πλακίδια μαρμάρου και γρανίτη τυποποιημένων διαστάσεων, καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία για επιλεγμένα έργα. Διαθέτει λατομεία στην Βόρειο Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων (Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία).
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού, αυτός ανήλθε στα 119,2 εκατ. ευρώ το 2021 από 101,4 εκατ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 17,53%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων έκλεισαν με κέρδη 40,7 εκατ. ευρώ από 26,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 55%.
Η διαμάχη, που εξελίχθηκε σε «ενδοοικογενειακό πόλεμο» άρχισε να ξεσπά στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό ότι ο Χριστόφορος Παυλίδης επαναγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας από την Dolit.
Στα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά του Χριστόφορου Παυλίδη, οι πρώην μέτοχοι της Παυλίδης, ζητούν να τους επιδείξει τη σύμβαση επαναγοράς του 100% της Μάρμαρα Παυλίδης, το αποδεικτικό στοιχείο κατάθεσης του τιμήματος καθώς και τη σχετική σύμβαση χρηματοδότησης από την οποία προκύπτουν οι όροι αυτής.
Σημειώνεται ότι η Μάρμαρα Παυλίδης,της οποία μέτοχος κατά 100% είναι ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα ή με κάποια ανακοίνωση στις κατηγορίες που του προσάπτει η πλευρά των πρώην μετόχων.