Κινητικότητα και deals στον κλάδο πληροφορικής

Κινητικότητα και deals στον κλάδο πληροφορικής

Μεγάλη κινητικότητα με «μπαράζ» εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και επενδύσεων αναμένεται για τη φετινή χρονιά στον κλάδο της τεχνολογίας - πληροφορικής με αιχμή τα έργα υποδομής, και ειδικότερα αυτά που θα επιταχύνουν την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων, για όσα δημοπρατηθούν φέτος, ανέρχεται σε 1,4 δισ.ευρώ. 

Η αρχή έγινε με την Entersoft η οποία εξαγοράζει το 100% της CG Soft που δραστηριοποιείται στην αγορά λογισμικού Property και Real Estate Management. 

Η εξαγορά αυτή δεν θα είναι η μόνη για την εταιρεία, καθώς στο στόχαστρό της υπάρχουν και άλλες εξαγορές και συνεργασίες. 

Βέβαια, παρόμοιες κινήσεις αναμένονται και από άλλες εταιρείες, καθώς όλος ο κλάδος προσπαθεί να βρεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει των έργων. 

Το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη χρονιά για την έναρξη υλοποίησης των ψηφιακών έργων που δημοπρατήθηκαν το 2022, και μάλιστα με τις εκλογές στον ορίζοντα. 

Πρόκειται για μία περίοδο όπου τα έργα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης  θα πρέπει να επιταχυνθούν, δεδομένου ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025. Για τον λόγο αυτό εκφράζεται ένας προβληματισμός από πλευράς εκπροσώπων επιχειρήσεων και παραγόντων της αγοράς σχετικά με το αν τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας προκειμένου να εκταμιευθούν οι απαιτούμενοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης εργαζόμενων στον ευρύτερο κλάδο Πληροφορικής ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι αργοί χρόνοι ωρίμανσης των έργων του Δημοσίου, καθώς από την ύπαρξη προσωρινού μειοδότη μέχρι την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου και τη συμβασιοποίηση μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ ως δέκα μηνών. 

Ο νέος κύκλος εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ξεκίνησε πριν το τέλος του 2022 στον κλάδο της Πληροφορικής με στόχο την ενδυνάμωση των εταιρειών. 

Ενδεικτικά αναφέρεται η εξαγορά της Byte από τον όμιλο Ideal έναντι 60 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι η Byte διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, προς υλοποίηση, έργων. H Entersoft η οποία δείχνει μεγάλη κινητικότητα εξαγόρασε τo 75% της  BIT Software έναντι 3 εκατ.ευρώ. 

Από την πλευρά της, η Epsilon Net, απέκτησε το 70% της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities που αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού (channel manager) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Ακόμη, εξαγόρασε προς 1,68 εκατ. ευρώ τo 60% της πλατφόρμας οικονομικής ενημέρωσης Taxheaven και το 100% της CSA (2,73 εκατ.) που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστήματα αυτοματισμού για φαρμακεία και διανομείς φαρμάκου.

Παράλληλα, η ίδια εταιρεία πριν ένα, περίπου, μήνα, υπέγραψε  μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία να εξαγοράζει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Πληροφορικής έναντι 30 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας, σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ διατηρεί τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5%, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ πελατολόγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπολογίζονται στις 125.000. Ακόμη, επιτρέπει την απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Νet με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της «νέας», πλέον, Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, όπου με κοινή εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσουν έργα πληροφορικής - τεχνολογίας του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.λπ. 

Το μόνο ζητούμενο για τα έργα Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά τις παραπάνω εξελίξεις είναι να εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν μέσα στο 2023. 

Επιπρόσθετα, τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου σε συνδυασμό με αυτά που έχουν ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης από τις εταιρείες πληροφορικής. 

Ενδεικτικά, η Unisystems εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων εντός και εκτός Ελλάδας άνω των 460 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι η εταιρεία προτίθεται να δώσει το «παρών» στους περισσότερους νέους διαγωνισμούς. 

Παράλληλα, συμβάσεις αξίας 50 εκατ. ευρώ έχει και η Profile Software, η οποία διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες, 

Παρόμοια ανοδική πορεία εμφανίζει η αξία του χαρτοφυλακίου νέων έργων της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών Πληροφορικής.

Σημαντική αναμένεται και η συνεισφορά των έργων ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς διακοπή και την φετινή χρονιά. 

Πεδίο δραστηριοποίησης δημιουργείται και στον δημόσιο τομέα, όπου στις υπηρεσίες του gov.gr καταγράφηκαν το 2022 πάνω από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές. Ο μόνος ανασχετικός παράγοντας είναι, προφανώς το διάστημα μεταξύ του πρώτων και των δεύτερων εκλογών, το οποίο προφανώς θα επιφέρει παρενέργειες στην ομαλή πορεία υλοποίησης των έργων.  Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στις προτεραιότητες, αναμένεται να διαδραματίσουν και τυχόν αλλαγές σε πρόσωπα που ενδέχεται να προκύψουν μετεκλογικά.