Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανέρχεται για μια ακόμη φορά το θέμα του δορυφορικού Internet, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρηματοδότηση του project των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, ύψους 6 δισ.ευρώ.
Αυτήν τη φορά η κινητικότητα στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών και ειδικότερα των υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet έρχεται από την Amazon Web Services, η οποία έχει, ήδη, ξεκινήσει τη σχετική αδειοδοτική διαδικασία, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει χρόνο, ακόμη, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Amazon Web Services δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, περίπου. Την περσινή χρονιά παρουσίασε το πιλοτικό έργο smart island, στη Νάξο, με στόχο οι λύσεις που υλοποιούνται εκεί να αξιοποιηθούν όχι μόνο και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα η AWS συνεργάζεται και με ελληνικούς ομίλους του τομέα Πληροφορικής, όπως η Space Hellas που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα των υπηρεσιών cloud, αιχμή του δόρατος για την Amazon.
Το έργο του δορυφορικού Internet της AWS θα βασιστεί στο Project Kuiper. Αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο 3.236 δορυφόρων που αναμένεται να τεθούν σε τροχιά έως το 2029. Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται θα τεθούν σε τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι, ενώ έως το 2026 το σχέδιο είναι να έχουν τεθεί πάνω από 1.600.
Η Amazon ανέφερε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Project Kuiper και έχει ήδη μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης, με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον. Η τοποθεσία στο Ρέντμοντ έχει αναπτύξει πρωτότυπα και έχει βοηθήσει με την εμπορική παραγωγή δορυφόρων.
Σημειώνεται ότι εκτός από το «Project Kuiper» ο γνωστός δισεκατομυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα Starlink, το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα.
Πάντως το project Kuiper έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για τον τομέα των επιχειρήσεων, κυρίως, γιατί θα συνοδευτεί με τις υποδομές και τις υπηρεσίες της AWS, που σήμερα είναι ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι τις παραπάνω εξελίξεις είχε επιβεβαιώσει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, εκτός από την Starlink, η οποία, ήδη, εκπέμπει στη χώρα μας, αναμένουμε και την είσοδο της Amazon στην αγορά δορυφορικών επικοινωνιών.
Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς λειτουργίας των δορυφορικών επικοινωνιών στη χώρα μας και ο καθορισμός των ειδικών διαδικασιών αδειοδότησης, για τις οποίες αρμόδια είναι η ΕΕΤΤ, έχει διαμορφωθεί με την υπ’αριθμόν 57 κοινή απόφαση των υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4938/25 Οκτωβρίου 2021.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του δορυφορικού Internet
To δορυφορικό Internet, το οποίο αποτελεί μία ακόμη επιλογή για τους χρήστες του διαδικτύου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως κάθε χρήστης μπορεί να έχει σύνδεση από κάθε σημείο στη Γη, χωρίς να παίζει ρόλο η απόσταση από κεραίες ή θύρες συνδεσιμότητας. Κάτι που θα είναι πολύ βολικό για όσους ζουν σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές, σε βουνά ή οπουδήποτε αλλού. Σε σημεία δηλαδή που η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη.
Δεύτερο πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση. Πολύ συχνά, με τις υπάρχουσες επίγειες συνδέσεις, εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην καλωδίωση, κάθε χρήστης μένει χωρίς ίντερνετ από λίγα λεπτά μέχρι ώρες και ημέρες. Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο με το δορυφορικό ίντερνετ.
Στα μειονεκτήματα, πρώτο και σημαντικότερο είναι η καθυστέρηση απόκρισης. Δεδομένου πως το σήμα του ιντερνετ πρέπει να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ γης και δορυφόρου, είναι πολύ συχνό να υπάρχει το λεγόμενο latency (καθυστέρηση) στην απόκριση του ιντερνετ. Βέβαια αυτή η καθυστέρηση είναι μεταξύ 500 και 900 μιλισεκόντ, πολύ μικρότερη από τις παλαιότερες συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας.
Παρόλα αυτά, εάν ο χρήστης θέλει να κάνει χρήση της σύνδεσης για τηλεδιασκέψης, online gaming, video streaming ή κάτι που απαιτεί σταθερή και γρήγορη σύνδεση, είναι πιθανό να δυσκολευτεί με το δορυφορικό ίντερνετ.
Ένα αρκετά σοβαρό μειονέκτημα είναι και το κόστος, το οποίο, όμως, που έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με 10 χρόνια πριν, αλλά και πάλι είναι μεγαλύτερο από το επίγειο ίντερνετ. Επιπρόσθετα οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη συνδεσιμότητα με δορυφορικό ιντερνετ. Με μία καταιγίδα για παράδειγμα, δεν θα υπάρξει μεν διακοπή αλλά θα μειωθούν οι ταχύτητες download και upload.