Ο τεχνολογικός γίγας που κατασκευάζει chips εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, από τους πρώτους που εποικίσαν τη Silicon Valley και θεμελίωσαν μια από τις βασικές αρχιτεκτονικές για την κατασκευή υπολογιστών, η Intel, φέρεται να είναι ο ένας από τους τρεις πολυεθνικούς κολοσσούς που στοχεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων Big Techs, δηλαδή της Google, της Amazon Web Services, της Digital Realty και άλλων.
Η Intel, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, προγραμματίζει επένδυση στην Ελλάδα, η οποία θα είναι ένα σημαντικό τμήμα μιας ευρύτερης επένδυσης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα προτίθεται να κατασκευάσει δύο εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών, ένα μεγάλο, πιθανότατα στη Γερμανία και ένα στην Ιταλία, ενώ σχεδιάζει και την επέκταση της παραγωγικής της μονάδας στην Ιρλανδία. Ακόμη έχει ανακοινώσει τη δημιουργία κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης σε Γαλλία, Πολωνία και Ισπανία.
Πιθανότατα στις χώρες αυτές θα προστεθεί και η Ελλάδα, η οποία την τελευταία διετία έχει γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.
Η επιλογή της Ευρώπης από την Intel δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, συνάδει με την προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεξαρτηθεί από την Ασία στον τομέα των ημιαγωγών. Η προσπάθεια αυτή, άλλωστε, αποτυπώνεται στο European Chips Act το οποίο προβλέπει ενισχύσεις περί τα 45 δισ.ευρώ για τις εταιρείες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια στην ευρωπαϊκή αγορά. Και μάλιστα σε μία περίοδο, κατά την οποία η παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών παρουσιάζει ύφεση με έναν από τους βασικούς λόγους την έλλειψη chips αλλά και την αδυναμία της εφοδιαστικής αλυσίδας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις, λόγω των επιπτώσεων που δημιούργησαν οι περιορισμοί, λόγω πανδημίας.
Παράλληλα η αναμενόμενη επέκταση του δικτύου 5G και των υπηρεσιών του καθώς και το IoT αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την ζήτηση για ημιαγωγούς.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δύο εταιρείες, η δεύτερη εταιρεία έχει έντονη παρουσία στην τεχνολογία και επιθυμεί να εγκαθιδρύσει ένα τεχνολογικό hub στη χώρα μας.
Η τρίτη εταιρεία δραστηριοποιείται στην ενέργεια, έναν κλάδο, ο οποίος εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται στην επικαιρότητα και συζητείται, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της απεξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις μεγάλες εταιρείες, καθώς, ,κατά γενική ομολογία, εξελίσσεται σε ένα σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Στο πλαίσιο αυτό δύο γεωγραφικά σημεία συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, αυτό της Ρεβυθούσας, η οποία έχει γίνει πύλη του φυσικού αερίου στη χώρα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει, ήδη, δημιουργήσει ενδιαφέρον στους Αμερικανούς.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες αμερικανικών συμφερόντων επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να επισημανθεί η ανακοίνωση της Google, η οποία αφορά στη δημιουργία του Google Cloud Region στη χώρα μας. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία θα εισφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ περί τα 2,2 δισ. ευρώ ως το 2030, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει πάνω από 19.000 θέσεις εργασίας.
Η Microsoft, με τη σειρά της θα προχωρήσει μέσα στο 2023 στο πρόγραμμα της, το οποίο προβλέπει 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις ως το 2023 ενώ ταυτόχρονα προχωρεί στην κατασκευή του πρώτου data center στα Σπάτα, δυναμικότητας 19,2 MW, ενώ σχεδιάζει ακόμα δύο που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί δυναμικότητας 9,6 MW.
Όλα αυτά τα data centers θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ.ευρώ.
Σε πλήρη εξέλιξη, ακόμη, βρίσκεται και η επένδυση που ανακοίνωσε η Amazon Web Services για τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Η νέα, αυτή, τοπική ζώνη θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα σε εταιρείες σε κλάδους όπως η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα εντός συνόρων.
Εκτός, όμως από τα ευρέως μεγάλα ονόματα του τομέα της τεχνολογίας data centers ετοιμάζεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει στη χώρα μας και η Digital Realty Company, από τους κορυφαίους πάροχους cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, μέσω της Lamda Hellix που έχει εξαγοράσει.
Μέχρι στιγμής, από τις παραπάνω επενδύσεις της Microsoft και της Amazon Web Services πρόκειται να εισρεύσει στη χώρα μας ένα ποσό ύψους 350 - 400 εκατ.ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα πολλαπλαιαστικά οφέλη. Η Google, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει το ύψος της επένδυσής της, ενώ αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από την Intel αν τελικά καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Ήδη, με βάση πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό των άμεσων, ξένων επενδύσεων στη χώρα μας , για το οκτάμηνο του 2022, έφθασε στο 84% του αντίστοιχου ποσού του 2021, το οποίο ήταν 5,732 δισ. δολάρια έναντι 3,213 δισ. δολαρίων το 2020. Η σταθερή αύξηση των μεγεθών αυτών επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί σημαντικό επενδυτικό στόχο για εταιρείες κολοσσούς, εν όψει μάλιστα και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.