Κάθε προσδοκία ξεπέρασε φέτος ο αριθμός επισκεπτών που κατέκλυσαν το νησί της Θάσου σκορπώντας χαμόγελα στους επιχειρηματίες τουρισμού, με τα μηνύματα για το καλοκαίρι του 2025 να είναι εξίσου ενθαρρυντικά.
Από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο το νησί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποδέχτηκε περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9% σε σύγκριση με το 2023, με τον μέσο χρόνο διαμονής να υπολογίζεται στις 4-5 ημέρες. Εκτός από την εγχώρια αγορά, τη Θάσο επισκέφτηκαν τουρίστες από Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία. Για μεγάλο εύρος τουριστών φέτος στο νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Θάσου, κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με την πλειοψηφία, ωστόσο, των ξένων επισκεπτών να αφορά Ρουμάνους και Τούρκους.
«Στοχεύουμε στην ενίσχυση των τουριστικών αγορών που φιλοξενούμε ήδη, προσθέτοντας κάθε χρόνο κάτι περισσότερο. Για το 2024 ενισχύθηκε η αγορά της Αγγλίας, με τη Θάσο να βρίσκεται φέτος στον κατάλογο με τους 20 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς που δημοσίευσε ο οργανισμός European Best Destination (EBD), με βάση την ψήφο ενός εκατομμυρίου ταξιδιωτών από 172 χώρες, καθώς και στη λίστα με τα 100 πιο όμορφα και αυθεντικά νησιά του κόσμου της ισπανικής έκδοσης του Business Insider.
Με πρόγραμμα και συνεργασία πετυχαίνουμε τους στόχους μας για τον τουρισμό του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης, με τον τουρισμό να συμβάλλει έως και 100% στην τοπική οικονομία, ενισχύοντας ταυτοχρόνως την ανάπτυξη των τοπικών δραστηριοτήτων του νησιού σχετικές με μέλι, ελιές, κτηνοτροφικά προϊόντα και μάρμαρα.
Με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων του νησιού διαμορφώθηκε στα 63,4 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2024 (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2024) έναντι 57,8 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση τζίρου κατά 9,6% η οποία επιβεβαιώνει τη μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε το νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες
Αναφερόμενος στις υποδομές του νησιού, σημείωσε ότι συνεχώς γίνονται επενδύσεις με τα καταλύματα και τις διαθέσιμες κλίνες να αυξάνονται κάθε χρόνο. Ειδικότερα, για το 2024 παραδόθηκαν 300 νέες κλίνες, μικρής δυναμικότητας 15-20 δωματίων, ενώ για το 2025 αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 500 κλίνες.
Αναφορά έκανε και στη νέα επένδυση της εταιρείας Ι. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε. στην περιοχή Μακρύαμμος όπου θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν του νησιού. Συνολικά, η Θάσος διαθέτει 40.000 κλίνες εκ των οποίων οι 13.000 ανήκουν σε ξενοδοχεία, οι 10.000 σε Airbnb και τα υπόλοιπα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται και η περιοχή Σκάλα Ραχωνίου όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, παρατηρείται άνοδος των διαθέσιμων κλινών.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θάσου κ. Γιάννης Μαρκιανός τόνισε πως το γεγονός ότι το νησί απέκτησε τη δική του Πολεοδομία (ΥΔΟΜ), διευκολύνει την ανάπτυξη των επενδύσεων με την άμεση έκδοση αδειών. Μεταξύ των επενδυτών είναι και Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Τούρκοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην αγορά ακινήτου και στην ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων.
Παράλληλα, ο δήμος Θάσου συνεχίζει να υλοποιεί έργα υποδομών όπως ύδρευσης, αποχετεύσεων, ασφαλτοστρώσεων. Ανάγκη, ωστόσο, του νησιού, σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, είναι η αναβάθμιση του λιμανιού του και η δημιουργία ενός μεγαλύτερου ώστε να φιλοξενεί μελλοντικά και κρουαζιερόπλοια.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Θάσος αποτελεί το δεύτερο νησί της χώρας που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού, προκειμένου να συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού κλάδου με όρους συμπερίληψης.