Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα για επιβολή προστίμου ενός εκατ.ευρώ στην Procter & Gamble και ενός εκατ.ευρώ στην Ελαϊς - Unilever, δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αίθρια».
Αντίθετα, μπορεί να εκληφθεί ως αποτέλεσμα μιας προκλητικής συμπεριφοράς των δυο μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες αντί να συμμορφωθούν με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις - προειδοποιήσεις του κ. Σκρέκα και να σταθεροποιήσουν τις τιμές τους, αντίθετα κράτησαν τις τιμές στο ράφι σε υψηλά επίπεδα.
Και αυτό έγινε σε μια περίοδο που το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους παράγοντες της αγοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να συμμετέχουν στην προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών, για σταδιακή μείωση τους μέσα στο εξάμηνο καθώς και για περιορισμό της αισχροκέρδειας αλλά και παραινέσεων προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εξονυχιστικούς και ουσιαστικούς ελέγχους,
Όλα αυτά, βέβαια, σε ένα χρονικό διάστημα, όπου ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, το ενεργειακό κόστος μειώνεται και τα κόστη μεταφοράς εξορθολογίζονται.
Η Unilever δραστηριοποιείται εδώ και 60 χρόνια στη χώρα μας, αντιπροσωπεύοντας και εισάγοντας πάνω από 30 μάρκες πολύ γνωστών προϊόντων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα σήματα Aim, Algida, Axe, Ben & Jerry’s, Cajoline, Calve, Carte D’Or, Cif, Cornetto, Dove, Dove Men Care, Hellmann’s, Klinex, Klinex Laundry, Knorr, LUX, Lifebuoy, Lipton, Magic, Maille, OMO, Proderm, Skip, TRESemmé, The Vegetarian Butcher, Ultrex Men, Unilever Food Solutions, Vaseline Greece και ΕΒΓΑ.
Πρόκειται, δηλαδή, για σήματα που ανήκουν σε κατηγορίες προϊόντων διατροφής, γαλακτοκομικά - παγωτού, καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας.
Σημειώνεται ότι από το 1962, στον όμιλο της Unilever, ανήκει η Ελαΐς, με παράδοση στον τομέα της ελαιουργίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελαΐς – Unilever Hellas, δεν είναι η πρώτη φορά που της επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς το 2018, είχε επιβαρυνθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο μεγαλύτερο των 27 εκατ. ευρώ, για συμφωνίες που αφορούσαν τον τομέα των προϊόντων μαργαρίνης. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε διαπιστώσει τότε παραβίαση της νομοθεσίας με την παροχή καταχρηστικών εκπτώσεων στόχου και με τη ρήτρα μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων καθώς και με καθορισμό τιμών μεταπώλησης.
Η Procter & Gamble (P&G), είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρία με έδρα το Σινσινάτι της πολιτείας του Οχάιο των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με ίδια παρουσία από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικής υγείας / υγείας των καταναλωτών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. συμπεριλαμβανομένης της ομορφιάς, της φροντίδας υγείας, της οικιακής φροντίδας και της οικογενειακής φροντίδας.
Στα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνονται μάρκες, όπως: Pampers, Tide, Ariel, Lenor, Always, Tampax, Gillette, Braun, Venus, Bear Fruits, Head & Shoulders, Herbal Essences, Pantene Pro-V, Swiffer, Viakal, Fairy.
Σε ό,τι αφορά τη Unilever, από την αρχή του χρόνου έκανε αυξήσεις - ρεκόρ στις τιμές των προϊόντων της και κυρίως σε απορρυπαντικά , σαπούνια και συσκευασμένα τρόφιμα.
Η εταιρεία αύξησε τις τιμές της κατά 13,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ συνέχισε τις ανατιμήσεις και μέσα στο εννεάμηνο του 2023, με το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός κόστους συνεχίζεται.
Παράλληλα και για την Procter & Gamble εμφανίζονται ορισμένες ανακολουθίες. Η εταιρεία συμμετέχει με 71 προϊόντα στην σχετική λίστα μειωμένων τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης
Από τη λίστα απουσιάζει η κατηγορία των απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων ενώ συμπεριέλαβε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικά και παιδικά είδη όπως είναι τα PAMPERS, προϊόντα καθαριότητας και οικιακής φροντίδας όπως Viakal ΑΝΤ.
Στη λίστα δεν συμμετέχουν τα απορρυπαντικά διότι η εταιρεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε, είχε προχωρήσει σε 10 κωδικούς προϊόντων απορρυπαντικών σε μείωση περίπου 15% ανά κωδικό. Οι μειωμένες, αυτές, τιμές πήγαν στο χονδρεμπόριο, οι οποίες, όμως, είναι άγνωστο αν έφθασαν στον καταναλωτή. Μάλιστα στην περίπτωση που χάθηκαν το ερώτημα είναι ποιος τις καρπώθηκε καθώς η μείωση είναι τριπλάσια από την πρωτοβουλία της έκπτωσης του 5% του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Θα πρέπει, ακόμη, να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα λίστα δεν εμφανίζεται η Unilever όπως και τα προϊόντα ελαιολάδου.