Την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου Folli Follie ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Σάμιος, παρουσία των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν οι κ.κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, Περικλή Δοντάς, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Μομφεράτος, Μαρία Μυζήθρα και Ηλίας Πεντάζος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμιος, η διαδικασία εξυγίανσης της Folli Follie επετεύχθη με την προσπάθεια σύσσωμου του δ.σ. της εταιρείας, η οποία, πλέον έχει λάβει τη νέα μορφή της.
Έχουν, ήδη, δημιουργηθεί δυο εταιρείες. Η πρώτη, η Opsco, η οποία έχει συσταθεί από πέρσι, αναλαμβάνει τις δραστηριότητες και θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας ενώ η δεύτερη, η AssetsCo, στην οποία θα περάσουν όλα τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία, θα εξασφαλίζει την λειτουργία της πρώτης. Και οι δύο εταιρείες έχουν έδρα το Λουξεμβούργο.
Με την έναρξη και λειτουργία των εταιρειών αυτών η Folli Follie θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών (holding), ενώ, όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σάμιος, πρόθεση όλων αποτελεί να λειτουργήσει κανονικά σαν μια σωστή επιχειρηματική μονάδα και επίσης οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν.
Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της σημερινής, προσωρινής, διοίκησης ο κ. Σάμιος ανέφερε ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς εκτός από όλα τα αντικειμενικά προβλήματα η διοίκηση είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την έλλειψη συμπαράστασης αλλά και έναν «πόλεμο».
Μοναδικό αγκάθι στην όλη διαδικασία παραμένει το θέμα της αποδέσμευσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των ακινήτων της εταιρίας και των τραπεζικών καταθέσεων, τα οποία αποτιμώνται σε 31 εκατ.ευρώ (28 εκατ.ευρώ για τα ακίνητα και 3 εκατ.ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις σε μετρητά). Χωρίς την αποδέσμευση των ακινήτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων οι νέες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο έργο τους.
Η μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας και το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών, αλλά ενισχύει και το ενδεχόμενο υπαναχώρησης των ομολογιούχων, η οποίοι είχαν συμφωνήσει για το σχέδιο εξυγίανσης. Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Σάμιος, το «όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει εν μία νυκτί», παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι λόγοι για τους οποίους η αποδέσμευση κρίνεται ως αναγκαία, όπως το όφελος που θα είχε το δημόσιο και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους 1.200 εργαζόμενους της εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά την «παλινωδία», όπως χαρακτήρισε ο κ. Σάμιος την αναίρεση της αποδέσμευσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τους μικροεπενδυτές ούτε το δημόσιο. Και αυτό γιατί, τα ακίνητα εδώ και πέντε χρόνια παραμένουν χωρίς συντήρηση και απαξιώνονται.
Για 2023, ανέφερε ο κ. Σάμιος, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κλείσει λίγο πιό κάτω από 35 εκατ.ευρώ, με τον κλάδο του κοσμήματος να σημειώνει άνοδο 17% έναντι του 2022.
Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 68 καταστήματα. Από αυτά τα 48 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 20 σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σάμιος η εταιρεία πέτυχε συμφωνία με μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή φίρμα στον χώρο της ένδυσης, προκειμένου να εμπλουτίσει το προϊοντικό της μίγμα.