Για θετικές ειδήσεις έκανε λόγο ο CEO της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) κ. Ανδρέας Σιαμσίης ξεκινώντας την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ΄τριμήνου και του συνόλου της χρήσης 2022 στους αναλυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους εκτίμησαν θετικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.
Ο κ. Σιαμσίης αναφέρθηκε κατ΄αρχάς στην επιτυχημένη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, από τον Όμιλο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε στην απεξάρτηση από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, η οποία και επιτεύχθηκε χάρη στις καλές σχέσεις με παραδοσιακούς προμηθευτές αργών πετρελαίων, αλλά και την ευελιξία που δίνουν τα σύγχρονα διυλιστήρια τα οποία λειτουργούν με πολλούς διαφορετικούς τύπους αργού πετρελαίου, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα εφοδιασμού στην ελληνική αγορά.
Τα άλλα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ήταν η ισχυρή οικονομική απόδοση του ομίλου, ο οποίος για το σύνολο της χρήσης 2022 κατέγραψε EBITDA 1,7 δισ.ευρώ και καθαρά κέρδη 1 δισ.ευρώ. Οι εξαγωγές, όπως ανέφερε, αφορούσαν το 54% της συνολικής παραγωγής.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023, το οποίο χαρακτήρισε ως καλό, διατυπώνοντας και κάποιες επιφυλάξεις , καθότι το διάστημα αυτό διαδέχεται μια χρονιά- ρεκόρ, όπως ήταν το 2022.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό πλάνο Vision 2025 υλοποιήθηκε η πρώτη δέσμη των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει την νέα εταιρική ταυτότητα με νέα στρατηγική στην μεταβατική περίοδο για τις αγορές ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς για την παραγωγή ενέργειας, ανέφερε ο κ. Σιαμσίης έφθασε τα 341 MW το 2022, ενώ σύμφωνα με τα πλάνα του ομίλου για το επόμενο δωδεκάμηνο θα ανέλθει στα 600 MW, με στόχο το 1GW ως το 2025. Σημειώνεται ότι η HelleniQ Renewables έχει ένα ανεκτέλεστο για εγκαταστάσεις συνολικής δυνατότητας παραγωγής περί των 2,5 GW ενέργειας.
Σε ερώτηση των αναλυτών σχετικά με τον φόρο αλληλεγγύης τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι για τη χρήση 2023 δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση. Για το 2022 ο φόρος αλληλεγγύης ήταν 304 εκατ. Ευρώ. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος, επισημάνθηκε ότι ο όμιλος θα καταβάλει συνολικά 526 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη τα στελέχη του ομίλου ανέφεραν ότι οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 14,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 57%, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ από 401 εκατ. ευρώ το 2021 και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο 1,006 δισ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ το 2021.
Όπως διευκρινίστηκε, τα συγκρίσιμα EBITDA των 1,6 δισ, ευρώ προήλθαν κατά 1,38 δισ. από τη διύλιση, κατά 74 εκατ. από τα πετροχημικά, κατά 138 εκατ. από την εμπορία και κατά 29 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ που για πρώτη φορά κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων του ομίλου.
Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Σιαμσίης, η αναπτυξιακή πορεία και τα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά για όλες τις επιμέρους εταιρίες και θυγατρικές του Ομίλου, ενώ πάνω από τη μισή κερδοφορία προέρχεται από τις θυγατρικές του εξωτερικού και τις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση καυσίμων, αυτή ήταν αυξημένη κατά 5,5% σε ετήσια βάση η ζήτηση καυσίμων στην εγχώρια αγορά, στους 6,1 εκατ. τόνους. Ακόμη, καταγράφηκε άλμα 68% στις πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων και ανάκαμψη 6% στα ναυτιλιακά, ενώ αύξηση 13% σημειώθηκε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Με βάση τα προαναφερθέντα οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,5 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα 1,15 ευρώ ανά μετοχή.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, όπως είπαν τα στελέχη της HelleniqQ Energy, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν δισδιάστατες σεισμικές καταγραφές (2D) σε 2 θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά Κρήτης, Νοτιοδυτικά Κρήτης) σε συνεργασία με την ExxonMobil, ενώ υλοποιήθηκαν τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές σε άλλα 3 οικόπεδα (Block 2, Block Ionio, Block 10). Όπως πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης, ο όμιλος είναι πιθανόν να αποφασίσει για ερευνητικές γεωτρήσεις σε ελληνικά υπεράκτια οικόπεδα εντός των επόμενων δύο ετών.