Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα κατακτά τις αγορές του εξωτερικού – Παγκόσμιο κέντρο παραγωγής οι Σέρρες

Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα κατακτά τις αγορές του εξωτερικού – Παγκόσμιο κέντρο παραγωγής οι Σέρρες

Το πλούσιο γεωθερμικό πεδίο στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών καθιστά εφικτή την αναπαραγωγή της σπιρουλίνας, με αποτέλεσμα εδώ και 35 χρόνια να παράγεται η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα, η οποία αποτελώντας μια δυναμική καλλιέργεια, ταξιδεύει και κατακτά τις αγορές του εξωτερικού.

Στο τιμόνι της παραγωγής σπιρουλίνας βρίσκεται ο Ευάγγελος Κουλτσιάκης, ο πρώτος Έλληνας παραγωγός στην Ευρώπη ο οποίος, όπως τόνισε στο Liberal.gr, «oι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή συνέβαλαν, ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια σπιρουλίνας το 1991 και να βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα καλλιεργείται αποκλειστικά στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, σε δεξαμενές που περιέχουν θερμομεταλλικά νερά, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, με θρεπτικά άλατα, χωρίς εντομοκτόνα και συντηρητικά».

Στόχος του ίδιου εξάλλου αλλά και του Ιωάννη Κουλτσιάκη, παραγωγός δεύτερης γενιάς και επικεφαλής της εταιρείας Spirulina Line είναι να μετατραπεί η περιοχή σε ένα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας Σπιρουλίνας.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Κουλτσιάκη, είναι η μοναδική στον κλάδο που παράγει σπιρουλίνα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η παραγωγή επίσης αφορά σκόνη, φλούδα και flakes σπιρουλίνας, ενώ η Spirulina Line δραστηριοποιείται και σε προϊόντα όπως φυστικοβούτυρο, ταχίνι, καλλυντικά (κρέμα ημέρας και serum), σαπούνια και είδη πρωινού με βάση την σπιρουλίνα με συνολικά 10 κωδικούς προϊόντων. Ωστόσο, έχει σχεδιάσει ήδη τα επόμενα πέντε προϊόντα της σχετικά με τη διατροφή και απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες. «Μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ορισμένα από τα νέα προϊόντα μας θα είναι έτοιμα να εισέλθουν στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλτσιάκης.

Οι εξαγωγές

Η Spirulina Line είναι κυρίως εξαγωγική εταιρεία καθώς το 70% της παραγωγής της κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και το 30% στην εγχώρια αγορά (φαρμακεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μίνι μάρκετ και γυμναστήρια). Η ελληνική σπιρουλίνα κατευθύνεται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά με μεγάλη παρουσία σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος και ένα μικρότερο ποσοστό στον Καναδά.

Το βλέμμα της εταιρείας στρέφεται παράλληλα στην Πολωνία με νέες συνεργασίες από το 2025 ενώ σκέψεις υπάρχουν για είσοδο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η Πολωνία είναι μια τεράστια αγορά και τα τελευταία 10 χρόνια έχει στραφεί στα βιολογικά προϊόντα. Η Ευρώπη έχει εντάξει τη σπιρουλίνα στην καθημερινότητα της ενώ η εγχώρια αγορά έχει αρχίσει σιγά σιγά να γνωρίζει το προϊόν», πρόσθεσε ο κ. Κουλτσιάκης.

Η διαδικασία παραγωγής

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη διαδικασία παραγωγής, σημείωσε ότι η ειδοποιός διαφορά της ελληνικής σπιρουλίνας είναι ότι καλλιεργείται σε στεγασμένους χώρους, σε θερμοκήπια ενώ η παραγωγή ανά τον κόσμο γίνεται σε ανοιχτές πισίνες που σημαίνει ότι δεν είναι καθαρή σπιρουλίνα.

Ειδικότερα, η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα καλλιεργείται αποκλειστικά στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, σε δεξαμενές που περιέχουν θερμομεταλλικά νερά, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, με θρεπτικά άλατα, χωρίς εντομοκτόνα και συντηρητικά.

Οι δεξαμενές παρακολουθούνται καθημερινά από εξειδικευμένα άτομα τα οποία φροντίζουν να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγεται η σπιρουλίνα καθώς και την ποιότητά της πριν τη συγκομιδή. Όταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείξουν πως η σπιρουλίνα είναι πλέον έτοιμη για συγκομιδή, αντλείται με τη βοήθεια παλμικής αντλίας και καταλήγει σε έναν παλμικό διαχωριστή όπου και διαχωρίζεται η βιομάζα της σπιρουλίνας από το υγρό.

Έπειτα μαζεύεται σε ειδικούς κουβάδες για τρόφιμα και στη συνέχεια απλώνεται στους πάγκους του ξηραντηρίου για να μπορέσει να στεγνώσει και να δημιουργηθεί η φλούδα της σπιρουλίνας. Από εκεί και έπειτα η φλούδα υπόκειται την απαραίτητη επεξεργασία για την τελική μορφή της από τη μεταποιητική εταιρεία, Spirulina Line.

«Ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση δίνουμε έμφαση στην ποιότητα την οποία και προσπαθούμε να κρατήσουμε από την παραγωγή μέχρι το τελικό προϊόν. Στην Ευρώπη υπάρχουν μικροφάρμες με παραγωγή μόνο το καλοκαίρι. Βασικοί μας ανταγωνιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια καινούρια εταιρεία στην Πορτογαλία η οποία δοκιμάζει μια νέα μέθοδο σπιρουλίνας και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο», εξήγησε στο Liberal.gr ο κ. Κουλτσιάκης.

Σημειώνεται τέλος ότι η εταιρεία Spirulina Line διαθέτει ένα εργαστήριο στη Νιγρίτα Σερρών, όπου πραγματοποιείται η μεταποίηση του προϊόντος, ενώ οι υπόλοιποι κωδικοί παράγονται σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις του νομού Σερρών.